Prietenul gropăresc coborî în plină dimineaţă ceţoasă, în miezul Floreştiului, îşi aprinse o ţigară şi se îndreptă împleticindu-se către parcarea din faţa blocului.

Adormit cum era, era să dea peste un om şi femeia lui, care erau postaţi ca santinelele lângă maşina sa. Nu-i cunoştea, dar, surprins de arătări, le mormăi un
– Bună dimineaţa!
printre buze.

– Bună dimineaţa, răspunse omul.

Apoi continuă:
– Aveţi două minute, vă rog?

Băi, îs extraordinari iehoviştii ăştia! îşi zise. Numa’ de Turnul de Veghere nu am timp acuma.
– Nu prea, că sunt un pic în întârziere, zise el.
– Nu vă supăraţi… zise omul de lângă maşină, lucraţi cumva la firma Bolţarul Vesel SA?

Firma Bolţarul Vesel SA (să zicem) e o firmă mare de construcţii din Cluj, iar maşina prietenului era inscripţionată cu însemnele ei. Cu fonturi mărimea 6000.
– Da… vreţi să vă duc în Cluj?
– Nu, zise omul, ştiţi… eu caut un loc de muncă.
– …?
– …Da, şi am văzut că lucraţi la firma X, şi am zis că să-mi încerc norocul. Ştiţi, nu am serviciu şi caut să mă angajez în construcţii.
– Sunteţi constructor?
– Sunt inginer electric, zise omul. Dar nu contează, m-aş angaja şi muncitor. Ştiţi, am plecat din (Turda, Câmpia Turzii, Aiud… ce contează?), că acasă nu găseam de lucru deloc, şi m-am mutat în Floreşti, că e chiria mai ieftină. Cum s-ar zice, un nou început. Stau chiar în bloc cu dumneavoastră, şi no… numai soţia lucrează, şi e greu, că nu ne prea descurcăm. Şi am zis că să-mi încerc norocul.
– Să vedem… aveţi cumva un CV? zise prietenul, care nu-şi revenea.
– Desigur, spuse omul.

Şi scoase de sub braţ un dosar plasticat, de unde extrase un CV gata pregătit, listat pe un A4, pe care-l înmână prietenului.
– Poftiţi!
– No… mulţumesc, eu nu am nevoie de ingineri electrici, dar îl voi da la Resurse Umane, la haş-er.
– Am lăsat deja CV acolo, dar ştiţi cum e, dacă nu are cine să-ţi pună o vorbă bună… continuă omul.
– No, să vedem ce se poate rezolva!
– OK, zise omul. Mulţumesc foarte frumos! Şi vă rog frumos să primiţi asta.

Şi foşni ceva într-o pungă.
– V-am pregătit o sticlă de pălincă. Aşa, pentru dumneavoastră.
– Nu… ăăă… chiar nu…
– Vă rog frumos să o primiţi, nu vă obligă deloc cu nimic.

Şi i-o puse de-a dreptul în maşină, prin uşa întredeschisă.
– Mulţumesc, o zi frumoasă!

Şi se duse în treaba lui înainte ca prietenul să se dezmeticească de-a binelea.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 21 comments

 1. Andor Reply

  (bu vreau sa fac reclama, dar….) Electrodaniela cauta inginer ofertare…. Nu stiu daca mai e valabil. Sa incerce si acolo, daca-i bun!

 2. Iulia Reply

  Deci sedeam eu la job si m-am gandit in sinea mea: cum sa-mi mai umplu eu cele 45 de menute ramase din oripilant de naspeta ziua aiasta de lucru? Haida sa citesc ceva fain si foarte probabil, amuzant.
  Amuzant: ciuciu. Motivational: cam da.
  Orisicum, trist, pisicii ma-sii, trist.

 3. Iulia Reply

  on a side note, m-am intristat si mai tare ca daca stau sa calculez, mi se cuvineau pana amu: 6 sticle de palinci si mertanul pt angajare adiacent in unul din cazuri 😀
  de ce nu scrisai mai devreme, omule?

 4. Groparu Nemernic Reply

  @ gaby: i-am comunicat deja comentariul lui Andor, asa ca tineti pumnii stransi! El nu stie de mine, nici eu nu stiu de Andor, deci super.
  @ Iulia: hai ca incerc sa compensez maine. Inca nu am subiect, dar fac io o boacana numai pentru tine! OK?

 5. Iulia Reply

  Nu-i bai, is foarte precisa ca te descurci matale, de ras sa shie! Nu uita, workahoolicii se bazeaza pe dumneata maestre 🙂 Si nu vrei sa ai niste fani zarnatici si deprimati in backround ca nu da bine la zen 🙂 Drept pt care, va multamesc 🙂

 6. vindecator Reply

  trist si naspa. Eu sunt medic si in privat am gasit lejer de lucuru inca din rezidentiat, dar la stat-hmmmmmmmm ia sa vedem.: avem mare nevoie de medici pe sectie si in spital, dar sunt posturile blocate doar pt unii, daca cumva indraznesti sa afli de vreun post pe la vreun spital sau sa zicem ca mai si indraznesti sa candidezi- ahhhh ala nu e valabillllll si apoi vine intrebarea idioata” de ce nu plecati afara -aveti o specialitate care se cauta si se castiga bine?? sau se zice din popor mai pe ocolite ce mertan si vila sa dai, asa ca traiasca sistemul privat unde se castiga bine si se gasete de lucru in unele centre universitare.

 7. Cami G. Reply

  @Groparele, nu stiu ce vorbesti acolo. Daca-i da televizie, nu cunosc. Am dat TeVe-u po’ masina da lemne da foc pentru mama, ca s-asa ocupa spatiu degeaba. :mrgreen:

 8. ela Reply

  Oare omul nu are atestat din ala de electrician autorizat? Sau nu si-l poate lua? Nu de alta, ca pe mine m-a taxat un electrician 5 000 de lei plus materiale sa-mi faca instalatia electrica in casa, si a fost cel mai ieftin pe care l-am gasit, astea-s preturile de pe piata! Decat angajat la stapan, nu mai bine pe cont propriu, ca electrician autorizat? Zic si eu 😉

 9. alin Reply

  Vad pe aici multi comentatori care se mira de intamplarea asta. Si ma gandesc ca mai exista si altele, cu situatii de mii de ori mai grele decat asta !!

  Si va intreb : bai oameni buni, VOI CREDEATI CA TRAITI IN GERMANIA ?! Tara asta colcaie de saracie si neputinta, si incorectitudine, si voi va mirati cand cititi asa ceva ?! NU INTELEG, VOI SUNTETI BOGATI DE NU PRICEPETI IN CE TARA TRAITI ?! ORI BOGATI, ORI NAIVI…PROBABIL….

 10. alin Reply

  Sigur, ma refeream la “femei”… Ele sunt cele care se mira…. Este explicabil : cand toata viata stai pe banii barbatilor, ti-e greu sa intelegi ca traiesti INTR-O TARA DE LUMEA A 3-A, fiindca nu esti nevoita sa iti produci tu banii..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *