Se face mega mare congres international de tehnică militară, toate ţările vin cu ce au ele mai tare, tancuri, elicoptere, puşti.

Vin nemţii:

– Bă, am descoperit cel mai tare blindaj de pe lumea asta, bă, l-am pus pe tancurile noastre Leopard, e teribil, bă, nici măcar proiectilele de uraniu sărăcit nu îl zgârie măcar!
– Ei, aş! se bagă românii. Căprar Ghiţă?

Apare căprar Ghiţă, regimentul 4 artilerie.

– Ordonaţi, să trăiţi!
– Vezi tancul ăla Leopard expus la standul german?
– Îl văd, să trăiţi!
– Ei… adu tunul olandez, vezi dacă-l poţi găuri.

Vine căprarul Ghiţă cu tunul olandez tras de cai, îl crăcănează, servantul încarcă, căprarul Ghiţă ocheşte şi urlă: FOOOOOC!!!!, explozie, tancul Leopard, minunea tehnicii de luptă germane, se desface ca o coajă de banană.

Nemţii se oftică, englejii râd superiori.

– Bă, tancul nostru Challenger rezistă şi la proiectile de uraniu sărăcit, şi la orice fel de rachetă, bă, nici măcar nu îl zgârii, orice i-ai face!
– Ei, aş! se bagă românii. Căprar Ghiţă?

Revine căprar Ghiţă, regimentul 4 artilerie.

– Ordonaţi, să trăiţi!
– Vezi tancul ăla Challenger expus la standul englezesc?
– Îl văd, să trăiţi!
– Ei… adu tunul olandez, vezi dacă-l poţi găuri.

Vine căprarul Ghiţă cu tunul olandez tras de cai, îl crăcănează, servantul încarcă, căprarul Ghiţă ocheşte şi urlă: FOOOOOC!!!!, explozie, tancul Challenger, minunea tehnicii de luptă englezeşti, se împrăştie în patru zări, pulverizat.

Englezii se oftică, americanii sar în schemă.

– Băăă… tancul nostru Abrams rezistă la proiectile din uraniu sărăcit, la rachete, la lasere! L-am testat în condiţii de imponderabilitate, de îngheţ la poli, de caniculă în deşert, e de nepătruns!
– Ei, aş! se râd românii. Căprar Ghiţă?

Revine căprar Ghiţă, regimentul 4 artilerie.

– Ordonaţi, să trăiţi!
– Vezi tancul ăla Abrams expus la standul american?
– Îl văd, să trăiţi!
– Ei… adu tunul olandez, vezi dacă-l poţi găuri.
– Da, să trăiţi.

Aduce căprarul Ghiţă tunul olandez tras de cai, îl crăcănează, servantul încarcă, căprarul Ghiţă ocheşte şi urlă: FOOOOOC!!!!, explozie, tancul Abrams, steaua tehnicii de luptă americane, tancul testat în condiţii de imponderabilitate, de îngheţ la poli, de caniculă în deşert, tancul de nedistrus al armate americane se desface de parcă era de hârtie!

Pfuaaay, se oftică toţi, americani, nemţi, engleji, se hotărăsc să afle cu orice preţ ce drac de tun îi tunul ăla olandez, da’ numa’ nu aflau! Că informaţia era clasificată şi strict secretă! Dar, într-o zi, îl prind pe căprarul Ghiţă la birtul târgului, se cinstea cu o cinzeacă. Pfuaaay, se dau toţi englejii şi americanii şi nemţii pe lângă el, se împrietenesc, îşi arată unii altora poze cu familia, încep să cânte cântece ostăşeşti, îşi deapănă poveşti de prin rîzboaie, şi la un moment dat nu se mai rabdă şi-l iau pe căprarul Ghiţă aşa, prin învăluire:

– Bă, Ghiţă… bă, fain tunu ăla al vostru olandez, ba!
– Fain, aşa-i? Fain dară!
– Bă, da’ am vorbit cu olandezii, bă, şi ăştia nu ştiu nimic de tunuri olandeze pe care să le aveţi voi în dotare, bă…
– Bă, da’ tunul e românesc, zice căprarul Ghiţă, dar noi îi spunem tunul olandez fincă trage cu proiectile olandeze.
– Bă! Cu ce drac de proiectile trage? Că atâta ne-am dat de ceasul morţii să aflăm!
– Bă… îţi zic, da’ dai o cinzeacă?
– Dau, dară! ziseră toţi – americani, nemţi. Şi engleji.
– Bă, zise căprarul Ghiţă. După cum vă spuneam, e numit tunul olandez fincă trage cu proiectile olandeze, bă.
– Bă, da’ ce fel de proiectile, bă? Plutoniu sărăcit? Antimaterie olandeză? CU CE????
– Bă… cu roşii olandeze de la Cora, bă, alea sparg tot, dinţi, măsele… blindaje…!!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 38 comments

 1. Resboiu Reply

  Ce faci bre? Te-ai dat pe military? 😀

  Apropos de bancuri, acum vreun an, pe un real de World of Warcraft aveam un albanez in guild si ne-am apucat sa ii spunem bancurile cu armata albaneza… El cica nu existau asemenea bancuri!!! :))

 2. konskriptor Reply

  O luasi de la Cora. Pa’ dracu’ te pusa sa cumperi “platageni” di la astia in miljocu’ iernii? Zi-i si lu’ Pirca, ca el stie mai bine. =))

 3. Mihai Baboi Reply

  Da ai luat-o prin invaluire nu gluma. Adevarul e ca daca veneai si ziceai ca rosiile de la Cora sunt naspa, n-avea niciun farmec. Asa, am citit o poveste… :))

 4. AlexD Reply

  Si eu care ma gandeam ca rosiile turcesti sunt asa…

  Trebuie sa incerc si de alea olandeze… 😉

 5. ion ion-romanul care nu face politica Reply

  Fain bancul.Da stii tu ca orice reclama e buna atata vreme cat se vorbeste de tine? Chiar si antireclama! 😎

 6. jules Reply

  Cred ca e primul banc la care imi place povestea, dar urasc finalul.
  Banc prost, dar am reusit sa rid. Sa-ti fie rusine Gropare 🙂
  Asta ar fi cam in categoria lu’ tata: “Nus cum dracu faci, ca scrii urat cu spume, dar cit se poate de citibil”

 7. Mortyse Reply

  Laura cu nu ‘nainte, cu tunul turcesc era ok…rosiile alea olandeze sunt tehnologie bio extraterestra, crescute in sere supraetajate, pe sticla, fara cernoziomuri, nimic… numa prafuri in fata carora tabelul lui Nea Mendeleev e deficitar.

 8. Blonda Reply

  Vezi, d-aia unele blonde zboară mioriticii analfabeţi de la interviu în primele 30 de secunde şi alţii freacă pisoiu’ cu harfe de traducător. Depleted uranium nu înseamnă uraniu sărăcit decât într-o traducere gropărească. Dar să spunem că pentru nivelul intelectual al Clujului tu eşti chiar bun. M-ai făcut să râd tare de era să trag numa pârţuri azi cu engleza ta înghesuită =))

 9. AkiSakura Reply

  La fel de bine ar fi putut trage cu painea mea de saptamana trecuta.
  Si nu, nu era din Cora, era din MegaImage…..:(

 10. Blonda Reply

  =)) Râd de jumătate de oră non-stop. Deschideţi şi voi Encyclopedia Britannica, nefericiţilor. Dar tare mă îndoiesc că zace undeva prin biblioteca din Cluj, cu foile netăiate. Caută în primul rând depleted. Că fraţii tăi întru IQ au scris oarece prostii la wikipedia e perfect adevărat, acolo scrie şi că Andreea Mantea este ambasador în Congo =)) .
  Dar, tâmpenia este îmbucurătoare. Voi intra zilnic să mă binedispun. Bănuiesc că şi clienţii tăi sunt la fel de inteligenţi. Dar, vorbind iar despre Cluj, comentariile şi pleazna sunt de prisos, în general se râde instant când apare o plăcuţă de înmatriculare CJ. Îţi doresc multă sănătate şi putere să scrii în fiecare zi, numa d-astea.

 11. ba_laura Reply

  No că mă bucur, dragă blondo, că ăstia de la Cluj te ajută sa te râzi şi să te simti frumoasă si deşteaptă!
  Râzi aşadară cât te ţine bojocu’, sa-ţ fie de bine şi sa-ţ destindă tenu’, da’ lamureste-mă si pe mine, in tâmpenia mea de clujancă, de ce te excita pana-ntr-atâta plăcuţăle de înmatriculare CJ ?

 12. Konskriptor Reply

  Hehehe, a aparut iar frustrata( Blonda pentru cei nou-veniti). Fa-ne sa ne fie dor de prezenta ta, precum si de comentariile tale! 👿

 13. Konskriptor Reply

  Desi, daca stau bine si ma gandesc, e bine sa fie si Blonda prin zona, face bine la traficul Groparelui, ca sa aive ce lasa mostenire Groparelului. Sa fie intr-un ceas bun! Forta fie cu voi toti!

 14. Blonda Reply

  Staţi liniştiţi, toată lumea râde de Cluj şi de clujeni. Şi chiar cu probe, că nu văz în ultimii 12 ani că ar fi luat vreun student de la Cluj vreun premiu la engleză. Iar cu traducerea aceea tot nu m-aţi lămurit. Căutaţi prin internet, că tot de leproşi ca voi aveţi parte. Dar, mă rog, şi leproşii spun că e bine la azil. Noi, ăştia care suntem răspândiţi pe ici pe colo, ne mulţumim cu sesiuni de traduceri pă ici pă colo, la Washington la comisia de legislaţie pentru minorităţi, unii chiar sunt detaşaţi permanent la NATO. Nu putem să ne comparăm cu geniile care dacă ies din Cluj orbecăie cu GPS-ul în faţă. Important este să ieşi din şcoala profesională de mecanici agricoli, că ştampilă de traducător se găseşte.
  Că există Clujul …. e doar un semn al milostiveniei bunului Dumnezeu că lasă a se împuiţa toate erorile de fabricaţie.

 15. Groparu Reply

  Cred că Blonda tocmai şi-a publicat ultimul comentariu pe ăst site. Sănătate să ai, că minte, modestie şi bun simţ nu cred că mai ai unde băga, că nu încap toate trei în găuri negre din capete blonde.
  La nerevedere!
  PS: Am râs sănătos când am văzut că blonda are IP de Buzău.

 16. Mary Jane Reply

  Tulai tu blonda ce te-ai aprins, maica. Fosta mea colega de camera de prin facultate, care era din Brasov, apropo si la UBB la Cluj, a facut parte din lotul national la engleza. Tu ai facut parte oare din ala? Asta ca sa nu mai spun cat de penibila esti crezand ca in Bucuresti traiesc numai bucuresteni get-beget cand toata lumea stie ca in capitale se aduna zloata. Noi daca suntem prosti nu semnalizam, spre deosebire de tine…
  Sper ca esti un trol!

 17. konskriptor Reply

  =)) =)) Nu se poate Gropareee! Cum mo sa aive Ip de Buzau ? Pai insamna ca e blonda doar la creierii minti si in ceru’ gurii!

 18. Mortyse Reply

  Ptiu, ce penurie de neuroni in capul Blondei! Si vorba aia din batrani zice tare bine ca prostu’ daca nu-i fudul nu-i prost destul! Mai, fato, sa-ti faca statuie aia carora le traduci matale … sa-ti faca o impachetare cu beton si sa te aureasca sa stralucesti de sa te vezi de pe luna! ca ai o minte asa geniala, ca nici nu faci deosebirea intre o traducere si un text original. Pacat ca ti-a dat Groparu’ fir inchis, ca tare as fi vrut sa ne zici Maria Ta cum se zice pe romanesta la ‘depleted uranium’… sau la ‘quantum well’ , ca tot suntem la termeni din stiinte in care se impamantenesc in limba termeni tradusi aproximativ mot-a-mot, pentru a suplini termenii din engleza. Si, pana la urma, nu stiu de ce ne-ar pasa noua de stralucita dumitale persoana. Get a life, citeste o carte de bune maniere, incearca sa devii om!

 19. silviu Reply

  Na, mai conteaza ce uraniu e? Eu citisem uraniu stralucit in loc de saracit :))

 20. Mortyse Reply

  Silviu, daca tii de-ala prin buzunari, stralucesti de poti sta noaptea pe post de veioza.

 21. animaloo Reply

  bah gropare esti tzaran bre. De cluj dar tot tzaran ramai. Chiar eram curios cu traduce trolu blond. Oare era “uraniu epuizat”

 22. Mortyse Reply

  Pai, a doua varianta data de dictionarele de specialitate e °uraniu epuizat°, care ar fi sunat asa de bine intr-un banc, fix ca o nuca arhitectural potrivita pe un perete. De altfel, mie aceasta varianta mi se pare aiurea, mai ales in conditiile in care limbile latine merg pe variante echivalente cu “uraniu saracit”.
  =)) Si uite cum, pe blogu’ groparesc, cand o zis si Groparu’ un banc mesterit si maiestrit, ne-apucam de discutat probleme de traducere…. ;;)
  Pe mine m-a ucis traducerea unui articol pt. un profesor de fizica, in care tot dadeam de “quantum well”, cu care mi-am spart capul vreo trei zile, pana un alt fizician mi-a tinut un curs intreg de fizica cuantica, pentru ca sa aflu ca se zice “put cuantic”. 👿

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *