Eram în ultima noastră zi de Muntenegru. O vară toridă, o mare albastră de verde ce era, un concediu de vis care deja dura de vreo 12 zile.

Ca să nu plec acasă cu regrete că nu m-am bucurat până la capăt de sejur, am luat hotărâri radicale: aveam să mă trezesc devreme, să-mi iau un şezlong pe plajă, să înot ca o broască în mare şi să fac snorkeling ca un dependent de heroină (în Muntenegru, vin pescuţi mici-mici şi te ciugulesc de picioare, şi tu te gâdili şi moride râs); şi să şi termin ultimele pagini dintr-o carte demenţială – One thousand splendid sunsets, de Khaled Husseini (sovietici, Afganistan, talibani şi sex).

Şi totul a fost de vis, toate au mers ca unse în dimineaţa aceea liniştită ca o adolescentă adormită. La stânga umbreluţei mele erau doi englezi tineri şi mega îndrăgostiţi, ambii de sexe diferite; în dreapta, o herghelie de fete singure, frumoase cum numai sârboaicele pot fi; în faţă, nişte pensionari nemţi discutau cu nişte gesturi aşa de relaxate, de parcă erau meduze; iar în spate nu ştiu cine era, că io nu am ochi în spate. Când îmi ridicam ochii dintre pagini vedeam peninsula Sveti Stevan, mai în depărtare se iţea ditamai muntele acoperit de pini dintre valuri – ce mai, linişte, peisaj, soare, mare, muzică bună în mega-surdină şi un Gropar care se bucura de viaţă, Zen ca un yoghin.

La un moment dat, de la atâta relaxare, intelectul meu a alunecat încet, dar sigur într-o aţipeală imposibil de rezistat; ba chiar am şi visat că eram în Muntenegru, la plajă – şi am zâmbit în somn ca un serafim.

Şi… da.

– AAAM AJUUUUUUNS!!!!!! s-a auzit strigătul de luptăal comanşilor.

Ce? Cum? Cine? Sar de pe şezlong de parcă tocmai se decretase război în Kosovo, mă frec la ochi, buiac, şi nu-mi vine să-mi cred ochilor: vreo 14 români camuflaţi în şlapi, bermude şi maieuri tocmai săreau, cu zarvă ca la revoluţie, în apele Adriaticii. Şi numa’ ce-ncep, măre, tărăboi ca la Sarajevo, cu chiote şi ţipete! Şi zbierete şi hăulituri şi hihote! Pfuaaay, măăă…

– Nelu! NEEEEELUUUUU!!!!! îl strigă unul din înotători pe un frăţică de pe plajă.
– Da, mă, zi! răpunde frăţică.
– Băăă, am găsit scutere de închiriat, băăă! Băăă, mega moca, băă, mai ieftin ca la Mamaia, băăă!
– Ne dăm o tură?
– De dăm!
– Cât costă?
– 50 de euro o juma’ de oră!
– Păi şi la Mamaia cât e?
– Un milion 10 minute!
– Mergem, băăă, ne dăm!

Englezii îndrăgostiţi înţepeniseră din pupat şi se uitau, sideraţi, la hoardele barbare care făceau baie în mare cu şepcile pe cap, cu pantaloni lungi, adidaşi în picioare, cu ochelarii de soare pe nas şi cu gelul din păr curgînd, lejer, pe nas şi gât. Un copil vroia cu disperare să sară şi el în apă, alături de tati, dar mami vroia să-l facă cu cremă de plajă înainte. Conflictul a degenerat într-o criză de isterie a pruncului, soldată cu două corecţii care ar fi rupt falca unui boxer, o înfăşurare în prosop şi o transportare disciplinară, printre zbierete (copilul era expert, pare-se), direct la pătură, cu sancţiunea comunicată verbal “azi nu mai ai voie în apă, dacă eşti nesimţit şi prost!” – afirmaţie întărită şi de câteva pălmuţe zdravene peste bucuţe.

La vederea acestor grozăvii, cuplul de nemţi relaxaţi au început să-şi strângă, grăbiţi, lucrurile, şi să se cam ducă. Eu am picat într-o depresie instantanee, cu efecte somatice, şi am picat pe gânduri: oare cu ce-s mai răi evreii decât noi, de Hitler nu a început niscai purificare rasială direct cu românii?

Din fericire, după exact 4 minute, sună telefonul: era Mile.
– Gropare, ştiu că azi ai zis că vrei să rămâi singur, dar noi mergem să halim într-un loc mişto, poate vrei să vii cu noi; suntem chiar la capătul plajei, în maşină.
– Vin în 14 secunde, i-am zis.

Am ajuns în 12, că şi eu m-am mirat!

Azi ar fi făcut 37 de ani.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 15 comments

 1. mihaela Reply

  Am ras ca la sfarsit sa ma intristez…imi pare rau pentru voi dar sunt sigura ca prietenul vostru inca va zambeste de acolo de sus.

 2. Cosmin Reply

  Ieri s-a intamplat un lucru,care pur si simplu ma scos din mintii!!!….
  In timp ce eram la lucru,i s-a facut rau unei femei la vreo 50 de ani(lesinaturi,stare de inconstienta,cardiaca) o urcam pe brate pana la nivelul 1,apelam 112,etc….
  Vine salvarea,incepe sa isi ia toate echipamentele(ekg portabil,tub de oxigen)dar cand afla ca trebuie sa urce pana la etajul 1,SOOOOOOC isi lasa toate echipamentele si ia o simpla targa…..
  Femeia isi revine dupa “cateva perechi”de palme iar dupa ce se completeaza nu stiu ce fisa,femeia ii este adus la cunostiinta ca trebuie sa mearga in UPU…..iar ea refuza “NU AM BANII”,medicul se enerveaza si incepe sa ia seful de tura la rost(ca e obligat sa nu ii taie ziua de lucru,etc)….Dar nu din vina noastra nu a vrut femeia sa mearga la spital….din cauza voastra SPAGARI NESIMTITI!!!!!Pentru ca drumul pana la spital este gratuit………..restul trebuie cotizat!!!!!Noi i-am dat drumul acasa,dar am trait tot timpul cu impresia,ca putem pierde oricand un coleg de munca!!!!De ieri mi-am promis ca de fiecare data cand ajung in spital(doamne fereste) sa nu ma mai las calcat in picioare,si sa reclam orice tentativa de cerere de mita…..Hai sa luam cu toti atitudine sa schimbam ceva in tara asta…Este vorba de spital,un lucru important in viata la fel ca altele!!!Ganditi-va ca putea sa fie mama,sora,nevastaa sau fiica vostra in locul colegei mele de munca!!!!! 😐 😕

 3. Anca Reply

  Cosmin, i-a cerut medicul bani pacientei? Stii tu ca la UPU nu sunt consultati si tratati oamenii numai daca dau spaga? Ar fi bine inainte de a arunca cu rahat in unii si in altii sa te informezi si sa vorbesti in cunostinta de cauza.

 4. moartea lui UPU Reply

  “Ganditi-va ca putea sa fie mama,sora,nevastaa sau fiica vostra in locul colegei mele de munca!!!!! 😐 :???:”

  No, mai lasa istericalele ma copchile, ca poate-ti cauzeaza pe caldurile astea.
  Daca n-ai avea creierii putintel infierbintati, ti-ai da seama ca modul in care ridici la fileu n-ar trebui sa tina cont ca e vorba de mama, sora, nevasta, amanta, colega de munca, diriga, aurolaca de la coltul strazii sau fata de pe centura. Ba chiar n-ar trebui sa tina cont de diferentele de sex, rasa, credinta religioasa, afiliere politica, etc.

  Adica poate lesini tu data viitoare. Caz in care n-ar strica sa ai ceva bancnote de 5 si 10 lei prin buzunare. Nu pentru medici, da’ o sa vezi tu la fata locului pentru cine. Eventual intreaba-ti colega, ca sigur e mai trecuta prin viata ca tine.

  Colegei i s-a facut rau la parter, inteleg. Bag seama ca acolo n-aveti de niciunele, de-a trebuit sa o urcati pe brate la etajul 1. Sau voi ati chemat un elicopter SMURD si aia v-au trimis doar o ambulanta?

 5. kino arlechino Reply

  ce am inteles eu din “toata chestia asta?”….1: ca romanii pot fi gasiti …”oriunde in lume!”, fie ei “galagiosi, cu bun simt, sau nu!?!……2: ca viata este scurta! ….3: tot timpul “tre sa ai bani in buzunar!”….nu se stie cand ….”tre sa spaguiesti “…..pe cineva! Gropare sa fii iubit!

 6. kino arlechino Reply

  eu… nu sunt “experta” dar ce este pus in paranteze – la comentariile facute – nu apare!?!?!? o sa tin cont pe viitor! sa nu mai pun paranteze! 🙄

 7. polimedia.us/fain Reply

  Ultima zi de concediu in Muntenegru – Vom muri saraci- dar plini de datorii…

  atat de romanesc… cred ca nu scapi de meltenia romaneasca nici in China…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *