În postarea asta am niște informații seci despre cazuri care nouă nu ne spun mare lucru, pentru că, la ora redactării acestui articol, tocmai am mâncat o masă copioasă, cu zamă de salată (preferata mea!) și cartofi la cuptor, și este greu să fii empatic cu burta plină.


Prunci crescuți pe pământul gol, poza micșorată la pentru a apăra intimitatea și demnitatea copiilor

Dar: tătic ușor impresionabil, cu burta plină sau nu, am devenit fan de mic ce fac oamenii ăștia după ce am citit următoarele povești de viață. Mai ales că multora ni s-ar putea părea că asta nu e viață.

 • În satul Cadea, din Bihor, nu mai puțin de 24 de copii sunt asistați la teme, după școală. Între aceștia, o fetiță prezenta toate simptomele unui copil problemă: hipersensibilitate, scene, momente de criză și altele. De ce? Pentru că mămica ei era plecată în străinătate și, dacă nu știați, 99.9% din copiii cu probleme de comportament suferă de lipsa afecțiunii. Soluția: angajații i-au acordat fetiței mai multă atenție și mai multă afecțiune, iar comportamentul micii prințese s-a ameliorat semnificativ.
 • În satul Cubulcuț, tot din Bihor, tot 24 de copii care beneficiază de after school + o masă caldă, tot o fetiță provenită dintr-un mediu familial dificil (pasiunea tatălui pentru alcool după pierderea recentă a serviciului), tot comportament nepotrivit al fetiței ca dovadă a dramei personale pe care o trăia. După mai multe vizite din partea angajaților Diakonia, tatăl (la început ostil) a început să înțeleagă efectul nociv al alcoolului și, cu ajutorul sprijinului primit, și-a găsit chiar și serviciu. După ce au ajutat familia să-și definitiveze dosarul pentru ajutor social, angajații continuă să viziteze familia pentru a se asigura că totul este în regulă.
 • În orașul Săcuieni sunt 48 de copii (48! 2 clase întregi!) care beneficiază de programele socio-educaționale ale Fundației. Între ei se numără și un ficioraș, Beni, ai cărui părinți nu știu scrie și nici citi. Mama lui este graviduță, iar medicul de familie i-a dat un carnețel pe care să-l completeze. Pentru că mama lui nu știe carte, băiețelul completează carnețelul pentru ea.
 • În satul Curtuiușeni, dintre cei 30 de copii asistați se evidențiază cazul unei fetițe cu trei frați al căror tătic este la închisoare… pentru că a furat o căruță de lemne. Mama este casnică, deci vai și-amar. Fetița se acomoda greu în relația cu alți copii și nu se prea strofoca cu temele. Pedagogul a încurajat-o să încerce să-și facă temele acasă, pentru că, dacă va reuși, va primi un cadou. Și, când a reușit, toată bucuria din ochii copiilor din lumea întreagă s-a strâns în privirea ei când a primit cadoul promis: o eugenie.
 • O tânără mămică de 20 și ceva de ani (Maria din satul Mera) și-a luat inima în dinți și destinul de coarne și a urmat cursurile de alfabetizare oferite de Diakonia. Uneori, Maria parcurgea distanțe lungi pe jos pe căldurile insuportabile din timpul verii de pe dealurile unde ieșea cu oile împreună cu soțul ei, care este cioban, să se asigure că nu va pierde vreo lecție de alfabetizare. Era foarte hotărâtă. În fiecare zi când copilul ei cel mic dormea de amiază, Maria studia în bucătărie, exersând de repetate ori până când a citit fluent. Astăzi, Maria și-a atins scopul: le citește în mod regulat celor doi băieți și este angajată part-time ca îngrijitor de bolnavi la domiciliu. Are grijă de doi vârstnici din sat.

Am păstrat secretul prea mult timp, acum băiatul meu este înscris la școală, cum să-i spun că nu pot să-l ajut la teme? Cum să-i explic că nu am învățat să citesc sau să scriu în limba mea maternă?

Mai vreți? Mai am.

 • M, o fată tăcută, liniștită și harnică, va fi primul copil din familia ei care termină liceul. Deși a fost crescută de o mamă singură (tatăl a decedat când ea era micuță), și nu i-a fost ușor (în clasa a VI-a era foarte aproape de abanpon școlar). Fată cu posibilități materiale modeste, orfană de tătic, de etnie romă: categorie mai vulnerabilă mai greu găsești, deci nu i-a fost ușor.

Marele meu vis este să devin polițistă și am început deja să mă pregătesc pentru admitere. Îmi place să ajut oamenii și sunt interesată de adevăr și justiție și consider că e important să respect legile țării mele, iar legile să fie corecte. Dacă nu reușesc, mă gândesc să urmez cursurile de asistent medical pentru că sunt bună la biologie și anatomie și oricum vreau să urmez o meserie prin care pot să ajut oamenii.

 • E. trăia în Cojocna, într-o familie de 9 oameni (mama, bunica, cinci copii, doi nepoți) supusă abuzurilor tatălui alcoolic cu care locuiau într-o singură cameră (!) unde nu există masă și scaune, numai două paturi.

Familia se întreţine din salariul mamei, care este muncitoare în Cluj-Napoca, şi din alocaţia copiilor. E. este slab dezvoltată fizic din cauza nutriției insuficiente și a rămas și repetentă. Norocul vieții ei de până acum a fost să dea de un dascăl inimos, cu experiență, care, în colaborare cu programul Diakonia, a reușit s-o ”împingă” către jumătatea de sus a clasei. Fetița este acum mai aproape de notele premianților decât de cealaltă extremă, iar astfel de interventii au loc în 7 județe din România, printr-o abordare integrată în domenii precum educație, sănătate și asistență socială, angajare și îmbunătățirea veniturilor și a condițiilor de locuit.

De ce v-am scris eu toate astea? Păi, pentru a vă aduce la cunoștință proiectul “Incluziune socială şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a romilor şi a altor grupuri vulnerabile”, implementat în perioada 2013-2018 de

 • HEKS/EPER Elveţia (aplicant)
 • HEKS/EPER România
 • Fundaţia FAER Reghin
 • Fundaţia Creştină Diakonia Cluj Napoca, alături de partenerii de implementare
 • Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba
 • Fundaţia Creştină Diakonia Covasna
 • Asociaţia Caritas-Asistenţă socială Mureş.

Proiectul este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă și este implementat în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano – Român* prin “Fondul tematic pentru incluziunea romilor şi a altor grupuri vulnerabile”. Mai multe informații puteți găsi aici: www.incluziune-sociala.faer.ro și în acest video:

FAER 2018 ENGLEZA from Laviniu Lazar on Vimeo.

Iar fotografia asta îmi place de-mi vine s-o fac poster, s-o lipesc de soclul statuii lui Matia! Pentru că spune totul.

Și da, îmi dă speranță. Poza, și și filmarea de mai jos, de la Jazz in the Pata Rât, care nu are nici o legătură cu cele de mai sus, decât că-mi dă și mai multă speranță! (vorba aia: mulțumesc lui Ovidiu Gramesc).

* Programul de Cooperare Elvețiano-Român ne-a adus și autobuzele alea electrice șmechere la #Cluj.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 23 comments

 1. Roccoman Reply

  Cutremuratoare aceste situatii. Si totusi optimiste, Solidaritatea fiind invingatoare. Si Omenia. Si Increderea.
  Cand citesti despre astfel de oameni, iti dai seama ca Tara asta mai are o sansa.
  Sa traiesti, Gropare, ca ne faci sa ne simtim mai bine. Sufleteste.

 2. Diana Reply

  Interesant ar fi un articol despre locuintele sociale construite de Mazare, 906 la numar cu 3000 de beneficiari.
  Cunosc f. bine situatia fiind implicata in proiect, si stiu ce bucurie a produs acelor oameni necajiti si care pierdusera orice speranta, multi dintre ei la limita supravieturii!
  Da, acel Mazare care a fost batjocorit in vazul intregii tarii de-o dementa, si care a fost declarat ieri nevinovatde ICCJ.
  Te intrebi de ce nu se face mai mult? Uite d-aia, faci ceva ca primar in beneficiul comunitatii, vine DNA cu ” abuz in serviciu” sau luare de mita. Alaltaieri, 37 de primari din Arges( c-au efectuat lucrari de canalizare si aductiuni de apa in comunele respective) au fost exonerati de acuze pe motiv ca FAPTA NU EXISTA dupa un proces care a durat 10 ani! Unii dintre ei au si murit intre timp, rude de-ale lor aidoma.
  Crezi ca, pe lumea cealalta, ei se simt mai usurati ca li s-a spalat onoarea si demnitatea?
  Pendiuc, fostul primar al Pitestiului, achitat tot ieri , acuzat c-a asfaltat un drum. Te mai miri ca-ti rupi masina pe drumuri proaste?
  Ghici ce: intreaba la DNA NU la Guvern . Poate amintesti si de Bechtel……..

  • Traian Reply

   da, “o furat maică, dar au şi făcut”…
   dacă şi Mazăre e un cinstit, las-o-n mă-sa de treabă.

   • netplusultra

    A fost declarat nevinovat in prima instanta. Mai urmeaza.
    Spune-le pensionarilor din Constanta ca Manca-l-ar mama e nevinovat , poate te cred .

  • Groparu Reply

   ”Săracii de noi, ne sfâșie țările democratice și noi suntem singuri, apărați numai de hoții noștri!”
   Serios, de unde tot apăreți, băi frate? Ia lasă legile justiției așa cum sunt, vezi, se mai plânge careva?

 3. Diana Reply

  Tu gandesti intrun fel, altii in alt fel, exact ca la vot, tu votezi ceva, altii altceva. E OK.
  Doar ca, vezi tu, faci parte dintre cei care au pierdut alegerile cu brio si acum vrei sa moara toti cei care le-au castigat: Dragnea, Tariceanu, Mazare, Firea etc . Profund!!!
  Ia sa nu lasam legile justitiei asa cum sunt(pt. ca sunt proaste rau) si nici Codul Penal si de procedura(facute de fugara Alina Bica) sa vedem ce-o sa se-ntample? Intra cineva in sevraj, se arunca de la etaj, se spanzura cu nojitele de la opinci……?

  Intro democratie reala, cei care-au castigat la vot conduc, iar ceilalti mai asteapta un rand de alegeri , facand in timpul asta programe de guvernare mai bune si incercand sa arate electoratului cat de inteligenti si bine intentionati sunt si nu dandu-se cu cururile de pamant si indemnand la nesupunere civica!

  • Legifus Reply

   Intr-o democratie reala aia care cistiga nu indoaie legile ca sirma de cupru dupa cum le dicteaza interesele.
   Ia sa le lasam cum sint, rezistati ? Ca doara-n “din scoarta-n scoarta” n-ati zis o iota de dezincriminarea abuzului in serviciu si toate astea.

 4. Diana Reply

  N-ai inteles nimic. Intro democratie, aia care-au castigat conduc si fac legi dorite de cei care i-au votat. Eu vreau toate schimbarile astea si chiar mi se pare ca se face prea putin in legatura cu raspunderea magistratilor si influenta serviciilor de ” intelligence” in societate!
  Tu ai pierdut, deci …..Ghinion, sigur data viitoare alesii tai vor face mai bine. Sanchi!
  Rabdare si tutun, pana una-alta esti un pierzator!

  • Groparu Reply

   Eu zic ca va mai trebuie vreo2 guverne pana in primăvara si abia atunci puteți spune ca v-ati facut treaba cum trebuie. Direct pe România.
   Treaba mare, firește. Apropos, cum rămâne cu drumurile si spitalele alea promise in campania electorală? Din cauza legilor justiției nu le puteți face, sau din cauza ca-l vânează DNA-ul pe marele filantrop milionar bugetar Mazăre?

 5. Clover Reply

  Doamna draga, ai nevoie de ajutor. Daca asa interpretezi tu democratia, Dancila si Firea nu ma mai mira. Si credeam ca cei din articolul de mai sus sunt saraci. Dar imi pare mai mult rau pentru tine decat pentru ei. Macar acolo mai e o speranta.

 6. Allan Reply

  Cu greu ma abțin de la vorbe mai aspre. Dar Diana și cei ca ea ma exasperează. Frate, dacă voturi = putere, calculează diferența dintre voturile pt președinte și cele pt PSD. Asta primo. Secundo: sa ii lasam sa legifereze, ca au câștigat niște alegeri? Asa au zis și în Germania acum aproape 100 de ani. Știți ca oamenii aia au dat legi care le dădeau voie sa, ei bine, orice. Sau pe meleagurile noastre, înainte de ’89 (sper ca doar 1989 și nu, în curând, 2089): era legal sa dai Paine pe cartela. Era legal sa faci foamea (vezi necesarul de calorii stabilit PRIN LEGE). Pe ăștia care credeți ca legiuitorul are voie sa facă orice doar pt ca a câștigat alegerile v-aș trimite în coloana la vizionat memorialul durerii, în vizita la muzeu, în vizita prin lagărele de concentrare și exterminare. Toate făcute legal la vremea aceea. De oameni. Aleși de alți oameni. Care au dat legi împotriva altor oameni.

  • Sorin Reply

   Primo: Nu poți compara voturile PSD-ului cu cele ale președintelui. Sunt tipuri diferite de alegeri. Arena, competitorii, regulile și patimile votanților sunt diferite. Este ca diferența dintre cupă și campionat. Dihotomia omoară democrația. Iar a merge în turul 2 doar cu primii 2 clasați e dihotomie. Nu insist cu argumente. Oamenii de aici sunt inteligenți și înțeleg ce vreau să spun.

   Secundo: Lagărele de concentrare, gulagurile, Aiud, Pitești etc. au apărut tocmai pentru că puterea s-a concentrat în mâini tot mai puține, până a acorda toată încrederea unui singur om, fie el fuhrer sau tătuc sovietic. Da, asta s-a întâmplat legal, prin forțarea unor proceduri, prin instituirea de cutume care ulterior s-au instituționalizat. naziștii au ajuns la putere prin forțarea și schingiuirea democrației. până s-a ajuns la H. Democrația arată exact invers. Eu pe voi, ăștia care vă dați cu curu de pământ pentru persoane în care credeți ca într-un dumnezeu, pe voi v-aș încolona să vizitați fostele lagăre de concentrare. Faptul că, de exemplu, rumânii de pe ambele părți ale Carpaților se calcă pe ghete să voteze președintele, care constituțional nu prea poate schimba mare lucru, iar la alegerile pt. Parlament (care constituțional chiar are sau ar trebui să aibă multă putere) stau la mici și bere. Asta e diferența. De câteva puncte de IQ. Comportament neconform cu scopul, sau non-logic cum ar spune Pareto. Gloata s-a isterizat doar pentru câte un nene (Iliescu, Băsescu) sau o tanti (Kovesi). Au avut așteptări maxime de la Constantinescu sau Iohanis. Asta-i nația. De-aia suntem unde suntem. Pari deștept că îl înjuri pe Dragnea, dar rumânii, în ansamblu, nu sunt mai buni decât clasa politică, pentru că ăia nu vin din spațiul cosmic și nici nu i-au trimis americanii să guverneze aici. Rumânii sunt analfabeți politic. Doar așa putea Băsescu să fie 10 ani președinte. Doar așa a câștigat PSD-ul și face exact ce făcea PDL-ul la vremea lui.

   Terțo: Nu mai confundați legalitatea cu legitimitatea!

   • Maria

    ‘Mneavoastra, domnule draga, tre sa fiti oarece extraterestru bag sama, nu ruman prost ca noi. Da’ bine ca v-am aflat.

 7. mac gregor Reply

  @Diana

  Nu, nu ii lasam sa legifereze, pentru ca in campania electorala nu au spus ca vor face asta. Au promis cu totul altceva.

  Ba dimpotriva, de cate ori era intrebat daca vrea sa schimbe legile justitiei, Dragnea zicea mereu, “nu, e o prostie, nu vrem sa facem asta, nu o vom schimba pe Kovesi, am inteles ingrijorarea cetatenilor si nu vom face asa ceva.”

  In mod ciudat, acum 90% din timp si-l petrec atacand justitia.

 8. mac gregor Reply

  Ca sa ma explic pe limba ta, faci un contract cu unul sa-ti puna gresie. “Ba, mi-e teama ca tu furi de prin casa” “Nu fur, sa-mi sara ochii.”

  E, daca ala fura, nu ramane ca avea dreptul sa fure, fiindca i-ai dat acces in casa. Ramane ca stat cu ochii pe hot si nelasat sa fure.

  • Zev Reply

   MacG, nu are cum sa fure ca-i sar ochii, asa ai definit problema. Deci, sa-l lasam pe Dragnea in pace, ca daca face vre-o nefacuta ii sar ochii, si ne trezim cu un speaker orb, si aia mica cu un batraior orb in grija. Sorry, bat campii dar nu m-am putut abtine 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *