Deci dacă mie îmi pare rău de ceva în viaţa asta, nu îmi pare rău că am umflat broaşte cu paiul, am tras cu cornete după pisici sau l-am chinuit pe vecinul meu Dan Grasu, pişcându-l cu putere de obraji până s-au învineţit şi călcându-i melcii cu care făceam concurs atunci când s-au dovedit mai rapizi decât ai mei.

Nu. Îmi pare rău că nu sunt mai tehnic. Mai tehnic însemnând etapa următoare de la atehnic. Doamnelor şi domnilor, Groparu este atât de bun la reparat lucruri că inevitabil se înjunghie cu şurubelniţa atunci când bate cuie în perete, îşi dă cu ciocanul peste degete când repară televizorul şi se curentează non-stop atunci când reglează caloriferele. Centralele termice de apartament îmi provoacă groază, iar noaptea am coşmaruri cu roţi dinţate, curele de transmisie şi jiglere înfundate de Dacie berlină. Odată l-am ţinut pe tata 3 ore până să prind în perete un felinar (spumega babacu’! “Eşti ca maică-ta!”, îmi repeta obsesiv, şi eu nici în ziua de azi nu ştiu dacă e de bine sau de rău), filozofia diblurilor şi a holşuruburilor mă depăşeşte, iar când mă duc cu maşina în service mereu o sun pe nevastă-mea “Şefa, zice mecanicul că îi trebuie nu ştiu ce serie de şaşiu.. saşiu!”

Asta nu înseamnă că nu mă pasionează domeniul din perspectiva strict cărturărească. Ştiu ce a strigat Arhimede atunci când îşi săpunea ciorapii în cadă, am citit tot despre Diesel şi invenţia motorului său şi cunosc intim istoria lui Aurel Vlaicu şi a avioanelor cu care zbura pe deasupra Binţinţiului. Am visat la maşinăriile malefice ale lui Da Vinci, iubesc tancurile, TGV-urile şi MIG-urile, iar pentru Kalashnikov am un adevărat cult. Ca dovadă, eram vedeta reţelei de cartier la Trivia, ba chiar visam să mă duc la “Vrei să fii miliardar” într-o vreme, dar am aflat că la Bollywood nu prea mai sunt şanse pentru mine. Aşa că atunci când am puţin timp liber mă consolez cu chestionare pe net, ca acesta al revistei Ştiinţă şi Tehnică, proaspăt relansată în ceva ieşit din tiparele săptămânalelor tradiţionale. În sensul bun al cuvîntului, adică în sensul că rămâi cu ceva în cap după ce o citeşti şi, aşa cum zicea Ion Creangă, “nu rămâi aşa… o vacă de muls pentru fiecare!”

Oricum, pe viitor am planuri mari cu mine. Visez să-mi construiesc o hidrocentrală de pârâu, să-mi pavez acoperişul cu panouri solare şi să revoluţionez industria irigaţiilor de grădină (încă nu am grădină, da’ şi când o să am..!). Asta ca să nu mai zic de mini-berăria privată la care mă tot gândesc, centrala eoliană, pivniţa cu drenaj special pentru învechirea vinului, afumătoarea de carne, uşa cu pompă de umplut piscină, uşa hidraulică de la garaj, scripeţii pentru coborât cartofii în beci, instalaţia de răcire a aerului pentru murături… teascul automat pentru struguri de rasă…

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 18 comments

 1. ba_laura Reply

  Si nu ti-ai pus veci intrebarea de la ce ti se trage faza cu atehnica asta salvatoare de la munci neplacute?
  ca tare ma tem ca de la blestemelor broastelor care-or vazut cum se-ngrasa fara sa fi pacatuit macar c-o musca peste cura disociata, de la injuraturile matelor zdrambuite si – mai ales !- de la disperarea melcilor care-or realizat ca iara trebe sa-si caute mesteri sa le repare casa!

 2. Belle d”Imagination Reply

  OFFTOPIC,
  L-a m-ai zărit cineva pe White Wolf?
  Mai trăieşti?
  Dacă da, te rog mult, verifică-ţi adresa de email cu care ai scris la gmailul meu

 3. poporul revolutionar Reply

  @Belle d”Imagination

  Ati fo’ la un suc si o plecat “pana la bancomat” sa scoata banii de consumatie? 😀

 4. Iulian C Reply

  In sfârșit vb cineva si de revista asta , am avut senzatia , de când a apărut , ca suntem cam putini …. In domeniul asta … Chiar si asa , cu ” astia ca tine ” anti-bătut cuie …. Se ingroașa rândurile ….. ;). Si ii de bine

 5. Iulian C Reply

  …. ca mentiune …. Din viteza, si eu si nevasta am cumpărat revista …. ASA ca am 2 numere 3 …. Sa nu ne certam de La rev când stau pe buda si devin mai inteligent 🙂

 6. Mortyse Reply

  Nno, tie musai iti trebe un pilostrocizor conic cu filet pe partea dreapta….

 7. Tot eu Reply

  gropare draga..welcome in the clubof nontechnic men! 🙄
  Lu’ barbate’miu i-a luat jumate de an sa puna un robinet la bucatarie…care robinet, ca sa ma calce pe nervi, mai si cade de vreo doua ori pe saptamana…nu ma intreba cum poate sa cada un robinet ca nu stiu sa explic…dar cade, ca o muratura.
  Nici sa-l bati nu cheama un instalator, macar ar invata ceva de la el…

 8. Tot eu Reply

  scuze pt greseala…”club of”
  mi-a cazut robinetul pe tastatura.. :mrgreen:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *