Învăţăturile lui Groparu pentru fiul său Gropărelu’

Dragă Gropărelu’,

Ai crescut într-un an cât alţii în 12 luni şi deja aterizezi către matusalemică vârstă de 3 ani. Ce să zic? Că numai ieri făceai pişu în scutece, pe mulinetele lui tati şi pe buni, soacra lu’ tati; dar eu zic că eşti pe drumul cel bun, eşti sănătos, vesel şi frumos.

Ştii că eu te las să faci cam ce vrei, să te bagi în bălţi, să salivezi pe tati şi să cercetezi ce mai aruncă lumea prin containerele de gunoi; mai puţin să-mi smulgi pleoapele şi să faci din ele garaj pentru maşina mică abatră şi să-i faci lu’ tati piercinguri în obraji cu cârligele de pescuit. Dar, aşa cum e legea firii, va veni o vreme când ţi-ar prinde bine nişte sfaturi de coabitare cu România şi cu tine, altfel nu e chip. Aşadar, te rog frumos să iei în calcul următoarele :

1. Cultivă-ţi inteligenţa. Citeşte cât poţi, unde poţi, de la etichetele şampoanelor la Capitalul lui Marx, de la Biblie şi Coran la Amantul doamnei Chatterley. Tati a citit ca un ascet în tinereţe, iar acum nu mai prea are vreme de asta pentru că trebuie să-ţi lase ţie moştenire un imperiu de datorii, şi pentru asta munceşte zi lumină.

2. Iubeşte fără să-ţi fie frică. De fapt, să nu-ţi fie frică de nimic. Învaţă de la mami: e în stare să se bată cu cel mai cocălar manelist din trafic şi să-l lase plin de sânge pe carosabil dacă se uită urât la maşina noastră (ea nu se teme decât de păianjeni, dar asta e altă discuţie, că eu cu păianjeni o tot ameninţ ca să mă lase în Deltă). No, e de înţeles, mami e din Oaş, şi acolo cam fiecare are câte un verişor în puşcărie.

3. Respectă-i pe ceilalţi. Foloseşte cuvintele magice: “te rog frumos”, “mulţumesc frumos” şi “EXECUTAREA!

4. Învaţă să găteşti spanac cu ochiuri. Nici o mâncare nu reuşeşte la fel de plenar ca spanacul, crede-mă. Şi, că tot am ajuns aici, îţi mai zic un cuvânt magic: usturoi. Dar nu când ieşi la agăţat.

5. Fă sport. Punct.

6. Să nu regreţi că trăieşti cu regrete. Din secunda în care o iei pe un drum la o intersecţie, te vei gândi dacă nu cumva drumul celălalt nu era mai bun. Ţine minte: nu există drum fără gropi. Eventual în Elveţia, dar noi nu trăim în Elveţia, da?

7. Pune pasiune în ceea ce faci. Nu fă nimic fără pasiune. De la spălatul pe dinţi până la alergatul după autobuz. Şi dormitul să-l faci cu pasiune.

8. Singura chestie pe lume mai bună ca banii este telemeaua de Sibiu; atâta numai că telemeaua încape mai greu în portofel.

9. Învaţă limbi străine. Trebuie să ştii patru chestii în cât mai multe limbi străine: să te descurci să ceri indicaţii, să ceri de mâncare, să enervezi oamenii şi să faci un compliment unei fete.

10. Femeile sunt complicate. Dar ale naibii de frumoase!

Bonus:

11. Nu-ţi fie frică de păianjeni, unii dintre ei sunt oameni ca noi.

Acestea fiind zise, dragă Gropărel, abia aştept să nu respecţi nici unul din învăţămintele de mai sus, altfel m-am chinuit degeaba.

Dacă doriţi şi voi să scrieţi scrisori actualilor (sau viitorilor) voştri copii, ING Asigurări de Viaţă va invita sa o faceti prin intermediul aplicatiei de Facebook. Acolo veţi găsi şi surprize, cum ar fi posibilitatea unei şedinţe de consiliere gratuită cu un consultant ING, din care poate rezulta cu Un Sac Fără Fund De Jucării pentru prunc, nu pentru oameni mari, Gropare, lasă-i jucăriile copilului deoparte.

11 lovituri, dă-i și tu!