Conform unei vechi tradiţii druidice inspirată din Ardeal, dacă n-ai vâsc în casă de Anul Nou, eşti praf. Eşti vâsc-albina. Decât să te prindă noul an fără vâsc, mai bine spargi o oglindă, înjuri în biserică sau te iei la bătaie cu 4 jandarmi, un taximetrist şi o mămică. Sau deschizi o filială a Bisericii Ortodoxe Române lângă o tabără recreaţională Al Qaeda, că tot aia e.

În fine.

După cum bine ştiţi, la fiecare schimbare de sufix a anului, trotuarele, intersecţiile, locurile publice şi toaletele sunt invadate de periculoşii traficanţii de Viscum album. Aşezaţi strategic, aceştia sunt imposibili de evitat; de unde expresia “în viaţă nu poţi scăpa de moarte, de taxe şi de negustorii de vâsc”.

Ionuţ din Floreşti (îl ştiţi pe Ionuţ; stă-n Floreşti) ieşea de la ceva mall sau magazin sau benzinărie, când sare pe el o etnică să-l hărţuiască.

– Conaşule! Cumpără nişte vâsc, să câştigi la loterie în 2012!
– Mulţumesc frumos, sănătate! zice Ionuţ, mergând în drumul destinului său.
– Hai! Să te iubească nievasta şi să-ţi crească copilaşul, să se facă preşedintele Europei!
– Dada, zice Ionuţ, urmându-şi mai departe destinul.
– Atâta eşti de frumos, că ţi l-aş da pe gratis!

La auzul unui asemenea compliment, orice băiat pe care-l cheamă Ionuţ şi stă în Floreşti se înmoaie ca un ţurţure. Aşa că Ionuţ se opreşte, scormoneşte în buzunar şi începe să scaneze portofelul.

În portofel, oroare! Fiind la final de cumpărături, nu mai avea nici măcar nişte monede obosite sau bonuri de masă.

– Ioi, nu am bani la mine! No… mi-l dai gratis, aşa cum ai zis?

În acel moment, ţiganca s-a evaporat ca printr-o vrajă ţigănească. Ce, nu credeţi că ţigăncile fac vrăji? Ia întrebaţi-o pe Oana Zăvoranu!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 15 comments

 1. konskriptor Reply

  Ma faci astfel incat sa cad intr-un ocean de depresie. Ca io nu avusai “vaxus tibiscum” d-asta . Ce draqu fac io in anul ista ?! Ah?Medicamente, medicamente, medicamente….

 2. dorina Reply

  ma ficior! ani buni si frumosi iti doresc! si doi, te du repide la OSIM si inregistreaza “vasc-albina” ca acusi o auzi pe la nu stiu ce radio! bine?

 3. Groparu Reply

  @ dorina: oh, shit, not again… in curand raman fara avocati daca ma apuc sa ma judec cu toti care plagiaza!
  Un an nou si tie, si voua;)

 4. Nea Costache Reply

  Cum sa nu faca vraji? Fac, sigur: de dragoste si uraciune, scot argintul viu, dracii din nevricosi, fac cu dracul pentru fetele batrane sau pentru altele sa-si gaseasca barbat! cy
  Oana Zavoranu? Mai bine tacea dracului din gura si nu mai reclama tigancile! Uite-asa s-a facut dracului de ras de au vazut si altii cat e de proasta! Gasca buna de jumulit! Feeerice de Pepe ca a scapat de proasta!

 5. Nicu Reply

  am trecut si eu prin Cluj inainte anul nou si era pliiin de oameni cu vasc la tot pasul. numa’ ma mir ca noi la Satu Mare nu avem din astia…numai bote inainte de Mos Nicolae stiu vinde 😛

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *