Și acum, ceva și mai românesc: parada de 1 Decembrie la Cluj

– Suntem chiar pe colț, o să vedem ca belfării! zice Ionuț. Vă așteptăm, v-am ținut loc!
– Superb, ajungem în 3-4 minute, HAI ROMÂNIA!!! zic. TRĂIASCĂ NAȚIUNEA!!!

Galopam pe jos cu Gropărelu’ să prindem cele 6 minute de defilare a celor 8 TAB-uri obosite de ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI și a celor două mașini electrice de la Poliția Locală – cam singurul festivism pe care ni-l permitem în pandemie, că fasole cu ciolan n-am apucat să fac, cu prețurile astea la gaze.

Ajungem. Într-adevăr, loc de excepție! De VIP-uri! Cu spatele la piața Mihai Viteazu, cu fața la str. Barițiu, totul aerisit, lume civilizată, nu te linge pe gât românul din spatele tău de aproape ce e de tine…


Sursa: habar n-am, e ceva memă, am luat-o de aici.

…îți păstrezi Covizii acasă, ce mai, Cluj, dom’le!

Și stăm și discutăm și râdem, că nu ne-am mai văzut de mult, copiii discutau ce știu eu ce despre ceva skin-uri de Brawlstars, eram în primul rând, vine ceva militar în costum de castravete de camuflaj care ne spune unde să rămânem ca să nu perturbăm defilarea, am-înțeles-să-trăiți, castravetele de camuflaj mega fericit că civilii ascultă ordinele, fericire! Fericire și civilizație și patriotism.

Apoi castravetele de camuflaj se ia și pleacă și apare primul tătik disperat că nu are loc bun să-i  vadă băiețelul lui parada; și se plantează niznai la 1 m de noi, cu spatele către fețele noastre.
– Îl vezi? Le blochează moștenitorilor noștri priveliștea! zic.
– Lasă că poate stă numai un pic și când începe parada se ferește, zice Ionuț, care de fapt e un pacifist, el.

Alți cetățeni observă că avem de-a face cu un tătic rebel și pufnesc neliniștiți. Mulțimea începe să se foiască, parcă am și auzit ceva înjurături în gând.

Mai trec ceva tinerele care pesemne căutau să se mărite, se înfig și ele cu coamele vocsâte și parfumate fix în nasul nostru.
– Nu rămâneți aici, nu?
– Nunu, decât căutăm un loc! zic ele, pesemne nu erau din Cluj după cum au pus virgula când vorbeau.

Între timp, ne-am trezit cu vreo 6-8 cetățeni teleportați de pe ceva starship Enterprise direct în fața noastră. Nu știu de unde au apărut, ce au făcut sau cu ce echipă țineau, cert e că nu mai eram în primul rând, ci cam pe la mijloc – și asta în doar câteva secunde.
– Tu vezi ce se petrece?
– Băi, deci nu cred ce văd!

N-am apucat să vorbim cu consoanele și cu vocalele alea, că ne-am trezit efectiv prinși între două șuvoaie de cetățeni patrioți – unul pe la stânga, unul pe la dreapta – care curgeau către mijlocul pieței. Efectiv porneau din spatele nostru și se puneau în fața noastră.

Facem vreo doi pași în față și noi… degeaba, deja aveam vreo 8 rânduri de oameni înaintea ochilor. Țin să vă reamintesc că în urmă cu doar 40 de secunde ne aflam în primul rând, acum puteam arunca un ac la 5 metri în jur, că nu cădea.

Pufnim în râs a neputință: băieții noștri nu mai vedeau decât parada paltoanelor și fâșurilor.

Apare domnul militar soldat castravete de camuflaj, care pufnește:
– Hei, ce faceți? V-am spus să rămâneți pe trotuar, pe aici trebuie să treacă soldații diviziei Gemina!!!

În momentul ăla am dat-o pe talibăneală:
– Ce să facem dacă ați plecat! Uitați și dvs. cum s-au băgat în față! Bravo, români, de ziua națională! Civilizație și patriotism, hai România!!!

De voie, de nevoie, cetățenii încep să dea în spate. Dăm și noi în marșarier, bodogănind.

De partea cealaltă a pieței erau vreo 5 grăsuni pensionari de la Poliția Locală, toți înfloritori pe vreo 3 metri pătrați și toți încremeniți, își studiau unghiile. Pe partea noastră îl aveam doar pe castravetele de camuflaj, bietul, care transpira sudori reci pentru că mai trebuia să alerge prin vreo 5 colțuri ale pieței, să țină mulțimea care se comporta ca o clasă de școlari în tabără.

Încep niște sforăieli deghizate foarte iscusit în discursuri patriotice. Pentru că nimeni nu s-a gândit să verifice acustica, prind doar  revolta primarului împotriva progresiștilor care vor să schimbe denumirea Crăciunului în ”Sărbători de iarnă”, și domnia sa nu era absolut de acord cu așa ceva, auzi acolo neobrăzare.
– Băi, Ionuț, fii atent ce aglomerație pe nișa AUR! zic.

Nu apuc să aud reacția lui Ionuț, că oficialitățile pornesc să-și ocupe locul la defilare – și se înfig undeva unde reușesc să obtureze vederea a vreo două plutoane de cetățeni care până atunci așteptaseră răbdători să vadă și ei un fund de TAB, ceva. Efectiv coloana oficială s-a transplantat undeva fără să le mai pese.

A, și ÎPS care defila cu primarul la braț purta cu mândrie masca sub bărbie, pesemne pe el îl apără Dumnezeu, nu ca pe plime.

Și începe parada.

În momentul ăla, o gheară invizibilă a desprins orice brumă de civilizație rămasă undeva pe fundul buzunarelor; și mulțimea a dat buzna ca la tigăile Parkside fără să mai țină cont de nimic. Practic, toți cei care au sosit târziu și nu au așteptat cuminți 50 de minute, ca noi, au compensat printr-un atac concertat ca la Smârdan.

Am reușit de ne-am strecurat cumva copiii în primul rând și am înlăturat niște adulți din fața lor, și cam asta a fost.

Am mai ajutat vreo doi prunci străini să ajungă în față, dar bunicii i-am spus cu drag că să stea lângă noi, că nici noi nu am mers mai în față.

O altă bunicuță posesoare de baloane gratis, dar tricolore le-a ținut aproape toată parada sub nasul lui Ionuț, care vedea albastru de iritare și de la culoarea drapelului. Am reușit într-un final să o convingem să le țină mai jos, jur că nu le spargem, doamnă scumpă, trăiască România.

Și au trecut elicopterile…

…și MIG-urile (am așteptat și avionul BlueAir de Italea, n-a trecut), și TAB-urile…

…și jandarmurile care s-au făcut de râs, pesemne o fi fost Divizia 10 August, altfel nu-mi explic! Ia priviți și voi, adulți care nu știu să meargă! Liber la făcut cruci!

Și anul ăsta nu au mai defilat burtoșii pensionari de la Poliția Locală și aș dori să mulțumesc organizatorilor că i-au scutit de supliciu, că anul trecut mi-era mie jenă de jena lor, oameni plătiți cu 6-7000 lei/lună; bani care se adaugă, în anumite cazuri, unei pensii binemeritate de polițist pensionar la 50 de ani! Dar care nu sunt în stare să urce un etaj fără lift, presupun că atunci când trebuie să prindă un infractor se apucă să-l gâdile, altfel n-au nici o șansă, uitați aici o poză din arhivă de la parada din alți ani, le doresc sincer sănătate și condiție fizică și tinereță.

Și într-un final foarte scurt parada s-a încheiat cu bine; și gata și cu ziua națională fără să ne încăierăm prea tare; și băiețelul lui Ionuț, care e foarte ager, a și dat un interviu la TVR, că a sosit o domnucă reporter și l-a atacat.

Și după atâta defilare și consum neuro-motor am plecat cu copiii să mâncăm o tradiționala baclava turcească de 1 Decembrie; că fasole cu ciolan n-am apucat să fac, cu prețurile astea la gaze, nici nu mai știu dacă v-am zis asta sau nu, deci La Mulți Ani, România, La Mulți Ani, români!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 12 comments

 1. Alin Reply

  Mno, pai si la capitala jandarmii au avut usoare desincronizari, probabil de la armuri, nu erau unse la fel. Ce mi s-a parut ciudat acolo vezi la min 19.50 in filmarea postata de Ministerul Apararii – zici ca era un personaj de tabla din Razboiul Stelelor 🙂

 2. sorin Reply

  Varza a la Cluj, bag de seama :D. Cum e vorba aia: ”Frumos / elegant, cat de cat”! Mai placut a fost sa-ti citesc textul fata de minunata parada 😀

 3. Trompica Reply

  Nice, nice. Ma bucur ca mai exista oameni ca tine, care si-o bat de România si de români. Sunteti tot mai putini si e pacat, atitudinea asta ajuta foarte mult. Se stie ca oamenii reactioneaza foarte bine la mistouri, asta ii face sa evolueze. Nu mai vorbim ca se creeaza o stare de bine in societate, in cercurile in care ne invartim… Mersi, mersi!

  • Attila Reply

   Nu prea văd cum ai putea reacționa altfel decât cu un mișto sănătos la așa grad de incompetență. N-are nimic de-a face cu orice fel de susținere sau evoluție.

   Ce să le zic? Bravo băieți? Data viitoare bateți cu mai mult spor la demonstrații? Data viitoare poate învățați stânga-dreapta? Cel puțin cei care nu merg în pensie specială și militară între timp?

   • Trompica

    Partea cu jandarmii a fost o singura fraza, nu la asta ma refeream. La tot articolul, incepand cu titlul: “Și acum, ceva și mai românesc”, adica naspa. România e naspa, românii sunt naspa. Nu noi sau familiile noastre, alti români.

    Soviet subversion model: Demoralization (15-20 years) Destabilization (2-5 years) Crisis (2-6 months) Normalization (“indefinite”)

    Hai sa-i ajutam si noi ca nu se descurca singuri saracii. E si ei oameni.

   • Groparu Nemernic

    @Trompică: Dacă fața pe care o vezi în oglindă e zbârcită și neîngrijită, poate nu e vina oglinzii, mă-nțelegi?

   • Trompica

    Te inteleg. Apa e uda.

    Ma gandesc ca te referi la o oglinda ideala, care nu distorsioneaza. Problema cu argumentul asta e ca tu nu esti o oglinda ideala. Esti o persoana cu pareri subiective. Si parerile subiective cu care nu-s de acord sunt cele de genul:
    “Tipic românesc”, “Asa ceva numa’ in România”, “Asa-s românii”. De obicei cu conotatii negative.

    Parerea mea e ca atitudinea asta nu ajuta pe nimeni, ma rog, in afara de cei care ne vor slabi. Si tot timpul vor fi cativa care ne vor slabi.

    Ma intelegi?

   • Groparu Nemernic

    Da, te înțeleg. Vezi că suntem înecați de jeg în râurile care nu mai au pește pentru că i-au braconat alți români verzi, alții decât cei care taie pădurile și omoară pădurari. Vezi că PNL tocmai au dat mâna cu PSD, iar extrema dreaptă este cotată cu a treia opțiune de vot. Vezi că suntem cei mai sinucigași șoferi din UE, cei mai puțin vaccinați și cei mai habotnici. Vezi că românii verzi din Austria demonstrează împotriva regulilor țării respective mai rău ca talibanii. Vezi că n-avem spitale, creșe și școli. Vezi că nu mai avem decât câteva urme de emisiuni educative la TV, iar bibliotecile sunt goale, librăriile au cei mai puțini vizitatori cumpărători din UE.
    Vezi că mai e mult de lucru, îți sugerez să faci treabă dacă-ți iubești țara, nu să pierzi vremea cu manuale sovietice de manipulare pe Internet, comentând pe bloguri ale unor oameni care au ales să-și plătească taxele corect aici și să lupte cu toți ăia de mai sus de care îți zic în comentariul ăsta.

 4. nacele Reply

  Daca ne gandim ca astazi pasul de defilare se face practic altfel de cand suntem in NATO – cine a facut armata, poate confirma! Apoi noi militarii in termen ne gandeam tot timpul la eliberare – dar in nici un caz nu defilam asa. Aia e cadenta? Fratilor astia sunt platiti, sunt militari de cariera care n-au habar de armata!
  Jandarmeria si-a cerut scuze. In aceeasi zi cica a cazut un jandarm de pe cal la Bucuresti. Pe ala il actioneaza Jandarmeria Romana in judecata. Poftim??? Pai de ce nu actioneaza si pe toti membrii plutonului de la Cluj + demiteri la varful CJJ Cluj?

 5. andu YY Reply

  Şi abia plecă oșteanul… Ce mai freamăt, ce mai zbucium!
  Trotuarul clocoti de zgomot şi de tocuri şi de fumuri,
  iar la poala lui, bordură, mii de capete pletoase, mii de fețe lucitoare ies din umbra-ntunecoasă

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *