Turnul Babel pe valuri

Ionuţ Şendroiu, medic de bord

italieni si africani

Lucrez pe o nava al carei echipaj e format din 150 de oameni din 25 de ţari, de pe 5 continente. Limba oficiala la bord este engleza, stâlcita de limba materna a fiecaruia. Când spun limba oficiala la bord, ma refer la engleza marinareasca si engleza de câmp petrolier, vorbita de tipii de la foraj. Atunci când isi dau cu ciocanul peste degete, toţi vin la mine vorbind si gesticulând in pasareasca lui. Doar câţiva stiu cum se spune la diaree in engleza. Experienţa mi-a aratat ca, in astfel de situaţii, cea mai eficienta strategie pentru un diagnostic corect este sa lasi pacientul sa se exprime in limba lui si in stilul naţiei din care face parte, decât sa il constrângi sa se chinuie intr-o limba din care nu cunoaşte decât cuvinte gen şurub, valva, babord si tribord.

Sa luam, de exemplu, o banala durere de cap. Pentru asa deranj, nu se prezinta decât naţiile latine.

Pacientul sud-american

Este un martir. De obicei intra in cabinet cu aerul lui Isus, care si-a lasat crucea la uşa.
“Hola, Doctor!!Tengo un grrrrran dolorrrr de cabeza!”. Când zice “grrrrran” tremura hubloul. Gesturi largi cu degetele rasfirate, chestie care, in condiţii de tangaj, presupune o anumita concentrare. Nu e chiar simplu, mai ales daca te doare capul. Descrierea durerii te face sa crezi ca in locul lui ai fi murit deja de o jumatate de ora: “Es un dolor appppplassssante”. La applasante (apasatoare) incep sa zdrangane fiolele prin sertare. Cel puţin jumatate dintre ei folosesc adjectivul “infernal”, pronunţat IN-FER-NAL, pentru o durere a carei intensitate este de obicei descrisa de un pacient roman cu expresia “naşpa, frate!”.

Pacientul italian

E intotdeauna pe moarte. Nu vine singur, ci insoţit de trei, patru conationali. Toţi italienii de la bord stiu ca a plecat la infirmerie si suna in timpul consultaţiei sa afle cum se simte. Nevasta-sa suna de obicei dupa un sfert de ora, dar nu te poţi inţelege cu ea, pentru ca maica-sa plânge pe fundal, iar doua trei matusi ţipă…

Click pentru restul, că merită! Mai ales că o apărut şi partea a doa. Dom’ doftor, chapeau bas!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 14 comments

 1. diana.a Reply

  daca-s putini care stiu cum se zice la diaree in limba engleza…oare cati stiu sa scrie diaree corect in engleza

 2. Groparu Reply

  @ diana: daca iti scriu acilea si iti zic ca e din memorie, o sa zici ca m-am uitat in dictionare. Asa ca tac, si-mi zic numai mie (stii, mie mi-o urat ursitoarele la nastere sa stiu sa scriu cum trebuieste “diarie” in Inglish; asta e, de alfel, unicul meu talent pe aceasta lume)

 3. Marghioala Reply

  Io ma’ntreb ce natie e doctoru’. Si ce’ar face daca ar veni unu’ gravid la el cu contractii si dilatatii.

 4. sendroiu Reply

  @Moldo.ro: e un ton cu inotatoare galbene (in engleze este numit yellowfin tuna) care avea vreo 25 de chile si din care a facut bucataru’ carpaccio – feliutze subtziri semitransparente lasate crude o vreme in ulei de masline si nishte mirodenii pe care le stie el, si care se serveshte cu capere, parmezan, rosii taiate marunt si patrunjel pe deasupra.
  @Marghioala: doctoru’ e roman. daca ar veni o asa aratare peste mine as chema helicopteru’ si as suna la spitalu sagrada esperanca din luanda, unde as cere legatura la psihiatrie. Urgent

 5. Marghioala Reply

  Ai, din partea unui roman ma asteptam sa fie incantat ca au parte de laiv entertainment pe ambarcatiune. Sau ma rog, poate nu doreste concurenta.

 6. sendroiu Reply

  laiv entartai’mantu cu unu’ gravid care contracta si dilata nu e chiaaaar genu’ meu de shou.
  eee, si vezi tu, aici lumea tre’ sa scoata petrol, nu sa se holbeze la shouri cu gravizi 🙂

 7. Marghioala Reply

  Io vad ca astia de sorginte latina tre’sa aiba parte de motivatiuni profane, ca altfel nu dau randament. E si ei oameni, nu ruşi.

 8. Turambar Reply

  Chiar ca fain spre foarte superb. O putere de observatie si o capacitate de punere intru cuvinte demna de tastatura lui Maugham.

  Cum, cine-i Maugham? Nu stiti cine-i Maugham? Tz tz tz. Ce lipsa de cultura.

  Simplu. Maugham e flankerul dreapta de la Wasps.

  :p

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *