Postare serioasă, da? Uşor nostalgică şi introspectivă.

Amu 4 ani de zile, pe 12 martie 2007, treceam de pe yahoo 360 (adică un fel de facebook de yahoo) pe un domeniu .ro proaspăt cumpărat, călare pe cel mai simplu, banal şi nesofisticat template de wordpress. În 12 martie 2007 am venit de la serviciu seara, m-am pus la calculator şi am transferat, timp de două zile, postările de pe Yahoo 360 pe noul site. M-am învăţat cât de cât cu wordpress-ul după ce mi-am ros toate unghiile de la picioare de frică, am învăţat să fac back-up prin ftp, să lucrez cu blogrollul şi să fac ghiduşii cu linkurile.

Apoi mi-am frecat mâinile bucuros de parcă urma să fac prima baie în şampanie alături de fotomodelele de la Casa de Modă Venus din capitală, fără să am, în imensa mea naivitate, nici cea mai vagă idee în ce mă bag: imaginaţia îmi era prea aprinsă de reactorul de narcisism din fund. Aşa că mi-am suflecat mânecile fără să-mi promit nimic, băgându-mă şi în treaba asta, ca şi în restul treburilor din viaţa mea, cu capul înainte, fără să mă gândesc la consecinţe. Apoi am stat călare pe Mishu să-mi tragă noul template, cu frumuseţe de header interactiv, cel mai jmekeros din blogosferă (mersi, bă, eşti bun! mai ai loc în pod de mulţumirile mele?)

Şi aşa m-am apucat de corvoada imensă de a încerca să postez zilnic câte ceva original. Voi ştiţi cât de greu este să faci asta? Pfuay, Doamne, e mega greu, vă zic eu. Cum îmi place mie să zic: transpir sânge pe blogul ăsta. Sau credeţi că “decât” mă pun la tastatură şi cuvintele curg?

Au trecut 4 ani. 4 ani în care am încercat, pe cât posibil, să fiu eu însumi pe blog. Adică să nu sui pe site viralele altora, clipurile altora, pozele altora, orice materiale luate de pe net şi care nu poartă ştampila Groparu pe certificatul de naştere. O singură dată am publicat textul altcuiva (îl primisem e-mail), şi am menţionat acest lucru. A doua zi am descoperit că era textul lui Julius, la sesizarea lui l-am dat jos instantaneu and that was the beginning of a beautiful friendship.

O singură dată am cerut cuiva să mă bage în blogroll, fără succes. Privind în urmă îmi dau seama că a fost în avantajul meu.

Am încercat tot timpul să păstrez o doză de bun simţ în postări. De multe ori mi-a ieşit.

Am încercat să nu judec oamenii. De multe ori nu mi-a ieşit.

Am încercat să îmi respect cititorii, şi observ cu plăcere că cei circa 2000 de oameni care intră zilnic aici stau chiar bine cu cei 7 ani de-acasă. Şi pe blogul ăsta nu se prea înjură, nu ca pe forumuri şi ziare online.

Am încercat să nu scriu de divorţurile lui Iri şi Pepe, de politică, de mondenităţi, maşini, gadgeturi, haine, ştirile ProTV, Paris Hilton, iPhone şi iPad, junk, mizerii, porcării, nesimţiri, guverne, modă, Narcisa sălbatică, google şi gmail sau Nistorescu, am încercat să nu atac pe nimeni direct decât dacă într-adevăr răcneau atomii în mine să iau atitudine, am încercat să promovez lucrurile care-mi plac, cum ar fi chefurile şi pescuitul şi sexul.

Am încercat să nu-mi dau cu părerea despre porcării şi trivialităţi cotidiene despre care nu ne vom mai aminti peste 5 luni. Am încercat să nu fac analiză şi să nu scriu eseuri argumentative (deşi acest lucru s-ar putea să se schimbe pe viitor): internetul este oricum plin de trepăduşi care-şi dădeau cu presupusul pentru că pot (şi de asta internetul este sublim), n-avea rost să mă apuc să despic şi eu firul în patru.

4 ani lungi am încercat să râd şi să vă fac şi pe voi să râdeţi cu mine. Deşi au fost patru ani nebuni în care nu o dată mi-a venit să pun mâna pe Kalashnikov şi să împart dreptatea. Îmi asum fără modestie meritul că aproape niciodată nu s-a văzut cât eram de prins în bătălia cu România şi cu mine însumi. Şi să nu vă gândiţi că viaţa de Gropar e numai lapte şi miere. Hell, no. Habar n-aveţi!

Am încercat să fiu sincer cu voi şi cu mine. Odată am băgat o greşeală de ortografie în titlul unei postări, şi am primit sesizare într-un comentariu. M-am pedepsit lăsând greşeala nemodificată, să-mi amintesc de propriile mele limitări.

Am citit fiecare comentariu la fiecare postare în parte. Răspund rar la comentarii, pentru că de multe ori mi se pare că rup vraja. Dar să nu credeţi că nu mă distrez cu ele şi nu le citesc, pe fiecare în parte.

În 4 ani am strâns 1.366 de postări şi 22.197 de comentarii. Bă, asta-i muncă!

Am încercat să nu mă vând oricui îmi flutură o sută de euro pe la nas. Dacă nu ar fi fost aşa, am fi avut prea multă publicitate şi prea puţină gropărie pe blog.

Am cunoscut o cârcă de oameni valoroşi, şi mulţi dintre ei şi-au făcut un loc în blogrollul meu.

Am încercat să nu dau limbi în cur nimănui: dacă aveam o apreciere sănătoasă pentru vreun om extraordinar, mi-am exprimat-o ca atare.

Am încercat să nu moderez comentariile decât în momentul în care s-a ajuns la limbaj şi atitudini de crâjmă cu manele. Am acumulat frustrări, căci e normal, am legat prietenii, am dezlegat relaţii, am avut parte de trădări, puţe în cur, cuţite în spate, am iubit, am urât, mi-am auzit vorbe – sau numai mi s-a părut, căci odată ce treci de un număr de unici pe zi devii uşor paranoic.

Am încercat să mă educ să nu mai cedez la primul impuls, ci să stau şi să analizez înainte de a scrie. Şi am încercat să nu scriu cu ură niciodată.

Am încercat să răspund tututor lepşelor, provocărilor, trackbacks-urilor, apelurilor etc. Nu am reuşit. Am promis de multe ori că voi răspunde, şi din nou nu am reuşit.

Am încercat să refuz politicos când mi s-a cerut să manipulez anumite situaţii, cauze sau concursuri în care nu credeam: nu pentru asta am pornit cu blogul la deal.

Trăgând linie, două lucruri mi s-au părut cel mai greu de făcut: 1. să încerc să nu mă umflu în pene şi să devin plin de mine şi arogant, ci să-mi păstrez o doză de modestie în vene; 2. să învăţ să primesc complimentele aşa cum se cuvine.

Ar mai fi multe de scris despre mine, care sunt şi subiectul meu preferat, dar pentru că astăzi e o zi cu nevoi speciale, astăzi am chef să vă citesc eu pe voi: există ceva, altceva, ce aţi dori să citiţi pe blogul ăsta?

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 125 comments

 1. adina Reply

  felicitari, nu te opri, a face oamenii sa rada e atat de rar in ziua de azi
  ar fi fain sa incerci, cu imaginatia ta debordanta, un jurnal al groparelului, din perspectiva varstei pe care o are:)
  despre tine si toate celelalte intamplari din viata lui
  🙂
  bafta multa in continuare

 2. normancboy Reply

  “ce aţi dori să citiţi pe blogul ăsta”
  slana fripta cu paprika si cu palinka

  noroc bun

 3. Dunia Reply

  Sa ne traiesti domnu’ Gropar, cu toata aprecierea te urez si eu si iti jur fidelitate 😉 , rar ma binedispune asa un barbat, in afara de cel de acasa desigur. La multi ani frumosi si buni !!!!!!!

 4. Alice Reply

  La multi ani! N-am comentat pe blogul tau niciodata, desi uneori am ras cu lacrimi citindu-ti pataniile. Go for more than this…whatever it is 😉

 5. Cristian Gog Reply

  Gropare, sa-ti traiasca vesnic (ramana Groparelului) spatiul ales ca “loc de odihna de unde a fugit toată durerea, întristarea şi suspinarea” (toate cele rele le alungi si le ingropi tu cu fiecare articol) …a celor care ajung sa arunce un ochi pe aici. “Caci nu este om care să fie viu şi să nu se regaseasca intru ale tale (articole). Numai tu singur eşti fără de hateri, iar umorul tau este umor în veac şi cuvântul tău este … groparesc (aici nu am gasit rima)

  Că tu eşti zambetul si hohotele şi lacrimile cititorilor robilor tăi. TRAIESTI!

 6. Obi Two Kenobi Reply

  Sanatate si virtute, Gropare si la multe subiecte: neveste, soacre, Groparei si, sa speram, Groparele, banci, primarii, masini, nasi, prekini, colegi si tot asa!
  Sper ca intre timp ai descalecat de pe Mishu, nu?

 7. hartia Reply

  la multi ani ❗ mi-e greu sa-mi imaginez online-ul din cluj fara oameni ca tine.
  sa nu bei mult 😛

 8. gLauR Reply

  Tu cu toate oricum nu esti acasa, da’ probabil asta e … ceva al tau.
  As fi curios cum esti ca om in realitatea aia dura, ca pe blog esti “altfel”.
  Ce sa iti spun acum la 4 ani ?
  Multa bafta in continuare si daca o tii macar tot asa, pe mine ma ai in … categoria cititor.

 9. DD Reply

  La multi ani si sa fii sanatos sa ne faci pe toti sa mergem la munca mai rpd in fiecare luni ca sa ne deschidem calculatoarele sa-ti citim postarile !!

  Ce imi place: stilul “scriitoricesc” ! E bestial – chiar daca ideile tale sunt de multe ori “comune”, modul in care le expui e absolut superb. Mai rar gasesti asha ceva !

  Ce nu imi place: oare ce oare ce ?… hmm… sa zic, sa nu zic… sunt sigur ca lumea o sa mi se suie in cap ! Ei bine nu imi place ca incepi sa iti folosesti blogul pentru a promova chestii caritabile ! Nu stiu daca este impotenta mea de a dona vreun sfant in viata asta sau altceva… dar MA SIMT PROST sa vad apeluri la a mai salva pe cineva iar eu sa trec mai departe.
  Poate ar trebui sa particip, shi sincer nu este o problema atat materiala cat mai ales psihologica a mea !

  Stiu ca sunt oameni nefericiti pe lume, stiu ca e multa nedreptate … etc. Shi totusi nu pot face nimic ! De asta sunt trist, iar cand vad inca o postare care imi cere ajutorul shi eu nu pot face nimic devin shi mai trist.

  Ai sa spui, incepe cu putin shi impreuna o sa ajungem la mult… heh.. de-ar fi lumea asha de simpla !
  NU CRED ca majoritatea poate face ceva in lumea asta (nu vb de Romania.. ci de TOATA lumea) !
  NU CRED ca daca stingem luminile cu totii o sa poluam semnificativ mai putin !

  Intrebarea este, de ce l-as ajuta pe Zolty si nu pe un copil japonez de 2 anishori ?
  Ce il face mai bun pe Zolty decat pe copilasul japonez ?
  Ca te cunoaste ?… hmmm.. aici voiam sa ajung !

  Va multumesc anticipat de lipsa expresiilor jignitoare 😛

 10. Lup Alb Reply

  Omule, pai ai reusit.
  Io vin ( bere) pe blogul tau sa te citesc.
  Deci nu. Nu vreau altceva.
  Ai tai sa fie sanatosi si voiosi ca sa ai liniste sa scrii ca si pana acum.
  Asta pana cand o veni vremea sa faci primul guest post al Groparelului.
  Noa, ca uite, nici un guest post al doamnei nu ar fi de lepadat….:D

 11. roxani Reply

  Mie imi placi ma!!! Imi incep dimineata cu o cafea ( pe care intentionez sa o tai si sa incep cu ceaiul verde) si citindu-ti blogul.
  Esti fain, funny si original, mama ei de treaba!!!
  Iti doresc sa fii prin zona si in urmatorii 40 de ani!!

 12. FES Reply

  Keep up the good work!!!
  Si eventual sa-l rogi pe mishu sa faca o fata galbena si cu rachie!!!

  Sa bem pentru asta!!!

 13. zoltybogata Reply

  La mulţi ani, mă bucur că te-am cunoscut şi mai ales personal. Ai uitat să zici şi că mai ajutat foarte mult pe mine şi pe alţii sint sigur de asta. Eu de abia aştept să scri pe blog-ul tău cîte ceva, e adevărat că las comentari mai rar, dar intru în fiecare zi. multă sănătate

 14. drakon Reply

  La multi ani lu’ blog si sanatate la gropar (&co .. aaa & soacra)!!
  de vazut io as vrea sa vad ce mi-o placut. si mi-o placut cam tot ce-ai scris pina acu.
  asa ca daca vrei sa rebranduiesti si sa adaugi ceva, tot de tine o sa fie scris, deci e bine. daca nu, dupa cum am zis, tot bine e:D

 15. je Reply

  “Am încercat să nu-mi dau cu părerea despre porcării şi trivialităţi cotidiene despre care nu ne vom mai aminti peste 5 luni.”

  bun ashe, nici nu ne intereseaza porcariile astea

  “Am încercat să nu fac analiză şi să nu scriu eseuri argumentative (deşi acest lucru s-ar putea să se schimbe pe viitor)”

  ba,mai bine nu…

  “În 4 ani am strâns 1.366 de postări şi 22.197 de comentarii. Bă, asta-i muncă!”

  Deci cine munceste aici de fapt??!!!

  “există ceva, altceva, ce aţi dori să citiţi pe blogul ăsta?”

  eu as vrea un post de-al groparelului cand s-o mai mari nintel :mrgreen:

 16. ovidiu Reply

  Si de patru ani te citim,si postarile tale sunt o relaxare dupa o zi de munca,iar ca un raspuns pentru ,,DD”,daca fiecare si-ar gasi un om pe care sa-l ajute,macar pe cei pe care-i cunoastem,sau care sunt aproape,am rezolva singuri multe probleme,copilasul japonez de 2 ani,traieste in JAPONIA,o tarisoara mult peste sistemul nostru social si finananciar,iar Romanica este Romanica,de asta trebuie sa-i ajutam,macar cu 5 lei,chiar conteaza !
  Ignoranta si felul asta de a gandi ne-au adus in groapa asta in care zacem de cand ne stim!

 17. Filip Reply

  Nene, ma faci sa rad aproape in fiecare zi. M-ai facut sa plang cand am citit de vecina ta, tanti bolnava de cancer. Imi dau lacrimile la articolele despre prietenu` sarb. Si iar ma faci sa rad, cu bancile tale, cu situatiile tale de viata, pe care le pui mereu, intr-o luminca comica. De multe ori m-am regasit in cele scrise de tine si de multe ori am aratat si altora articolele tale. Acei “altora”, mi-au multumit si au trecut prin aceleasi stari ca si mine. Pentru asta, iti multumesc !
  Cat priveste ce as dori sa gasesc la tine …? Ce am gasit si pana acum ! Vreau sa ma faci in continuare sa rad, si sa ma simt bine !
  In rest, “succesuri” si multa bafta cu al mic..
  Era sa uit … tine-ma la curent cu intamplari cu asta mica, ca-mi fac o agenda pt viitor 🙂

 18. Laur Reply

  La mulți ani de blog, Gropare. Cât despre blog content, vorba aia, dacă vroiam să citesc altceva, citeam în altă parte 🙂

 19. Cami Reply

  La multi ani si la multi bani, Gropare!
  Deseori imi inseninezi zilele, alteori ma intristez citind despre oameni in nevoie insa, de fiecare data te citesc cu placere. 🙂
  Multumim, Gopare!

 20. Alina Rad Reply

  @Groparu: Ai vazut? Ce ti-am zis eu, majoritatea nu vor altceva, care vor iti cer palica si slanina, ti-a fost musai sa intrebi?

 21. Nicu Reply

  O postare foarte frumoasa si cu sange in ea 😎 . Am descoperit blogul acum un an si ceva si nu m-am oprit pana nu am citit totul pana la primul post ‘istoric’. Mi-au placut toate de pana acum cum sper sa imi placa si de acum inainte. La multi ani, voiosie, abonament ‘unlimited’ la bere de la robinet si multe multe post-uri faine!

 22. Florin Reply

  No la multi ani de “gropareala”. Io-s din aia 2ooo care citesc da nu comenteaza 😉 Tata ziua citesc da stau cumunte-n banca mea ca sa nu tulbur activitatea gropareasca. Ca stii tu, is zile mai faine, altele mai putin … No. Poate ne-ntalnim o data la o beroasa p-aci prin Cluj. Cine stie? La multi ani cu fericire!

 23. Ramses3 Reply

  la multi ani mah blogule! Felicitari mintii din spatele tau! Respect omului! Si nu mai bine Groparului!

 24. ioana Reply

  La multi ani! 🙂
  Eseurile argumentative scrise de tine vor fi cu siguranta captivante.

 25. tiby Reply

  Gropare,nu cred ca am mai comentat vreodata pe blog dar sa stii ca te urmaresc de ceva vreme(un an),si din “bookmarcu’ meu parca altfel dau click pe capu ala de gropar cu palarie ,ca stiu ca esti original,povestesti intamplari si ai un umor greu de egalat.No’ amu’ sa fii tu in continuare (sa nu deviezi ca toate emisiunile de divertisment) sa ai grija de groparel si gropareasa si la mai multe tziganiade ca sa ai despre ce povesti.
  Hai noroc de la un moldovean

 26. Cougar Reply

  cincinalu-n patru ani, ă?
  deci, asta era, cu felicitările.
  scrii de parc-ai stat la săpat şanţuri 4 ani, bre.

 27. Pinteus Reply

  Fii serios, Gropare! Ce sa vreau sa citesc, tot de-astea ca pana acuma, plus updateuri despre Groparel, soacra, rate…E un Gropar in fiecare din noi, sa stii, asa ca daca te citim pe tine, e ca si cand ne-am uita in oglinda.
  Te pup, Gropare, si LMA!

 28. Lil Reply

  La multi ani! Citesc multe bloguri (ocazional) insa groparu.ro e singurul blog pe care il citesc zilnic. MI-a intrat in rutina, verific blogul tau asa des cum verifc mailul, sa vad daca mai e ceva nou 😆 (no, nu chiar asa des, dar ai inteles ideea)

 29. Radu Reply

  La multi ani !

  groparu.ro face parte din rutina mea zilnica.
  Sa traiesti ani multi cu familie mare.

  Sa traiasca si groparelu’ si sa fie mandru de tac-su !

 30. Ramona Reply

  La multi ani!!
  Iti citesc blogul de vreo 3 ani, de cand l-am descoperit total intamplator, insa pana acum nu am scris niciun comentariu.
  Aniversarea a 4 ani de Groparu.ro este insa o ocazie speciala, asa ca…la multi ani inainte! Felicitari!

 31. Michell Reply

  La Multi Ani Gropare !!!
  Chiar daca nu te “Lovesc” cu comentarii sa stii ca esti la mine in outlook, stii tu… acolo la RSS.
  Bafta multa in continuare si nu schimba nimic. E perfect asa.
  Aaa, ba nu. Schimba nr. postarilor. Vreo 10 / zi, ca sa am si eu activitate la servici. 😈

 32. Crocodilu Reply

  Eu am aproape 1 an de citit Groparu.ro zilnic 🙄
  Am râs citind până m-au durut coastele şi l-am înnebunit pe barbate’miu cu “Sa vezi ce o mai scris Groparu pe blog” 😆
  Să ne trăieşti! Şi tu si Blogu’ şi toată Groparimea!

 33. GiacomO Reply

  La mulți ani și la cât mai multe postări.
  Felicitări pentru ceea ce ai făcut până acum.

 34. dongabone Reply

  La mai multi ani,nentule!Sa-ti traiasca frantuzoaica si putzica(viitorul putzalau)!Cat despre ce as vrea eu nou,un singur lucru:lasa-te asa ca te strici daca umbli la butoane!Ridica halba…cling-zbang…hai noroace…galgalgalgalgalgal…..uaaaaaaahhhhhhh….sa traim!!!!!!!

 35. iulia Reply

  4 ani? Oi tataaaa! Brava, halal! Multani dara! Fericiti si inspirati! Hai te pupam si iti multumim nespus, dar mai ales ferbinte! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *