Mă! zice mama, care e o bisericoasă. Musai! Da’ musai-musai trebe să faci ceva.

Da, mamă, zic io, ce nu fac eu pentru voi! Multe nu fac.

Bă, zice mama. Trebe să mergi la biserică, să-mi duci un scaun. Că io nu mai pot sta în două picioare, că-s operată la genunchi. Şi atâta-i de fain în biserică, aproape de Dumnezeu! Şi popa, popa ăla are har! Şi atâta de frumos slujeşte! Da’ musai să îmi duci scaunul la ora 11:45 fix să fii acolo, duminică, fincă atunci se termină sfânta slujbă, şi iese lumea de la biserică, şi la 12 se închide biserica. Dacă ajungi prea târziu şi nu apuci să duci scaunul, iar trebe să stau 2 săptămâni în picioare, în curent, lângă băbuţele alea eterne, până vii tu în vizită de la Cluj!

Bun, zic. Dar cred că ştii că eu sâmbătă noaptea am cumetrie cu prekinii din Sibiu, şi astea se prelungesc adânc în noapte. Aşa că fă matale bine de mă sună să mă trezeşti duminică la 11, să am timp să mă fac frumos, să merg cu maşina să îţi duc scaunu’, să îţi fie bine.

Duminică nu se face bine ora 8 dimineaţa, că mă sună mama de la ţară: VEZI SĂ NU UIŢI DE SCAUN!!! Vai, mamică, zic io, cu capul greu; da’ cum să uit!

Mă scol, mă uit la OTV ca să stau treaz până la 11 şi ceva. Mă îndrept apoi către maşină cu scaunul inscripţionat “Fam. Groparu” în mână, îl sui în tărăboanţă, pornesc către biserică. Acolo mai încerc să nu adorm încă o juma de oră, că s-o prelungit slujba.

Şi intru cu scaunul în biserică, şi o femeie strigă la mine că unde duc scaunul ăla, şi io îi mormăi neinteligibil ceva cu “dom’ părinte o zis” – da, da, ştiu, nu e frumos să minţi în beserică -, caut un loc mai ferit de curenţi, îl las acolo, îi mai mormăi ceva la tanti despre Dumnezău, şi ies afară. Mamă! o sun. Mission accomplished, ai scaun în biserică, eşti aristocrată între femei. Plus c-am fraierit-o pe doamna aia sfântă care vinde lumânări, c-am minţit în biserică, alfel nu mă lăsa să te înscăunez.

După trei zile, mă suna mama:

– Ha! zice. Nu mai am scaun în sfânta beserică.
– Cum! zic io. Scaunul familiei!
– Da, zice mama, că le-o luat dom’ părintele şi le-o dus. Dar pune strane în locul lor, şi le vinde la popor.
– Ce? mă mir io.
– Da! zice mama. Că are biserica datorii 2 miliarde, şi stranele vrea să le vândă la credincioşi. Şi am auzit că la cealaltă biserică s-or vândut cu 7 milioane pe un an de zile, şi aici nu ştiu cât vor costa. Da’ am început deja să pun bani deoparte din pensioară. Tu, alfel? Eşti bine? Mai ai alergia aia gazoasa de la fasole?

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 27 comments

 1. seba18 Reply

  foarte tare! :)) si cu scaunul “confiscat”, si cu bani de dat…

  auzi, eu ma asteptam sa fi dus scaunul in alta biserica…atunci chiar ar fi fost show :))

 2. Ciupanezul Reply

  Auzi, 700 de lei un loc in strana Bisericii. Si cu maxim maxim + mana de lucru (daca ar plati-o) il costa 120 de lei de facut un loc in strana. Si el, banditul il da cu 700 pe an. Ce afacere …

 3. diana Reply

  )))poi fă un credit repejor şi achiziţionează’i mămuţichii strana pe vo 1O ani….altă soluţie nu’i 🙂
  nu iei tu pe dacie cît face scaunu’ bisericesc

 4. Pavel Reply

  De ce nu l-ai pus in suruburi , cu un pic de picatura si un pic de aracet si cu un pic de faina cu apa? De ce? Ca esti zgarcit 😀

 5. nonick Reply

  La noi pe la Ocna se practica licitatia anuala pe strana de cand ma stiu, de pe vremea lu’ Ceasca, numa’ nu e prea corect, ca lumea se cam intelege si fiecare isi pastreaza an de an strana, si chiar se mostenesc in familie.

 6. iulia Reply

  da’ poti sa iei scaunul macar inapoi?? ca doar e al vostru ce naiba….face bani popa pe scaunele altora??

 7. Groparu Reply

  @ iulia: nush! ca daca le-o dus popa cu el, nu am chef sa ma apuc sa le caut prin rai. Nu inca, cel putin 😀 finca as mai bloggeri o vreme pe planeta voastra

 8. Cata Reply

  ete de aia e bine ca sunt catolic. la noi nu ne jupoaie nimeni de locuri in biserica si toata lumea are pe ce sa sada frumos la slujba. bre da’ ce popa tupeist sa ceara 7 meleoane pe un scaun, astia chiar nu au nici o frica de Dumnezeu?! sau sunt mai atei decat ateii delarati?!

 9. writeman Reply

  bunica-mio avea strana lui la el la tara acolo la valcea de unde eea el, Dumnezeu sa-l ierte. ca era consilier, ceva… si cand ne ducem acasa la parastas, se da lumea frumos la o parte sa ma asez eu in strana lui, sau taica-mio sau chiar si vreun cumnat. dar n-a dat 700 de lei pe strana aia, lol!!!

 10. inka Reply

  O, da. Ce ti-e si cu biserica asta. Iote de aia nu m-am mai dus la spovedanie de atatia ani :))

  Stai pana te pun pe masa de mort. Doamne miluiesteeeeeee!

 11. Mitropolitanul Reply

  @inka: nu tre sa meri la nici o beserica sa te spovedesti, o poti face online.
  Gropare, vezi ca te-am bagat la pomelnic gen blogroll, da si mie procent din vanzari.

 12. Jianu Cristina Reply

  Draga…nus’ la voi cum e…in Ardeal locurile de pe scaune, si mai ales cele in apropierea preotului sunt platite “cu varf si indesat”, ca de alfel orice scaun in biserica!!! in rest, enoriasii, stau in picioare-daca au loc.

 13. crasmarita Reply

  Ioi ce ma bucur ca iti place. Mi se intaresc si sfarcurile. Stai nu…asta e din cauza ca am vazut galbenul. I so love you.

 14. Calin Murea Reply

  Nu stiu daca am inteles bine ce am citit. Biserica are datorie 2 miliarde? Am inteles eu bine? Dar e listata la Bursa cumva? A fost afectata de criza sau ce?

  Any who, e prima data cand intru pe blogul acesta si trebuie sa spun ca e cel mai interesant pe care am intrat pana acum. Jos palaria!

 15. Mr.W Reply

  “Mission accomplished, ai scaun în biserică” – fuckin A! I loled =))

 16. Daily Cotcodac »  Scaun, nu uşă de biserică Reply

  […] Bă, zice mama. Trebe să mergi la biserică, să-mi duci un scaun. Că io nu mai pot sta în două picioare, că-s operată la genunchi. Şi atâta-i de fain în biserică, aproape de Dumnezeu! Şi popa, popa ăla are har! Şi atâta de frumos slujeşte! (Continuarea o puteti citi pe blog la Groparu…) […]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *