Fotoreportaj: Paşte in Bucovina, episodul II

Paste in Bucovina, asa cum va spuneam, am mai vizitat Gura Humorului (ha, ce am mai râs acolo!) şi mănăstirea Humorului (ha, şi aici am mai râs!), Voronet şi aproape deloc Rădăuţiul; iar a treia zi, în drum spre casă, ne-am oprit la Suceviţa şi Câmpulung Moldovenesc.

Mănăstirea Humorului

Ha, ce am mai râs acolo!

Ca să ajungi la Mănăstirea Humorului, am trecut prin Gura Humorului. Care are în centru un monument cu lumânări; cine ţine lumânările şi cui, cine şi-o caută cu lumânarea şi cine e sfânt ca lumânarea, io unu’ habar n-am. Da’ sper să fi dat taxele la biserică, singura care are monopol pe lumânări.

Lumanari Gura Humorului

Mănăstirea:
Gura Humorului 4

Gura Humorului 2

Ceva biserică de lângă:
Gura Humorului 1

La ultimul nivel al turnului se ajunge greu. Faci, practic, escaladă pe nişte trepte foarte neprietenoase. Dar priveliştea de sus merită oasele frânte, şi-or fi zis călugării, turcii, tătarii şi turiştii.
Gura Humorului 3.0

Vedere din turn.
Gura Humorului 3.1 Vedere din turn

Vedere din turn: vechi ruine, actualmente strat de lalele olandeze.
Gura Humorului straturi de ceapa

Vedere din turn: aici stau maici şi taici.
Gura Humorului 5

Vedere din turn: nu, nu cred că e cannabis.
Gura Humorului cannabis

Când am văzut inscripţia de mai jos, m-a luat un râs nervos, pentru că mi-am amintit de o traducere ortodoxă care m-a chelit de cât de grea a fost; şi apoi firele de păr care mi-au căzut din cap s-au albit instantaneu.
Gura Humorului greu de tradus

Frescă, detaliu: aici aveţi un detaliu cu fresca… errrr… am avut un déjà vu, că şi diavolul meu are piercing în nas; dar sânii lui sunt mult mai frumoşi, asta vi-o jur.
Gura Humorului Satana

Frescă, detaliu: nu în fiecare zi vezi tradiţionalul şi legendarul elefant bucovinean!
Gura Humorului elefant

Aici i-am surprins pe anarhiştii de Gropărelu’ şi prekinu-so cel mai bun, în plină rebeliune împotriva patriarhului Daniel; abia i-am oprit, mituindu-i cu un covrigel.
Gura Humorului sfidam autoritatea

Îl ştiţi pe Carolică din Humor? Nu ştiu de el, dar părinţii lui sigur au avut humor, Kelemen Humor.
Gura Humorului - Carolica

Cea mai tare fază: clopotele erau acţionate electric, deci măicuţa din imagine era, practic, DJ-iţă.
Gura Humorului electric bell DJs

Voroneţ

La Voroneţ nu ai voie să faci nimic.
Voronet nu ai voie sa faci nimic

Dar e frumos…
Voronet 2

…chiar dacă, aşa cum se ştie, situaţia este cam albastră. Unic de albastră.
Voronet 5 albastru 1
Voronet 4 Voronet 5 albastru 2

Dar numai pe o parte, căci de cealaltă a avut grijă sfântul soare.

IMG_2683

Suceviţa

Fiind cazaţi în chiar satul omonim, accesul aici a fost cel mai facil;

Aici am ajuns în trei serii.

Prima tură nievasta, la Înviere, unde un popă tânăr cântala microfon şi apoi întreba: “Şi amu ce vine? Da? De câte ori, de trei ori?”, şi toată gaşca de enoriaşi de afară se distra.

A doua tură în dimineaţa de Paşti, când am mers să luăm paştile, dar o călugăriţă care mătura la intrare ne-a tratat cu spatele şi ne-a spus că nu mai găsim paşti la ora aceea (ora 9). Bun, o întreb, dar unde găsim? Că, ştiţi, eu am ţinut tot postul, şi mi-e poftă amu să iau paştile şi să mă apuc şi eu de halit proteine. Păi unde să găsiţi, poate în sat! Unde în sat? În sat. Şi şi-a văzut mai departe de măturat, după ce ne lămurise buştean în sfânta zi de Paşti, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii şi ziua în care nu se dau direcţii turiştilor proşti.

A treia tură în ziua plecării, să văd şi eu mănăstirea pe lumină. Care e foarte frumoasă, ca şi celelalte, de altfel.

Sucevita 1

IMG_2744

Fiindcă ne aflăm în România, uneori trebuie să îndemni oamenii să nu fie porci.
Sucevita 3

Şi, fiindcă ne aflăm în România, unii oameni sunt şi vor rămâne porci, indiferent de cât de mult îi îndemni tu să nu fie.
IMG_2747
IMG_2751
IMG_2750

La intrarea în muzeu, aveţi tradiţionalul calorifer bucovinean, exponat nedatat încă.
Sucevita - calorifer traditional de pe vremea lui Stefan cel Mare

Ce ar mai fi de zis despre Bucovina văzută prin ochi mici şi neprietenoşi de Gropar:

Potolul: se haleşte bine de tot. Dovada că am numai câteva poze cu mâncare, că eram ocupat să balotez. Am mâncat bine şi la pensiunea Agapi, unde am fost noi, şi la Casa Dorina, unde ne-a dus Iosip Alexandru, un ficior foarte fain cu care ne-am văzut la Putna, şi la restaurantul hotelului… nu-mai-ştiu-care de pe lângă Humor. Chiar dacă ne-a fost teamă că toate localurile vor fi închise în ziua de Paşti, tot am ajuns la un hotel deschis care ne-a preacinstit cu tochituri şi zămuri rădăuţene. Apropos de zama rădăuţană: e, de fapt o zamă de burtă, cu gălbenuşuri şi smântâni; dar soţul patroanei nu suporta maţele alea fripte din ciorba de burtă, şi atunci soaţa lui i-a făcut reţeta asta specială pentru el (“femeie, fă-mi un sanviş!” în varianta rădăuţeană). Mai mult, la crâşma “Naţional” din Rădăuţiul prin care numai am trecut rapid zace o diplomă care atestă că “aici s-a mâncat pentru prima dată zamă rădăuţeană” – şi ceva despre Ştéfan cel Mare, pentru că tot din Bucovina şi Moldova este legat, cumva, de Ştéfan.

Ce mi s-a părut ciudat: masa de Paşti s-a servit în noaptea de înviere.

În imagine: tocăniţă de hribi cu mămăliâgă şi ceva zamă de legume. Excelente.
IMG_3952

Muzeele mănăstirileor: subţirele. Nu ai voie să faci poze înăuntru, deşi unele chiar nu au exponate fotosensibile. Cred că puteau pune o mie şi o sută de exponate şi explicaţii despre ctitorii bisericilor, bătăliile lui Ştefan, artefacte, obiecte arheologice, reconstrucţii de uniforme militare şi de arme etc. Parte bună: etichetele sunt traduse în engleză. Partea proastă: sunt traduse prost. “Uşi împărăteşti”, de exemplu, sunt, de fapt, “altar doors”, nu “royal doors”. Şi mai sunt:) Dacă aş fi acum traducător la început de carieră, aş retraduce totul cum trebuie, pe gratis, şi mi-aş trece asta pe CV.

 Mănăstirile: cu puţină minte şi strategie şi investiţii, ar trebui să fie pline de japonezi şi de nemţi. Păcat!

Turiştii români: sunt şi oameni cu bun simţ, dar la fiecare 50 de oameni dai de o familie de cretini. Spre exemplu, ăştia au parcat la Suceviţa şi au refuzat să plătească 2 lei, cât era parcarea pe zi. Dacă cineva caută pe google numerele de înmatriculare SV08HYJ, să ştie că sunt nişte cocălari infecţi.
Nu au platit

Si vous voulez acheter cette voiture – BC 235 YK – alors prenez garde, les proprietaires sont des idiots. În franceză, frate, să se ştie.
Nu au platit 2

Pentru cuplurile cu copii: gândiţi-vă foarte serios, un concediu cu copii mici e jale. Ajungi la mănăstire, şi el tocmai o aţipit; aşa că unul din părinţi trebuie musai să rămână cu el la maşină, iar celălalt să dea repede turul de rigoare, şi apoi să galopeze să-l înlocuiască pe celălalt. Dacă el nu o aţipit, or aţipit ceilalţi. Unuia îi e foame, altuia îi este somn, altul vrea dulce. Merită, dar nu e chiar aşa uşor:)

Sărbătorile în altă zonă: ar fi bine să le faci măcar o dată în viaţă. Dar, România fiind o ţară destul de foarte diversă, să fii pregătit ca tradiţiile să fie un pic altfel.

Costuri: oferta noastră excepţională a fost de 750 lei/cuplu 3 nopţi de cazare şi papa, mai puţin prânzul, că aşa am vrut noi. Din câte ştiu, preţurile în zonă, mai ales de Paşte, sunt mai mari. Noi am avut noroc şi ne-am simţit excelent, gazda faină, bucovinenii sunt oameni de treabă, deci a fost un sejur de 9 cu plus.

Vă las în compania unor poze mai drăguţe:

Aici poţi să te pârţeşti. Mai sus, tot mai sus.
partesti

There is no clit to be found anywhere!
clit

Satu Mare de Bucovina.
Satu Mare

La Marginea se vând chestii de olărit foarte faine, dar pentru că nu se vinde şi chef de făcut sarmale nu am oprit să cumpărăm.
Marginea - oale

Dacă ai prea multă piele de arătat în mănăstiri, trebuie să porţi fustă.
Sutane

Vin de buturugă de la Giurgiu, de la un turist cu care ne-am împrietenit şi căruia îi mulţumim şi pe această cale că nu a fost un manelist scârbos, aşa cum credem noi ardelenii proşti despre oricine vine de peste Carpaţi, ci un om foarte fain.
Vin de buturuga

Bate cinciu Bucovina costum traditional Bucovina IMG_4002  O broasca care broscaia

A consemnat pentru posterioritate acelaşi preacuvios Gropar Nemernic.
Z Ultima

12 lovituri, dă-i și tu!