Varianta scurtă: Românii, cumsecade din fire, nu sunt de acord cu autonomia Ținutului Secuiesc, pentru că-și dau seama cât de prost ar duce-o frații lor unguri dacă ar fi conduși de aceiași politicieni udemeriști care-i reprezintă acuma în Parlament; asta fără să-și dea seama, așa orbiți de iubire cum sunt, că nici cu ai noștri nu au cum s-o ducă mai bine.

Varianta lungă: În fiecare an electoral, în Cluj (oraș cu o mândră tradiție naționalistă) apar inscripții pe pereți, ba în maghiară, ba în română, inscripții care basically comunică aceleași lucruri între comunitățile române și maghiare pe care și le comunică suporterii dinamoviști cu suporterii FCSB-nu-e-Steaua.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru procente prețioase de voturi. Pentru UDMR – veșnica amantă balcâză a partidelor de la guvernare – procentele astea fac diferența dintre dintre 4 ani de huzurit într-un Parlament cu 7 lei meniul zilei și/sau dispariția în negura istoriei, în locul unde națiunile își abandonează ciorapii irecuperabili.

Drept urmare, la momentul oportun, se mai pune de câte-un mic scandal. Mai o inscripție pe pereții orașelor cu populație mixtă, mai un scandal la câte un cimitir pe Valea Uzului, mai un proiect de autonomie trecut pe șestache prin toaletele camerele Parlamentului… ca băieții.

Până prin 2000 și ceva, până a murit Vadim-Marșdaicipiticadracu-Tudor, UDMR și PRM se potențau reciproc, iar la alegeri câștigau procente cât de cât confortabile. La vremea aia, politica era un pingpong nesfârșit între ”ungurii vor să ne fure Ardealul” versus ”naziștii de români nu ne lasă pe noi să fim unguri”, eventual cu alte câteva teme minore, cum ar fi integrarea UE, aderarea la NATO sau cum pana mea să facem să mai punem 10 EUR la salariul mediu de 90 EUR, altfel mor plămașii de foame. După plecarea tribunului la cele veșnice (”am belit-o!”, ar fi exclamat bardul văzându-și Cartea Vieții Sale tipărită pe hârtie igienică folosită), UDMR și-a cam pierdut adversarul de marcă și se cam erodează, plus că electoratul care mai pune boticul la discursul de tip isteric… ăăă, ăsta, istoric, se cam împuținează; drept urmare, trebuie musai să facă tot felul de artificii jenante ca să rămână votabili și relevanți pentru publicul lor.

Și să definești și să te lupți cu un dușman este infinit mai ușor decât să pui mâna și să faci ceva de valoare pentru votanții tăi. De exemplu, de ce primăria Ciugud din Alba și-a tras parc industrial cu țâșpe fabrici (vreo 11 erau ultima dată când m-am uitat?), dar două ditamai județe nu au absolut nici un investitor de marcă în afară de Combinatul de kürtőskalács? Pentru că e mult mai greu să tragi canalizare într-un petec de pământ cu impozit zero pe următorii 7 ani pentru orice fabrică se va deschide (trebuie avize, licitații… e de lucru, frate!) și infinit mai ușor să cultivi frica de brutari srilankezi (și de oameni români, de altfel).

Și cam asta e. Partea tristă este că maghiarii din România simt nevoia să fie reprezentați în Parlament (oare din cauză că am făcut așa de multe succese noi, ca nație?), partea și mai tristă e că alții mai buni ca ăștia n-au găsit (practic, sunt un fel de PSD verde).

Și partea cea mai fff tristă este că ăsta e alt prilej pentru naționaliștii de grotă să-și exprime ”patriotismul” (a se citi ura față de unguri) în timp ce nu stau la semafor în mașina lor cu volan pe dreapta înmatriculată în Bulgarea. Și mi-e jenă de ungurii pe care-i știu pentru rahaturile pe care le vor citi și zilele astea pe net, că abia uitasem de făcătura aia cu mititeii din Ținutul Secuiesc.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 14 comments

 1. Mihai Reply

  Eu am fost doar trist, n-am avut timp să-mi exprim sentimentele patriotice pe Facebook și apoi am văzut articolul de pe Digi24. E trist că sunt prea mulți care au înghițit momeala (pesemne sunt prea mulți acasă).

  • Groparu Nemernic Reply

   Nu este prea târziu, frate român! Este timpul să ne arătăm patriotismul zicând ceva dulce de maghiari, în timp ce băgăm un gulaș stropit din abundență cu Csiki Sor!

 2. Attila Reply

  Gropare, aici povestea e mai încurcată un pic, e de povestit în jur la gulyás și Csiki Sör, nu pe comentariile pe blog, deh, lipsă spațiu – dar încerc, cu mențiunea de rigoare că jucând în ambele echipe, îmi permit să râd imparțial de amândoi.

  O problemă masivă e că grupul tău, deși binevoitor și deschis la minte, e blocată în comunicarea într-o singură limbă pe subiect – adică româna. Tot ce consumați voi sunt declarațiile combatanților, ce se întâmplă în hinterland vă este total străin. Presa, blogurile, părerile la prima mână din domeniul .hu vă sunt livrate doar ca traduceri, iar ție chiar nu trebuie să îți explic câte poate face traducătorul – bine sau rău intenționat – cu mesajul unei idei.

  Încerc să le ordonez oarecum după cum le-ai luat tu în articol.

  1. UDMR:
  Veșnic la guvernare (sau prin preajmă). Da, corect. Vă invit să gândiți asupra unei chestii – propun că deși este un partid constituit pe un original criteriu etnic, este cel mai politic partid din această țară. Face parte din peisaj de 30 de ani. Între timp alte partide mult mai mari, mult mai puternice au apărut, au dispărut, nici dracu nu mai știe de ele. UDMR e tot aici. Chiar dacă scopul lor vă displace sau este nebulos (până și eu mă pierd ocazional în ei), trebuie să apreciați experiența instituțională acumulată. Râdeți voi de ei, dar pe pariu că omuleții ăia verzi pot da lecții de ce si cum funcționează în bordelul ăla de Parlament?

  2. Scandalul oportun, dispariția PRM, erodare, consecvență:

  Din păcate, chiar nu are nevoie să producă scandaluri oportune. De ce? Pentru ca miezul care forma PRM nu a dispărut, doar s-a dispersat prin diverse partide și organizații. Din acest punct de vedere PSD chiar are dreptate cu existența unui stat paralel, care e bine mersi și dă în toate direcțiile posibile. Nu m-ar mira deloc să vină de la marele urs inspirația și finanțarea. Cumva, apar tot aceleași personaje în scandalurile astea – șefi de servicii care au participat și la bătăile de 10 August, care au fluturat drapelul și condusi ultrași la Valea Uzului, tot felul de organizații cu tricolor în piept la care principala ocupație e invadarea de teatre și de dat în judecată primării pe motiv de steag al localității și exemplele sunt cu sutele. Ajutați bineînțeles de o structură de judecători, diverși colonei și prelați, cred că aplicând clasicul divide et impera. Aici UDMR ajunge în o situație de capcana 22 – când e nevoie de ei sau e nevoie să fie prinși într-o înțelegere, se manufacturează o criză la care nu au cum să nu reacționeze, criza rezolvându-se doar dacă sunt de acord să susțină ceva. De exemplu, Uzul a fost fabricat clar să salveze guvernul PSD, din fericire nu a mers – dar uite, problema a rămas.

  Faza nasoală e pentru partidele românești – pentru că tot timpul lucrează doar pentru următoarea lovitură, următoarele alegeri – nu au consecvența pe termen lung a mult huliților pesedei verzi. Doamne mulțam că îi avem, feliuță cu feliuță departe am ajuns din anii 90, bine că au trecut.

  3. Gaura neagră HarCov:

  E utilă pentru toți. Statul neinvestind în zona respectivă, întreține nemulțumirea care duce la scandaluri utile. Strategie falimentară pe termen lung, pentru că degeaba blochezi cât de mult poți investițiile, picur cu picur, tot apar. Doar că finanțarea vine de altundeva și apoi degeaba te plângi că oamenii ăia nu duc dor de București. Culmea, nu e utilă pentru Udmr pentru că poate nu ați observat – există mai multe partide verzi, iar zona aia nu votează cu ei. Apropo de prezentul căcat – proiectul de lege a fost depus de mai multe ori din 2004 încoace, veci ne-existând o asemenea reacție, deci, ce se ascunde sub preș?

  4. Mai catolic decât Papa:

  Vaidep*lalui. Săracul Iohannis (cu I, J-ul trebuie meritat, iar el nu se califică). I-au tot pus în cap că nu e suficient de român – na, a făcut o chestie să demonstreze că e. Păcat. Reacțiile din media verde au fost una de WTF? Concluziile au fost destul de clare – băi, am încercat să ne desprindem de colaborarea cu PSD, dar dacă PSD e o curvă, e o curvă dispusă la negocieri, în schimb cu liberalii e ca una și urâtă și isterică, plm, better the devil you know.

 3. mac gregor Reply

  Imi plac ungurii.

  Sunt mai cinstiti si mai muncitori decat romanii – nu cu mult, doar cu vreo 1.5 grade – dar mama ce efect are diferenta asta mica.

  Cand o sa depasim diferenta asta mica-mica, atunci o sa avem dreptul sa comentam si o sa putem incheia discutia.

  • Attila Reply

   Neah, asta e o discriminare inutilă – să știi că suntem absolut la fel. Diferența de care zici e probabil din ce suntem învățați de mici – băi, în țara asta voi veți porni tot timpul de pe locul doi în orice competiție, dacă nu sunteți un pic mai buni, nu o să aveți nici o șansă.

   • mac gregor

    Daca nu era adevarat, Ungaria nu era peste noi la PIB/cap de locuitor.

    PS
    Foarte bine ca asa va spun. Asa ar tb sa le spunem si noi copiilor nostri – bai voi porniti cu sansa a doua dupa beizadelele pesediste, tb sa trageti mai tare.

   • Attila

    @MacGregor, aia cu pib-ul e o poveste istorică. După 56, Kádár o mers cu ceva de genul la șefii sovietici – băi, ungurii mei sunt cam tari de cap. Dacă nu vreți să repetăm experimentul, uite, facem un târg – eu țin liniște în țară și steaua roșie pe clădirea Parlamentului, voi mă lăsați să adaptez teoria la practică. Șefii sovietici se pare că au acceptat. Rezultatul a fost socialismul de gulyás, cea mai fericită baracă din lagărul roșu 😀

    După revoluția lor (faină treabă să decizi că faci revoluție în plenul parlamentului), nu au avut nici o jenă să prindă toți investitorii, așa cum nu se trag pe cur nici acum, că vorba aia, Orbán e baubau în declarații de EU, dar partener bun de afaceri 😀

  • Attila Reply

   Pfuai, s-ar potrivi de minune – le-ar bea cot la cot, injurând când Londra, când Bucureștiul 😛

 4. Bubu Reply

  O data, ne-om intalni fizic si material cu o sticla de vin. Si vom vorbi lucruri ce nu suporta lumina tiparului. O data.

  • costicămusulmanu Reply

   e cum zice un client de-ai mei, turc; începusem o discuție, despre suniți, șiiți, etc iar el concluzionează:
   -bre, io îi bag în bizda mamii lor be toți! e loc be bămînt bentru tot lumea…

 5. Zev Reply

  Mda. Dincolo de barza/viezure/manz vs /kurtoskalacs/paprikas/gulyas, notam urmatoarele:

  – proiectul de lege introdus. liniste mormantala
  – proiectul intra in comisie. liniste mormantala
  – Consiliul Legislativ desfiinteaza proiectul in raportul sau cu aviz negativ. liniste mormantala (asta e grav de tot)
  – EcoScocii la fel – aviz negativ. liniste mormantala
  – se aproprie termenul de 45 de zile sau asa ceva dupa care se considera aprobat tacit. In afara de un baiat de la PMP, liniste mormantala
  – proiectul merge la Senat ca aprobat tacit. all Hell breaks loose
  – Prezidentele tranteste paltonul pe proiect.
  – reactii de la diversi. steaguri, acuze in stanga si-n dreapta, tras spuza pe turta care cum apuca

  Nu, pe bune, asta e parlament? Astia sunt politicieni? Unde-ati fost bah pana acuma?

 6. John Temple Reply

  @Attila: UDMR-ul s-a „transformat” dintr-o asociație într-un partid politic, hai treacă-meargă deși e cam ilegal, dar, no, România. UDMR a rezistat 30 ani ca partid politic pentru simplu fapt că a fost, este și va fi curva PSD.
  Tu uiți o chestie: toți muiștii ăștia la conducerea României din 1989 încoace au supt pula PCR, care s-a transformat în FSN, iar de-acolo s-au născut PDSR/PSDR, PNL, PNTCD, UDMR șamd.
  Să nu uităm că de-a lungul istoriei, politica ungurească s-a bazat pe suptul pulii, ba la ruși, ba la nemți, iar acum o sug și unora și altora.
  Nu că aia românească s-ar lăsa mai prejos, dar nu e cazul să se dea fecioare neprihănite și virgine când sunt niște curve pișate împuțite.
  P.S. Unii unguri-s mișto, dar unguroaicele-s bune toate. 😉

 7. Ripa Horatiu Reply

  Bah, io am citit proiectu’ vietii. Problema mea nu e ca vor aia din secuime independenta ainistrativa, sa-si aleaga conducatorii si sa-si rezolve majoritatea problemelor local. Problema mea e ca vreau si io!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *