Fix tranta, ca m-am dat cu Denim, sh tot o trebuit sa cer, sh am primit numa’ dupa ce am facut dush, deci nici o schimbare. Dar nu despre asta vreau sa vorghesc.

Deci: Haha! Una din gogoritzele trecutului de mijloc de prim deceniu al mileniului nostru. Unui nene i s-o cashunat pe statuia funaresca care il reprezinta pe Avram Iancu din centrul (romanesc al) Clujului, si zice ca trebe sa inlocuim statuia.

avramiancu1.jpg

WHAT THE F***????

In primul rand, aflati si voi ca Romania nu o avut un trecut imperial. Deci nu are cum sa aiba statui d-alea din bronz d-ala verde, coclit, faine statui imperiale stilizate bestial, cu riga Frantz si Iosif si Pizmarck, statui de care geme Austria, Germania, Danemarca sh cam orice alta tzara din Europa asta pe care ne-am anexat-o. Nu are, deci nu avem ce statui cat de cat meseriashe sa ne facem. Pana si in Craiova, statuia lu Mihai Viteazu’ (coios Mishu asta, la vremea lui!) mi se parea enervant de mica sh de slabanoaga. Asta e, suntem un neam de nestatuabili.

In al doilea rand, cand am mers sa vad cetatea de la Câlnic (o fortareatza saseasca apsolut dementiala, intre Sibiu si Sebes), am dat peste un ghid (amazing, nu?). Si cand discut cu el despre bruma de istorie pe care o mai stiu de pe cand eram si eu ghid nu pot sa nu opserv ca comunistii or incercat prin anii ’80 sa ranforseze zidul exterior cu un parete de – da! – beton ordinar. Sh il iau io, ca vizitator, de guler pe ghid: Ba, da de ce puii mei nu eliminati voi PORCARIA aia de cement d-acilea? Sh ghidul, genial, zice: Mai taticule, deci peste cetatea asta din sec. 14 or cam trecut tot felu de perioade, care si-or lasat amprenta peste ea. Si comunismu e o perioada care s-o cam prelins peste ea, si si-a lasat amprenta. Chiaro? Si noi nu putem sterge istoria.

In aceeasi ordine de idei: Clujul a trecut peste o gruaza de perioade. Inclusiv perioada funaresc-cripto-comunista. De ce sa nu lasam chestia aia acolo unde e, ca reprezentatie a perioadei funaresti? Plus ca n-as prea vrea ca porumbeii din orashul meu sa faca caca pe un simbol national bine reprezentat, oricum statuia asta actuala nu e nij macar un simbol comunal.

Si dac-ar fi sa o inlocuim, cu ce o vom inlocui? Cu ce alt simbol clujesc? Cu

1. Statuia Nokia. Un telefon mobil urias cu vibrator.
2. Statuia Caritas. Putini stiu ca statuia asta a fost erectata (si) cu fonduri donate de castigatorii caritashi.
3. Statuia Ursus. Nu, ca este o fabrica falimentara de tractoare Ursus (asa le zice, un fel de Roman Brasov) in Polonia.
4. Statuia lui Boc. Neeee, ca nu se vede daca e pusa pe soclu fara lupa.
5. Statuia lui Funar. Asta numai daca langa ea se ridica statuia Consulatului Maghiar din Cluj.
6. Statuia cu raul Somesul Mic.
7. Statuia cu Manajturul (pt non-clujeni: frumosul cartier muncitoresc in care fiintesc, un brand in sine insusi). Nu trebe decat o bucata murdara de beton, si voila!
8. Statuia lui Groparu. Greuceanu, care este un om caruia ii cam lipseste un dog, vroia ca la apsolvire sa ne facem mulaje de ghips, si sa ii kemam pe decani si prorectori la dezvelirea busturilor noastre, sa ne distram la un pahar de votca bauta in fatza propriilor noastre sanctuare. Da’ porcu o terminat cu un an mai repede decat mine, sh s-o tirat in Spania; sh nu am apucat sa ne punem planu’ in aplicare. Sh alte facultati decat mintale nu avem cum sa mai apsolvim.
9. Statuia lui Hagi (oricum zicea intr-o vreme ca ar trebui sa ridicam statui fotbalistilor), dar din moment ce nu joaca pt CFR – slabe sanse.
10. Statuia lui Dan Diaconescu.
11. O STATUIE CU O FEMEIE CU SANII CU ADEVARAT MARI.

PS: Data viitoare chiar scriu despre Delta.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 10 comments

 1. IepurasulAtomic Reply

  Ieri am vazut si io posteru’ asta din autobuz si nu intelegeam care-i faza. Deci asha zici, ca nu mai are loc lumea de statuia lu’ Iancu. Mie mi-o trecut o gramada de idei constructive prin bila cand am vazut afisu’, nicidecum asta. Cum ar fi spre exemplu sa se repare fantana aia arteziana ca incepe sa se degradeze. Si asta-i grav, pentru ca daca intr-o zi vrea Iancu sa faca o “randunica” sau un “echer” (pozitii de plonjat ma, nu pasare si nici figura geometrica) in apa de la picioarele sale, o sa-si crape bostanu’. Si poate sa mai amenajam pe ici pe colo cate un boschet, un petec de iarba, sa reparam si sa nivelam pavaju’ ala, ca asha fac oamenii gospodari. Da’ nu-i rau nici asha, hai sa daramam, ca s-avem ocupatie. Mersi ca m-ai lamurit? N-ai un baros, ca ma bag si io daca-i de stricat?…

 2. bicplayer Reply

  frate io nu-s din cluj…da is total impotriva…
  poi cum ma si apoi sa numai mearga versurile astea:
  “[…]Sus in dealu Clujului sta statuia Iancului,
  Doamne ocrotestei pe romani
  Si cum sta Iancu p statuie, si le da la unguri mu*e
  Doamne ocrotestei pe romani[…]”

  da halo in niciun caz

 3. Groparu Reply

  @ Pazvante: ca de obicei, esti un clarvazator; da io zic ca cum in univers nu exista nici sus nici jos, o statuie poate foarte usor sa coboare in sus!

  @ Marcu: bag pixu ca saptamana asta am cate o serie de beri programate zilnic, si toate culmineaza cu alta nunta – dumineca; mersi ca mi-ai dat subect de umezit gatu! Ca nij nu stiam pentru ce sa mai beu 😉

  @ Epurila: :)) io cand am cetit echer si pasarica m-am gandit instant la kamasutra…

  @ bicplayer: Mo! Nu prea le da Iancu nimic, ca o primit el destul de la ei… sh saitu’ asta e chiar super pro intelegere dintre romani si unguri, casatorii inter-rasiale cu negrese, recunoasterea drepturilor lesbienelor de a infia adulti ca mine, si cu ocrotitu’ – NICI MACAR DUMNEZEU NU NE POATE PAZI PE NOI, PE ROMANI, DE NOI INSHINE! 😀

 4. Groparu Reply

  Ye mah, alea se refereau la faptu’ ca io umblu prin centru Clujului, si-s urat ca dreq. Io ce sa le fac, no? Ce sa le fac?

 5. ot Reply

  se poate schimba linistit statuia cu iacu, pentru ca nici chiar in perioada comunista nu s-au realizat astfel de statui hidoase. la fel este si cu crucea de pe cetatuie si cu monumentul rezistentei comuniste de langa facultatea de chimie.
  stiti cate sute de milioane a luat realizatorii pentru lucrarile acestea? bineinteles ca s-a dat si putina mita si s-a mers pe interese (poate ca la festivalul de folk la care a fost vasilica nedreptatit). ati vazut ce alte proiecte au fost propuse cand s-a luat decizia de a se realiza? ceva popular, traditional, facut cu gust poate sa inlocuiasca cate o astfel de monstruozitate.
  problema e ca trebuie privite lucrurile in esenta si nu superficial.
  nu trebuie facute statui aurite si cu imparati pe care nu i-am avut, dar ce se face se poate face cu cap si cu gust. asta doar daca nu va incasa si nenea boc niste bani cum a facut si tatucul funar (de pe acuma bunic la cati ani ne-a scolit), cand s-a decis ce proiect va fi acceptat.
  cred ca toate aceste monumente se potrivesc foarte bine cu imaginea lui funar din ultima campanie. cand pe strazile din manastur circula un camion vechi de prin 80 plin cu oameni care fluturau drapele si se canta Legenda lui Kashay (c-asa-i romanul cand se-ntinereste).
  no, si amu la incheiere va urez sa cascatii ochii si sa nu vedeti pana in primul perete si sa lasati pita si circul pentru cei care o fac sa se infrupte ei din ele si sa nu le dam noi apa la moara.

 6. dadatroll Reply

  Statuia E statuia Caritasului. Din banii Caritasului s-a facut. Si cum Caritasul s-a oprit “in 5” (adica li s-a dat ultima data banii inapoi celor care i-au depus pe 5), s-a spus ca o sa le dea banii inapoi celor care au depus pe 6 cand o sa arate Iancu 6 degete. Muhahahahhhhahahahahhahhhhahhhhhahhhhahha Ha ahahh ahhh ahhhh hhaaa hahha.

  Hei, daca tot vrem o statuie cu perioada funariota, de ce nu facem una cu un veceu vopsit in tricolor?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *