Plecam cu nievasta şi pruncul în concediu (nu mai ştiu, oare cel din insulele Balneare?), scop în care chemasem un taxi să ne transportăm preţioasele, dar gingaşele noastre făpturi la aeroport.

Aleea pe care locuim în frumosul, dar sălbaticul Floreşti este prevăzută cu nişte denivelări. Probabil, constructorul drumului s-a gândit să facă cumva să mai tempereze Schumacherii (eu totuşi suspectez că au apărut dintr-o fericită eroare de proiectare). Fiind în miezul zilei, aleea era cam goală; iar şoferul a dat un pic de gaz până la prima denivelare – moment în care aşa ne-a hâţânat, că era să-mi pice în poală icoana de pe bord şi să-mi sară aparatul de taxat între dinţişori.
– No ui şi la ăştia, 20 de metri de drum şi două denivelări! pufneşte taxi driver.
– Apăi să ştiţi că foarte bine că sunt aici, zic. Nici nu ştiţi câţi şoferi se cred la Nazcar!

Şoferul se uită la mine:
– Sunteţi şofer?
– Aşa-mi place mie să cred, zic.
– Păi şi vă place să vă distrugeţi amortizoarele pe aici, în fiecare zi?
– Apăi sincer să vă spun, prefer să-mi fac varză maşina decât să îmi sară un copil în faţă şi să nu-l mai pot evita.
– Dom’ne… dacă ai copil, ai grijă de el, nu-l laşi să fugă în stradă! nu se lasă taximetristul.
– Stimate domn, e imposibil.
– Cum, dom’ne, imposibil? Nu poţi să ţii un copil de mână?
– Nu de asta e vorba. E vorba că pruncul trebuie să aibă puţină libertate, nu-l poţi ţine în lesă tot timpul. Pe urmă, de multe ori ai mâinile ocupate cu bagaje şi el, în loc să te urmeze cuminte, o rupe la fugă de cealaltă parte a drumului pentru că vrea să seducă o domnişoară de 3 ani. Ştiţi cum o rupe la fugă după fetişcane? Ca din praştie, nici nu aude că zbieri după el. Am văzut-o la al meu, am văzut-o la zeci de alţi copii. De-aia le şi zice aşa: copii. Şi trebuie ca noi, oamenii mari, să ştim să încetinim în zonă rezidenţială chiar dacă nu e marcată ca atare, pentru că România. Apropos, aveţi copii?
– Nu, zice şoferul.
– Exact, zic eu.

A urmat cea mai necomunicativă cursă de 20 km din viaţa mea.

Duminică, 29 septembrie, Lidl (pe care îl aşteptăm şi-n Floreşti, în zona aleii cu denivelări) desfăşoară „Verde la educaţie pentru circulaţie”, cea mai mare campanie de educaţie rutieră din patrie, cu sprijinul Poliţiei Rutiere Române, la care sunteţi invitaţi să luaţi parte mai ales daca aveţi copii, începînd cu ora 10:00, simultan in toate cele 163 de magazine Lidl din ţară. Din propria mea experienţă, mititeii vor băga la cap mai temeinic ce le spune nenea cu chipiu într-o manieră interactivă, prin jocuri educative, decât ce le spune tati sau mami – mai ales că, după ce învaţă semne de circulaţie, cum să circule şi să traverseze corect, vor primi şi recompense de la Lidl.

Iar dacă nu puteţi merge, puteţi urmări toată tărăşenia online, pe contul lor de youtube.

Vizual_Verde la educatie pentru circulatie

Aşadar: duminică, ora 10, magazinul Lidl sau pe net. Numai atât mai zic: în primele opt luni din 2013, s-au înregistrat 204 accidente de circulaţie în care au fost implicaţi cu vinovăţie copii cu vârste între 5 şi 10 ani, din care au dezultat 20 de decese şi 189 de răniri.

Prea multe accidente cu copii.

 

 

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 16 comments

 1. Gigi Reply

  … unul din marile mistere ale timpurilor noastre este următorul : cum de a reușit o comunitate profesională (șoferi de taxi) să adune …. toate hahalerele ? Spun așa , ca să fiu delicat în exprimare .

 2. Săndel Reply

  În urbea mea locală trecerea de pietoni e mai mult așa, un fel de niște linii albe ca să se mai schimbe peisajul, pentru taximetriști.

 3. demo Reply

  Desi n-am copii, am avut grija multi ani de var’mea si stiu ca nu-ti poti tine copilu in lesa. ce-i cu oamenii astia care invinovatesc parintii pt fiecare zgarietura a copilului lor. verisoara cu pricina si-a spart capul de 2 ori sub grija mea 😀
  din pacate it’s a matter of fate daca plodu apuca sau nu maturitatea.
  inca un exemplu: vecina avea un bebe care s-a sufocat si a murit in patut, desi mama era foarte grijulie.

 4. Andor Reply

  Sa vezi ce fain ma apostrofeaza Raducu’ meu cand ma apropiu de semafor (pe rosu) si nu franez destul de convingator…. “E losu, tati! Nu t’ecem decat pe velde!!!” Si ma trage repede intr-un loc de parcare (din multele existente) cand ne plimbam pe aleile Florestiului si apare cate o masina la 500m de noi….

 5. Iulia Carp Reply

  Poi na, poti sa sezi linistit, unii lasa copchii nesupravegheati cate 2 ore si apoi mor sute de caini.
  Si mai misto: s-au apucat Van-damii sa o faca pe-a Doamne Doamne si sa nu mai astepte nicio lege si au aruncat pe la noi prin urbe cu carne otravita, carne cu bucati de sticla sparta, lame de ras sau cuie intr-insa. Rezultat momentat: hoituri de caini si matze la tat pasul. Da’ intrebarea de o mie de puncte e: copchii mici, aia de baga orisice in gura, sau puradeii hamesiti, daca inghit o bucata de aia de carne, cam ce concluzii si dezbateri mediatice starnesc?

 6. Atti Reply

  Gropare, mai periculos decat taximetristii sunt parintii care ii invata (inconstient) aiurea pe copii.

  Eu toata ziulica sunt calare pe motor plin Cluj si obligatoriu trec pe langa scoli, gradinite.

  Stii ce vad? Parinti care cu copilul de mana trec fericit pe rosu si inca te injura cand ii claxonezi. Ce invata copilul de aici? Ca se trece si pe rosu, ca doara Mami/Tati/Buni e dus cu pluta.

  Amu doua zile, dupa ce am ratat la milimetru o mami care cu plodu’ din dotare si cu Aifonu’ la ureche traversa lejer pe rosu, m-am oprit si am intrebat-o pe mufa blonda – tu, esti chiar atat de proasta incat nu iti dai seama ce faci? Copilui ala retine si copiaza tot ce faci, iar tu acum il inveti ca e ok sa treaca pe rosu.

  Rant over 😀

 7. Groparu Nemernic Reply

  @ Andor: eeeezac asa face si al meu. Ba, imi spune ca e rosu si ca nu trecem, si daca nu repet dupa el ma loveste la turloaie!
  @ Iulia: am ezitat indelung daca sa atac problema cainilor si a copiilor. Inca ezit.
  @ Atti: eu sunt primul care sustine ca parintii ar trebui mai intai scoliti. I feel your pain! Sa vezi ce fain e cand esti cu pruncul, el vede alti prunci si parinti cum traverseaza pe rosu, si tu apoi trebuie sa-i explici de ce noi nu traversam.

 8. Pax Reply

  Mi-ar fi placut cumva sa citesc si blogul lui ! 😎 “Ba baieti, era un smecheros care in loc sa-mi pupe talpile ca il duceam repede sa prinda avionu’, s-a apucat sa-mi tina lectii si sa faca pa dasteptu’ ! Baaaa, nu stiam daca sa-i dau o bastarca ca sa-l fac sa taca, asa m-a enervat ! L-am lasat in pace, ca nu merita sa fac paranaie pentru palidu’ ala! Baaaa, soarecii astia de biblioteca nu stie ce e viata si nu isi tine azi copiii cum ma tinea mama pe mine pa langa casa omului! “

 9. Groparu Reply

  @ fdd: daca as face-o, as vorbi în necunoștință de cauză. Noi în Ardeal, Viena și Praga nu avem câini vagabonzi.

 10. Pax Reply

  Chiar iti inteleg ezitarile referitor la interactiunea maidanezi-copii . Cine naiba vrea razboi pe propriul blog ?! 😛 . Subiectele fierbinti mereu au radicalizat oamenii, insa asta i-a inebunit complet ! Daca mai este mult in prim plan, se va ajunge la crime intre iubitorii extremi de caini comunitari si cei care urasc extrem cainii comunitari … 🙂 Din ce am vazut pe alte bloguri se pare ca nu mai exista cale de mijloc 😎

 11. Attila Reply

  Gropare, apropo de subiectul “copii si caini”, iti amintesti ce scandal mandru a iesit cand ai facut o gluma cu Itzik si firma de turism?

  Na, ala a fost fix tranta pe langa ce shitstorm iese, indiferent ce pozitie adopti in broblema maidanezilor 😀

 12. Groparu Nemernic Reply

  @ Attila: ahahaaaa, shitstorm LOL!
  PS: Inca astept sa ma purece Institutul ala care se ocupa de rasism si sovinism si antisemitism cu care ma amenintau puriștii.

 13. hanonim Reply

  Uite una de la nenea Abercrombie:

  “The truth is like salt. Men want to taste a little, but too much makes everyone sick.”

 14. Nero Reply

  Am fost cu pruncu’, da am gasit cu greu. Nu a fost la toate magazinele. Cel putin la cel din Zorilor nu era, am mers pana in Buna Ziua. M-as fi asteptat la mai multi participanti. Cred insa ca au stat prost cu mediatizarea. La ei pe site nu era trecut nimic si cel putin o reclama ar fi prins bine la TV.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *