Review cameră video auto: NextBase 4063

Îmi doream de multă vreme să-mi iau o cameră video pentru mașină, pentru că de prea multe ori am văzut niște chestii în trafic de-ți zburlești părul pe tine ca motanii.

Am primit camera auto Nextbase 4063 în teste, așa că urmează un review cinstit.

La început, interfața mi s-a părut greu de folosit și m-am temut că nu voi ști s-o folosesc, sau – oroare! – că voi fi nevoit să citesc documentația: butoanele nu prea mă inspirau. Apoi mi-am dat seama că mă tem degeaba: am băgat alimentarea în scrumieră, și pac! A-nceput să filmeze.

Stocarea se face pe card microSD, care trebuie achiziționat separat. Pe un card de 8GB încap cam 60 de minute de înregistrare Full HD. Un card microSD de 32 GB costă 70 lei pe eMag și pe el au încăput o tonă de filmări, inclusiv drumul du-întors pe care l-o făcut nievasta din Cluj până în Nordul Sălbatic weekendul ăsta ca să aducă pălincă și colesterol de porc soțului ei iubit.

Pe urmă, m-am temut că nu voi putea descărca filmările, pentru că nu am cititor de carduri în casă (sau am, dar cred că l-a probat fiu-meu când am primit un ciocan în teste). Am băgat însă cablul de mini USB în calculator și pam-pam! Am descărcat filmările în doi timpi și trei mișcări. Asta deși m-am temut că, fiind cablu mini USB, poate se descarcă mai încet, dar în 20 și ceva de minute am descărcat 30 de gigi de filmări.

M-am temut că e prea lung cablul de alimentare de la cameră, dar i-am făcut o buclă și a fost bine.

M-am temut că voi pierde vizibilitate cu camera prinsă de parbriz, dar nu este deranjantă: camera e mititică, nici nu se vede lângă retrovizoare. Mică-mică, dar ridică, încape perfect sub tona de cruciulițe.

M-am temut că ventuza de care se prinde nu va ține (mi-a și căzut de câteva ori), până când nievasta (inginerul familiei) a descoperit că trebuie rotită o părticică mobilă din cameră și țac! Se creează vid la ventuză și stă cuminte tot drumul și scapi de lins ventuze.

Nu auzisem de Nextbase, dar Dan Dragomir zice că au tradiție în domeniu și sunt cel mai bine vânduți în Marea Britanie. În România se pot cumpăra de la Falcon Electronics, puteți găsi informațiile și mai ales prețul aici.

Alte detalii:
– camera are tehnologie WiFi și aplicații dedicate, așa că poți transfera imaginile rapid pe smartphone fără să mai fii nevoit să ajungi să scoți cardul și să-l bagi în cititorul care a pierdut lupta cu ciocanul (sau era topor, oare…?)
– camera are stabilizare integrată pe trei axe, deci imaginile nu vibrează mulțumită senzorului giroscopic
– senzorul de imagine este produs de Sony
– camera e suficient de mică pentru a o palma și a o pune în buzunar cand ieși din mașină, pentru că nu e bine să lași în mașină nici 50 de bani pe bord
– unghiul de filmare este de 150 de grade
– camera are ecran LCD cu diagonala de 2.7 inch

Nota bene: din ce știu, imaginile capturate cu camera video pe care ți-o pui pe bord nu reprezintă dovadă de trafic, un complet de judecată nu o poate lua în calcul în cazul în care se întâmplă vreo nenorocire. DAR judecătorul/polițistul poate consulta imaginile pentru a-și face o opinie.

Dacă nu ai unde posta filmulețele sau dacă dorești să vezi mai multe cazuri de incidente din trafic dezbătute și analizate, poți fi și tu Martor în Trafic aderând la grupul de Facebook.

Am aflat cu stupoare că Microsoft a scos MovieMaker de multișor din oferta de Live Essentials, așa că maximul de calitate pe care l-am putut scoate de pe Movie Creator și Movie Edit Touch a fost 720 dpi. Plus că stăm cam prost cu lumina naturală zilele astea la Cluj, doar se știe că la noi lumina vine de la București!

Aici aveți bucată de filmare needitată.

Cea mai tare, dar cea mai tare și cea mai tare dintre toate fazele a fost că, în seara asta, în timp ce editam la greu filmările ca să-i scot vocea nievestei din fundal (eu, când îmi zice ceva, orice, îmi sângerează urechile, și nu vreau să pățiți și voi la fel), o văd că trage cu ochiul la monitor și strigă dintr-o dată:
– VEZI CĂ VINE ĂLA DIN STÎNGA!!!!
– Tu nievastă… zic. Da’ vezi bine că e filmare, nu-s la volan!
– Știu, dar nu mă pot abține.
– Nu te poți abține să nu-mi comentezi când nu ești la volan?
– Da, nu mă pot abține.
– Da’ auzi… aici nu conduceai tu?
– Ba da.
– Păi și cum, îți comentezi ție la cum conduci?
– Da. ȚI-AM ZIS CĂ NU MĂ POT ABȚINE!!!

Nu se poate abține.

15 lovituri, dă-i și tu!