Cea mai bună brânză din lume
– Cea mai bună brânză din lume se face la Sibiu, îi spun eu franţuzoaicei.
Avea cam 23 de ani, eu vreo 27, ea era foarte corpolentă, şi era şi foarte saşie: un ochi era alb de-a dreptu’. Probabil de-aia era singura care avea chef să discute cu mine, fincă nu o băga nici un alt mascul de la masă în seamă. În altă ordine de idei, iertaţi-mă, nu am văzut niciodată franţuzoaică frumoasă. Nu am văzut!
– Ahahahahahaha, râde ea.
– Tu râzi, dar aşa e. E aceeaşi reţetă de 2000 de ani. De la daci vine ea, îi mai zic.
Io nu-s foarte fluent în franceză, dar eram pasional. La brânză şi sex am fost mereu pasional, d-aia susţin că pasiunea, nu mărimea contează (cine comentează că nu e aşa primeşte ban IP pe loc! că învăţaţi femeile prostii).
– Mă, zice Jeaneta.
– E, zice argheleanu’.
– Mă, repetă Jeaneta, ca să bag la cap: tu îmi spui asta mie, mă? Tu, mie, mă? Care-s franţuzoaică, mă? De la mama mea, mă? Care avem un soi de brânză pentru fiecare zi a anului?
– Da, zic eu.
Eu eram foarte calm şi persiflant, şi dacă eram în locul ei mi-aş fi înfipt falangele în beregata Groparelui, un insolent.
– Da, repet, uitându-mă la ochiul ei, ăla defect. Şi îţi pot dovedi!
– Olala, zice Jeaneta, şi grohăie ceva în franceză.
– Mâine, zic, la ora 1, ne întâlnim la statuia lui Matei Corvin. Te duc în piaţa Mihai Viteazu, unde am provider-ul meu personal de brânză, e din Poiana Sibiului, îl cheamă Ilie. Vei gusta ce îţi oferă el. După care te invit să îţi dai cu părerea!
Pe Ilie îl dibuisem cu vreo doi ani mai înainte, după clopul de sibian. L-am testat: era chiar din Poiana Sibiului (il ştia pe fostul şofer al cursei Jina-Sebeş, şoferul fiind tatăl fostului meu coleg de bancă din liceu). Într-o vreme încerca să mă cupleze cu soru-sa, care era studentă la Cluj; dar a renunţat imediat când a aflat că familia mea de la Sibiu nu dispune de uăi (oi, aşa le zic sibienii).
– Ora 1, zice ea, Jeaneta.
– Ora 1, zic. Asta… dacă ai curaj să vii, îi zic.
– Ha! pufneşte ea. Haha! Hahahaha!!!
Noaptea a continuat cu chef până în zori. La ora 1, m-am înfiinţat la Matei Corvin, am aşteptat până la şi 25. Jeaneta nu a mai venit.
Învingătoare prin neprezentare – telemeaua de Sibiu.
25 minute? cam multisor. ce s-a intamplat cu sfertu’? cred ca jeaneta si-a fixat ceasul dupa ora frantei, de asta a intarziat 😀
Subscriu la telemeaua de Sighii si ca marimea nu conteaza, da frantuzoaice frumoase este. Putine, dar este. uite aici:
http://nomorelights.blogspot.com/2008/09/just-beautiful.html
poza facuta in paris de un amic cand nu se uita consoarta 😉
Ba iezistă şi franţozoaice mişto, dar trăbă să caţo în segmentul de aj de 40-45, ci pizdulicele astea tinere sunt ca dracu.
incepu bine ma, credeam ca i-ai dat sa guste din branza. ta.
asa e, ca m-am intalnit eu cu dihania la ora 12 (astia in urma fata de noi nu numa cu o ora)… si a recunoscut, eu i-am explicat ca sa stea sa se intalneasca cu ala cu care o vorbit, da’ io’ fost asa de rusine ca a pirdut, incat s-a urcat in avion si o plecat spre Congo …
de frica de branza 🙂
Era si senila ? 😕
Parca in anii ’80 au crescut mult in Franta cazurile de malformatii la nou-nascuti. Dupa cercetari au descoperit ca acestea se datoreaza consumului mare de branzeturi cu mucegai in timpul sarcinii.
no ca mai facut tare curios si io-s mare amator de branzaturi, ia spune exact unde are masa Ilie, cum il reperez fara probleme, sa degust si eu minunea de telemea.
No, am descoperit și eu acu două săptămâni un magazinaș în piața Miniș numa și numa cu brânzeturi de Sibiu. Au niște telemea de oaie de învii morții cu ea. Yaaaaam. S-ar putea să ai dreptate.
Eu cred ca s-a uitat cu ochiul naspa la ceas. Nici nu si-a dat seama cand s-a facut ora 1. Poate o fi fost la 1 noaptea.
Fain ai scris ….io is din Poiana Sibiului si ma mandresc ui amu ca ai pomenit de branza buuuna de acolo . Da sa mai stii ca sunt si fete faine acolo (mai ales io! ) . Unele au facut chiar Peda in Saghi si FAc la Cluuujj -deci is si destepte !
No de asta de mai zici ??
@ angeloasa: sa stii ca si eu am facut Peda la Sibiu si faculta la Cluj 😀 sau de mine ii vorba acilea? Ca azi nu mi-am papat branza si judec mai greu…
Ma, asta miroase a conversatie de My Way, cam intre 12.30 si 1.30 . Am dreptate?
Ma cea mai buna telemea e la Tilisca (Sibiu), as zice sa ma laud, numai ca nu stiu ce gasiti bun la branza, cu toate ca am crescut cu mana in putina, fie langa oi, fie la piata obor din capitala, dar nici odata nua m putut-o suferi 🙄 =))
Fac schimb de telemea cu un server bun sa-mi repun blogu inapoi ca am ramas fara el din cauza unor destepti care nu o inteles ca eu nu stiu ce-i aia piraterie muzicala, mna la mine la Tilisca am auzit de piratii ce vor sa ii faca rau marinarului de la cotroceni numa =)) :))
@ all: Iooooooon nu este altcineva decat cel de la https://groparu.ro/de-la-un-cititor/comment-page-1/
@ Ioooon: deci cand ajung in Tilisca (sper – vara asta), musai sa ma rezolvi de niste carne de berbecutz si niste branza. OK? Si daca-ti trebuie hostare, discuta cu baietii de la hosttix, au banner la mine pe site acolo, pe banda din dreapta.
frate sa ma anunti, imi trimiti un mail de ala ca fac parte dintre ciobanii ce isi verifica zilnic corespondenta dijitala =))
s-o fi uitat la ceas cu ochiul cel heghes :))
dar telemeaua de sibiu concureaza cu aia de talmaciu?
Băi copchii, ce tot vă zăpăciţi atâta cu brânza de Sibiu? În primul rând, nu are o calitate uniformă. În al doilea rând, costă mult mai mult decât brânza franţuzească. În al treilea rând, trebuie să o cumperi de la nişte persoane cu atâtea beşini în cap de te aştepţi să o ia din loc ca baloanele lui Jules Verne. În schim recomand blănile de oaie foarte bine pregătite de la Sibiel, şi pastrama de oaie tot de prin zona aia. De ce astea şi nu brânza? simplu, produsele astea nu se pot falsifica. Încercaţi mai bine cârnaţii de Pleşcoi şi ternaţi cu gugumăniile. Groparu făcea şi iel sireacu o bravură etnică cu brânza lui de Sibiu, a avut noroc că nua venit franţuza la degustare, că râdea aia şi acu, cu ochiul ei strabic cu tot.
@ Fane: taj, ma, ma leshi cu porcheriile alea albastre?! Sa fac caca portocaliu de la ele?
Na, acu ce şi cum oare te porţi certa vreodată cu un sibian băşicat în băşica proprie? =))
Că am dreptate iaste clar, că altfel nu se pogora Groparele din vârful turnului de şoseţele chinezeşti ca să vorovească cu poporu de rând, ăştia nezmintiţi de studii înalte.
Io am facut Peda la ‘tzatoare , tu la limbi …no, fiecare cu ce se pricepe :)) Ne stim din vedere 🙂 DAra daca vrei cea mai buna branza de la Poiana iti fac rost , asa numa ca te cunosc 🙂
ps: branza de tilisca e chiscacioasa :))
asa…tu’le muma-n c* :d
Frantzuzoaicele sunt extrem de frumoase. Credeti-ma pe cuvant.
mai gropare, cum le poti incurca in halu’ asta: sasia e aia care se uita pe doua carari, iar ceacara e aia de are doi ochi si la fel de multe culori la ei (la ochi, adica).ea te-a placut numai pentru ca erai gropar, si s-a gandit ca stii multe despre branzeturi (ma rog, mirosurile lor).ti-ai trimis sosetele si chilotii inainte, asa-i?
:)) ale noastre sunt mai bune ca ale lor!
Inseamna ca nu ati incercat branza de Hangu
Mno, Maestre Groparu – telemeaua ii ca neaua – dar atarna la cat Muntii Sibiului, cu oi cu tot, la cantaru, iara pretu-i catu-i paru – armasaru…
Undeva langa Ploiesti in perioada 20-23 aprilie are loc Festivalul “HAI LA JOC” traditional romanesc si cautarea cea mai mare o are branza de Sibiu.Daca cineva poate sa le faca auzit acest festival,ii asteptam in numar cat mai mare la Ploiesti.