N-așa! Pentru că urlă mercurul în termometre, nu pot să nu-mi amintesc de concediul în Grecia, acolo unde Zeus făcea ghidușii cu fecioarele, de-l urmărea Hera (zeița, nu vopseaua) turbată ca la Cheaters, și unde practic tuturor zeilor numa’ la huța-huța le stătea gândul, așa cum stă scris și-n Legendele Olimpului: cum e CEO-ul, așa-s și manajerii.

IMG_0964
Înainte să treacă pe aici zeul cu puțulica în formă de Sad Smiley, stânca asta era virgină

În fine: aterizăm cu bine de la Cluj la Creta (”hăhă! Aveți cretă aici?”), pornim către hotel, ne cazăm… a doua zi ne întâlnim cu ghida:
– Știți! zice ea, eu sunt măritată cu un cretan care are o fermă de ulei de măsline bio-extravirgin-presat-la-rece. Uleiul ăsta costă foarte scump; dacă vă trebuie, pot aranja cu el, poate-i mai fac și de mâncare, și vă pot aduce de la el cu prețul de numai 6 euro/litru.
– …
– E un preț bun, foarte bun! mai zice ghida. Chiar dacă trebuie să-i fac de mâncare ca să obținem prețul ăsta, dar ce nu fac eu pentru voi!

Tu muiere, zic, apăi la prețul ăsta găsim și la Lidl! Hai să mai căutăm, că om găsi.

Într-o zi luăm prânzul la o taverna tradițională, ca toate tavernele de pe-acolo.
Paine prajita delicioasa greceasca
Și care avea o pâine din aia de nu-ți mai trebuia carne! Da’ și un peșteeeee…
dorada la gratar grecia creta

Chelnerița era jumate georgiancă, jumate grecoaică, și după ce i-am spus că rușii sunt niște răi, invadatori și romancieri, deja devenise prietena familiei.
– Tu Lada Samara, de unde pot lua niște ulei de măsline bio-extravirgin-presat-la-rece?
– Ha! Ce întâmplare, prietenul meu are o livadă de măslini și vinde ulei!
– Da? (o fi soțul ghidei…) Cu cât?
– Numai 5 euro litrul, preț special pentru blocul estic. Mai zi-mi o dată, cum sunt rușii?

Nu e rău! Deja obținusem un euro discount la primul studiu de piață.

No, mai o fripturică, mai o manea grecească…

https://www.youtube.com/watch?t=204&v=noj3wBk77t8

…apoi am plecat în Chania, orașul de pe insula de cretă.
IMG_1411
Care, în unele locuri, parcă fusese proiectat de inginerii din Pisa

Și, după ce ne-am plimbat pe acolo ca bezmeticii prin căldura aia de-ți venea să te zvârcolești la soare ca râma-de-bere (un soi de râmă de la Cluj care nu se mai zvârcolește după ce primește bere; are și blog), ne-am oprit la o tavernă pentru prânz. Bodega asta avea niște ditamai ciorchini de struguri care atârnau deasupra ca Mussolini în ultima etapă a războiului! Haha.
Kali spera, quieres… mâncare, tanti dragă?
Yes, yes

Plăcut terasa, atmosferă faină…
– Tu madam, de unde putem lua niște ulei de măsline adevărăciune?
– Ha! Tatăl meu are o fermă de măslini.

Ai dracu’, mă, ăștia erau toți înrudiți cu același fermier! Toată insula!!!
– Uite, vă pot da de la mine. E ulei de măsline bio-extravirgin-presat-la-rece, din ăsta dau și la restaurant, din ăsta folosesc și eu la mine acasă.

Gustăm: bă, bun.
– Și care-i prețul corect?
– 3 euro litrul.
– Dorim 5 litri!!!! am zbierat, instantaneu.
– Bine.

Hahaaa, ahahaaaaa!!!!!
– De unde sunteți?
– Romania.
– Ia stați așa.

Și o cheamă pe tanti Camelia de la bucătăria, o știți, tanti Camelia din județul Olt, plecată în Creta de 21 de ani, ce s-o mai bucurat că ne-am întâlnit! 5 minute am stat cu ea, că avea la treabă de n-avea O2.

No, și mai stăm noi pe-acolo, mai bagă râma-de-bere niște nefiltrată sub nas, ne aduce tanti bidonul de 5 kile de ulei… se face târziu, cerem nota… și, când colo, JBENG!
– Tanti… ăăă, ne-ați spus că ne luați 3 euro pe litrul de ulei, și pe notă scrie 10 euro pe 5 litri!
– Da! Am zis 3 euro, dar acum suntem prieteni. 2 euro e OK.

Și acum spuneți-mi voi mie cine ateriza în Cluj cu bidonul de ulei de contrabandă de măsline ascuns în valize? Cine, cine/ Cine uleiește/Mai mult decât mineeee…

PS: Nu-mi cereți, că deja am distribuit la socri, părinți și-n burtă de râmă-de-ulei-de-măsline-și-de-bere.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 22 comments

 1. biaggio Reply

  de aici si vorba: “ai luat-o pe ulei”. Morala: nu cumpara ulei pana nu ajungi la sursa!

 2. diana Reply

  Ioi! Asa de tare m-am speriat ca ati luat ulei cu 6 euro ca abia am citit pana la sfarsit. Dar vad ca v-ati descurcat! O plimbare prin satele din jurul Chaniei si poate luati cu 1,5. Noooo! O mica corectura – kritikani nu “cretani. si Kiries sau Kiria pt tanti/doamna. Dar oricum e mai bine decat cretini. Si I hate you pentro scordo pita aia – adica pita cu usturoi. Ca imi cam curg balele. In rest -nota 10! Da is curioasa cat ati platit pentru recipiente 😛

 3. Cam Reply

  Anul trecut am luat ulei de masline din Corfu cu 3 euro litrul, anul asta am gasit doar cu 3,5, la alt fermier decat cel de anul trecut, ca cica a plouat prea multa in primavara si nu s-au facut maslinele. Intr-adevar, nu prea am vazut masline in maslini…Deci la anu’ merg in Creta…dar cum naiba aduc eu 20 de litri cu avionul…ca ma costa mai mult transportul..

 4. als Reply

  Iti dai seama ca de-acum incolo toti vom lua oloiul mult mai ieftin, ca avem ‘bechmark’ la 2 euro. Iar tu o sa te frustrezi. Also, mai bine sa nu-ti povestesc cum am luat eu teapa in Asia platind 10% din pretul initial…

 5. ces Reply

  Grop-Chef-Master e frumos, ce de-albastru e pe jos, dar la peste-i doar pescar, c-ulei, carte de bucate-i bucatar, pensionar 🙂

 6. Groparu Nemernic Reply

  @ diana: noroc cu nievasta, că eu eram în holiday mood, cu mintea la plimbare! Mersi pentru terminologie, deci scordo pita…
  @ Cam: Păi pleci cu multă slană în valize, o mănânci pe toată, ca românu’, și faci loc în paporniță!
  @ als: până ajungem să ne dea ei nouă bani pentru ulei!
  @ ady: era din tot județul! Pe SPinalonga nu cred c-am ajuns, numa’ in alt loc, am uitat cum ii zice… da’ aflu săptămâna asta!
  @ ces: o să vedem cât de pescar sunt când vin din Deltă!

 7. ion ion romanul care nu face politica Reply

  Spinalonga e insula unde vezi numai pietre dar ghida iti spune povestea ultimei leprozerii din Europa( de aia din Romania lui ceasca nu tin cont) cu dulceata limbii unei Seherazhade (fara sa stie cine e când ii spui ca un compliment):Toata lumea aduce ulei de masline din Grecia si toata lumea se bucura de cadoul asta, pana versi prima sticla in valiza.

 8. luminita Reply

  pai, maica, daca un litru de ulei e 2 euro, inseamna ca un kil de masline e cativa centi.
  cu 10 euro cumparai masline pentru toate neamurile 😯 si te alegeai cu cate-o sticla de palinca de la fiecare.
  erai boier, nu blogger.

 9. luminita Reply

  aaaaa, ca uitasem, maslinele merg la fix cu branza de Sibiu si cu palinca, la-nceput si mai ales dupa. 🙂

 10. Mirabela Reply

  Si noi am cumparat acum doi ani la acelasi pret, deci v-ati descurcat bine la capitolul negociat. Abia astept sa ne reintoarcem anul acesta in Grecia.

 11. Ionut P Reply

  Si eu cand am fost in Creta am venit cu bidonu’ de 5 litri dupa mine. Asa am facut si in Croatia, dar am fost putin dezamagit de calitatea uleiului de acolo, cam prea vechi.

  Cel mai bun ulei de masline l-am experimentat insa in Italia, de la cineva care aducea din regiunea Puglia. Ala s-a terminat si cel mai repede, bineinteles 🙂

 12. stavros Reply

  Buna poveste intradevar….dar cam greu de crezut ca uleiul care ati obtinut este intradevar extravirgin si nu amestecat cu nustiu ce. Eu sunt din Lythrodontas in Cipru. Se numeste livada maslinelor aici. atat de multe avem. dar pret mai putin de 3.80 si asta numai daca te duci la loc unde se preseaza maslinele si scoate uleiul nu ai sa gasesti.
  Imi cer iertare daca nu am scris ceva corect in limba Romana fiind Grec.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *