Atenție, cade tencuiala!
(Ante scriptum: când am primit guest post-ul de la CezarB, mi-a venit instant în minte un anunț de pe Cetățuie, în Cluj, care zicea ”Atenție, cade tencuiala!”, iar dedesubt cineva scrisese ”Faceți să nu mai cadă!”)
Aţi observat că la noi obiectele sunt cele care realizează acţiunea? Individul, persoana, parcă nici nu ar exista!
Acum ceva vreme aflam din presă despre caloriferul care a căzut peste trei elevi!
Caloriferul, un obiect, s-a mişcat, autopropulsându-se, întru prăvălire.
Nimic ciudat, totuşi! În oraşele noastre scrie peste tot: Atenţie! Cade tencuiala! Adică tencuiala, printr-un fenomen de autopropulsie sau animare, cade! Dacă vreme de zeci de ani, tencuiala a decis să stea lipită de zid, acum a avut un zvâc motivational şi s-a hotărât să cadă!
In acelaşi mod inexplicabil cad ţurţuri, dacă e iarna!
Există şi reporteri care vorbesc de ţurţuri criminali, care cad şi pot ucide. E vorba de acei ţurţuri sociopaţi, care s-au hotărât că societatea i-a nedreptăţit şi acum se razbună gravitational şi, surpriză! Cad în jos.
Totuşi, vă rog să mă anunţaţi dacă auziţi de un ţurţure criminal în serie. Acel ţurţure psihopat care a pândit un cetăţean, i-a căzut acestuia în cap, după care şi-a cules cioburile, şi le-a urcat la loc pe acoperiş pentru a-şi plănui următoarea victimă!
Sau avem de-a face cu o gură de canal deschisă care a înghiţit o maşină! Canalul şi-a căscat capacul şi a aşteptat în bezna nopţii, în tăcere, victimele. Vă puteti închipui că această gură de canal iresponsabilă nu a semnalizat în niciun fel lipsa capacului către şoferi?
Să nu mai vorbim că trenurile întârzie! Da, trenurile, aceste locomotive şi vagoane lipsite de bun simţ şi de orientare către client, îşi bat joc de planurile bieţilor oameni! Şi pe lîngă asta, culmea nesimţirii, nu dau socoteală clienţilor şi răspândesc zvonuri pe surse că de vină sunt şinele învechite!
Cel mai grav şi nedrept este totuşi felul în care ne tratează natura!
Aţi văzut că lumea zice pe la noi că pădurile se taie? Da, devin şi eu tentat să cred că pădurile se taie singure. Ce nu fac copacii pentru puţin profit? Dovada incontestabilă e că sunt prinşi atât de puţini cetăţeni care taie copacii. Atunci, probabil, prin deducţie logică, s-or fi tăiat singuri!
Ploaia, un fenomen imposibil de anticipat şi complet atipic în clima noastră din ce în ce mai puţin temperat continentală, inundă canalizările! Canalizările, care sunt nişte înfundate şi nişte necuratate din fire, dau pe dinafară. În Bucureşti toată lumea ştie de canalizările îngălate de pe Tineretului şi de nesimţitul Pasaj Unirii care inundă, cu bună ştiinţă, bulevardele.
Iar angajaţii de la domeniul public şi de la primărie, ce pot face săracii? Ce să facă?
Stau neputinciosi, nu le vină să creadă, sunt efectiv pedepsiţi de natură.
Sa nu mai vorbim că în cazul inundaţiilor, care insistă să aibă loc în fiecare an în primavara şi în aceleaşi parţi ale ţării, digurile cedează.
Cătălin Teatru Tănase apare încalţat în gumari şi arată către un dig din saci cu degetul şi zice: “Digul a cedat, lăsând apa să facă prăpăd!”
În orice caz, bănuiala mea este că există şi diguri corupte, care se dau la o parte din calea apei! Au dat şi la televizor cazul unui dig oligarh, care se folosise de fonduri europene de 100.000 Euro ca să se construiască, şi el era de fapt doar un val de pământ.
Suprinzător, cănd a venit apa, digul a refuzat să îşi îndeplinească scopul pentru care a fost construit şi a lăsat-o să treacă peste el. Cazul îmi aminteşte de jocurile Gloriei Bistriţa!
Până şi barca premierului vizitator-constator era trasă de oameni. Să ne amintim, barca de la inundaţie era trasă de jandarmi, nu era acţionată de un motor cu combustibil, cu abur sau de vasle. Nu! Este trasă ca o prinţesă egipteană de jandarmi! Cu siguranţă scene similare aveau loc acum 5000-7000 de ani în Egipt, când oamenii, alături de boi, tractau obiectele, şi nu invers!
Oricum, daca e un fenomen care să ne aducă într-o relaţie preistorică, ancestrală cu natura, aceasta e zăpada! De la ştiri o cunoaşteţi sub denumirea de zăpada ucigaşă, zăpada care aduce nenorocirea, care lasă 1.000 de localităţi în beznă, care acoperă ambele autostrăzi ale României şi nu poate fi curaţată de firmele care sunt plătite cu milioane de euro să o dea la o parte.
Conspiraţia obiectelor şi fenomenelor contra noastră e totuşi mult mai profundă!
Utilajele nu fac faţă, utilajele nu au fost pregătite, utilajele sunt prea puţine! Cu toţii ne uităm la ştiri şi suntem convinşi că utilajele astea nenorocite şi iresponsabile au semnat contractul cu autorităţile şi acum nu îl respectă.
Utilajele, obiectele, fenomenele în România sunt toate animate, au viaţă şi voinţă!
Un singur lucru mă intreb de aproape şâ de ani? Cu ce se ocupă, domne’, oamenii?
Off topic: “Cazul îmi aminteşte de jocurile Gloriei Bistriţa!”
Amintiri din copilarie, mai precis liceu (anii 75-79, nu mai stiu exact anul si mi-e lene sa caut prin statistici).
Divizia B, seria a 3-a, ultima etapa (intra in prima liga doar locul 1 din fiecare serie (3). Gloria-Corvinul Hunedoara. 1×2. La 1, promova Gloria, la X promova U Cluj, la 2 promova Corvinul.
De prin minutul 25 era 0-1, urmand vreo ora de ratari incredibile ale atacantilor, mijlocasilor si fundasilor Gloriei, Corvinul fiind cu autobuzul in poarta. Se termina asa, Corvinul promoveaza, iar de saptamana ailalta soseau camioane cu numar de HD, pline cu fier-beton, si in vara aia s-a construit tribuna a 2-a a stadionului. Tata Jean (tanar pe atunci) era vicepresedintele clubului (ca seful trebuia sa fie unul de la partid)
Daca primariile nu se ocupa de reabilitarea cladirilor vechi se intampla incidente cum ar fi caderea tencuielii.Pe de alta parte sunt si situatii in care locatarii nu vor sa paraseasca locuintele pentru a fi reabilitate.
e vorba de traditie. imi aduc aminte din comunism cind se bagau oua sau alte produse la alimentara. de regula produsele alea erau nesimtite si puturoase, nu voiau sa se bage la alimentara. citeodata voiau sa se bage, dracu stie de ce, si atunci se bagau, da rar.
asa si cu curentu, se lua si se dadea. aici citeodata era un pic mai personal, erau ei, aia care-l luau. ca si copil n-am stiut niciodata ci erau aia de-l lua si apoi il dadeau. dar cel mai adesea se lua.
nu-i lucru curat in romania, si asta demult.
@neamtzu, de fapt ziceam “a picat iar curentul”, adica a cazut saracul de pe stalp, sau ziceam “a venit apa calda”, ca si cum ea mai pleca in tarile calde, ca pasarile calatoare, toamna….epic.