Fata, fata, ţi-a căzut vata!

(refuz să scriu despre revoluţie, da?)

O fetiţă de 9 ani merse la mama ei la serviciu şi îi spuse în gura mare:
– Mama, dă-mi te rog frumos 3 lei să-mi iau vată!

Femeia simţi cum i se prăvăleşte în cap tot tavanul.

Toată secţia încremeni. Bărbaţii mustăciră subit şi, dintr-o dată, ca la un semnal, ieşiră toţi afară la ţigare. Femeile se luară toate şi plecară la baie, aşa cum merg ele de regulă, în cârd. În secţie rămaseră numai fetiţa de 9 ani şi mama ei.

Femeia trase aer adânc în piept, cu genunchii aplaudînd ca la un spectacol cu Dan Puric: avea doi copii acasă, o fetiţă de 9 ani şi un băieţel de 7, şi numai un părinte ştie cît ai de pătimit cu doi draci. Mai ales că, în România, mămicile îşi cam cresc singure copiii; bărbaţii au de lucru. Se aştepta la momentul ăsta, îşi repetase în gând cum va fi prima discuţie despre sexualitate cu fata ei. E drept că se aştepta să iniţieze ea însăşi discuţia, să o poată administra cum trebuie, să prevadă şi să pregătească un răspuns pentru fiecare întrebare, ba chiar să o înveţe pe fetiţa ei, cu ajutorul unor planşe, cum să-şi apere frăgezimea de băieţii neserioşi, care numai un singur lucru vor de la o fată. Şi, mai ales, se gândea că vor purta discuţia asta mai încolo, pe la 13 ani, când va fi fetiţa mai coaptă oleacă, nu acum, când încă se juca cu păpuşile!

– Fata mea, îi spuse blând, vino la mine să discutăm.

Fetiţa se apropie, timid.

– Vine un moment în viaţa unei fetiţe, continuă mama cu voce tremurîndă, când trupul ei se schimbă şi nu mai e fetiţă. Apar… schimbări, aşa, încep să o doară sânii, să-i crească ca la o tanti, şi vor tot creşte. Este semn că începi să devii femeie. Odată cu schimbările astea, nici păsărica nu îţi va mai fi la fel; din când în când, o dată pe lună, îţi va apărea o scurgere de sânge care ţine câteva zile. În perioada asta s-ar putea să ai dureri, să fii indispusă, nu vei putea merge la ora de educaţie fizică sau la ştrand… şi mai ales acuma, dacă au început să apară schimbările astea, trebuie să ai mare grijă cu băieţii. Băieţii sunt neserioşi, vor numai un singur lucru de la o fată. Să ai grijă de frăgezimea ta! Pentru că ei atâta aşteaptă, să-şi bage ciucurelul la tine în păsărică; şi e mare ruşine dacă faci asta înainte de soroc. Înţelegi?

Copila, cu ochii cât cepele, dădu din cap.

– Acum să discutăm despre igienă. Vata nu este cea mai bună opţiune; mai bine îţi recomand un tamponaş cum sunt cele cu aripioare, care te protejează mai bine; dacă începi viaţa sexuală – ştii tu, după ce băiatul pe care-l iubeşti îşi bagă ciucurelul la tine în păsărică – poţi alege un tampon intern, pe care ţi-l bagi înăuntru. Va reţine toate pierderile de lichid pe care le ai, nu pătezi nimic. Şi neaparat să te speli acolo, să nu faci, Doamne fereşte, vreo infecţie! Că după aceea, după ce băiatul pe care-l iubeşti îşi bagă ciucurelul la tine în păsărică, vei avea dureri sau chiar mai rău. Înţelegi?

Copila nu fusese în viaţa ei aşa de atentă.

– Şi acum… spune-mi, nu mai bine îţi dau nişte bani să îţi iei un tamponel cu aripioare decât vată? Un Always sau un Libresse?
– Nu, mamă, spuse fetiţa. Eu vreau numai să-mi iau nişte vată de zahăr.

28 lovituri, dă-i și tu!