Fiți atenți ce ușor s-ar putea rezolva lucrurile astea în viitor: am avut o situație nasoală, da? Urs lovit de mașină, da? Ia, haidați toți care lucrați la stat, instalați-vă aplicația asta numită ”Cum să nu fii un funcționar căcăcios”, o găsiți pe Google Play și App Store.

N-ai telefon deștept? Nu e problemă, sigur are colegul, că v-au mărit salariile sau i-a cumpărat chiar primăria, dar dacă nu-ți suni colegii în caz de urgență să caute ei pentru tine în caz de nasoleală ai rupt-o-n fericire.

Deschizi aplicația, da? Ia caută acolo ”animal lovit de mașină”, vezi ce găsești. Alegi animal sălbatic > animal sălbatic mare lovit de mașină, dai > Next și alegi felul animalului (cerb, mistreț, lup, râs, urs, dragonul lui Khaleesi sau care-or mai fi), dai Next > și selectezi animal incapacitat dar în viață, dai Next > și inviți veterinarul și jandarmeria.

Vine veterinarul în 1-2 h, vin și bătăușii de demonstranți? Treci numele veterinarului în aplicație, i se deschise veterinarului aplicația pe telefon și domnul doctor confirmă faptul că ursul, bietul, e gata, labele zdrobite, coaste rupte, și-l mai doare și capul de zici că e mahmur.

Dai Next >, șeful fondului de vânătoare sau al AGVPS-ului e înștiințat instant, musai să răspundă în maxim câteva minute, că deja aplicația l-a trezit din somn încă de când funcționarul confirma în aplicație ”animal sălbatic mare lovit de mașină”, primește pozele cu bubele și radiografiile ursului, oftează și zice bun, dau aprobarea de eutanasiere fără să-l mai chem pe marele vânător Adrian Năstase, că și veterinarul, și jandarmii care bat demonstranți îmi confirmă, cu poze, că animalul e rănit irecuperabil; și așa dacă-l bagi într-un spital ia ceva nozocomială și moare cea mai nasoală moarte, ca un om în spitalele românești, deci asta e.

O oră – o oră și ceva mai târziu, spiritul bietului animal își ia zborul către Veșnicele Plaiuri ale Vânătorii, buldozerul vine și îi preia trupul neînsuflețit, ursoaica primește telefonul ăla în care i se spune că de acum încolo ursuleții sunt pe pensie alimentară, mă rog, lucruri dureroase. O oră-două, da? Una-două, nu 18 fucking ore.

Ce se va întâmpla, în realitate? Păi, ministrul mediului sau urșilor sau al cui o fi se va burzului indignat la televizor, va emite un ordin pentru asemenea situații de urgență neacoperite în prealabil de protocoalele existente, ordin care va ajunge necitit pe birourile tuturor funcționarilor cu atribuții în domeniu, după care va ateriza în fundul unui sertar, pe un vraf de alte ordine prăfuite, și data viitoare nimeni nu va ști, din nou, cum să procedeze, și asta pentru că telefoanele mobile sunt doar să cauți țâțe pe Instagram, nu să-ți faci viața mai ușoară.

Dar dă-l în mă-sa de urs, bine că n-a omorât pe nimeni tura asta, ai văzut ce buci are asta? Nu, că eu n-am telefon inteligent, numai tu.


Poză de la Animal Society

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 10 comments

 1. mac gregor Reply

  Is ok cu impuscarea animalului, dar 18 ore langa telefon?

  Au spor de urgenta, spor pentru ca pot fi chemati in weekend, spor de decizii dificile, spor de stress si spor de stress intelectual.

  Si dureaza 18 ore sa ia cateva decizii.

  PENTRU CE II PLATIM PE ASTIA?

  • Groparu Nemernic Reply

   Ohooo, crezi că capetele de cretă care ezitau să ia decizia nu știau că alte capete de cretă îi vor investiga la sânge și vor da de-a dura un dosar penal dacă li s-ar fi părut ceva nepotrivit? Tocmai de-aia, că se tem de sistem, sistemul pe care ei înșiși îl păstoresc. Ei știu ce înseamnă sistemul, și și Kafka știa (vezi Procesul).
   Fuga de răspundere naște monștri. Auzi la ei, se temeau de dosar de braconaj în văzul lumii…

   • Atti

    Gropare, pe ăștia care sunt în stare să lase un animal să sufere și sistemul măsii împuțit în care nici să tranchilizezi nu poți, știi cum i-aș tortura? Râzând în hohote, savurând fiecare moment până ce crapă într-un final.

 2. Ciprian Reply

  Nu dati cu pietre, nu sunt de la PETA sau alte organizatii, dar daca bietul urs a rezistat 18 ore… chiar nu putea fi ansteziat si salvat ? Se discuta doar ca a rezistat 18 ore si nu l-au impuscat mai repede, dar… adica inteleg ca Romania, spitale, infectii, oamenii mor pe capete si eu am pretentia sa salvam un urs… poate sunt eu defect…

  • Groparu Nemernic Reply

   Probabil că oricine mai trăiește 2 săptămâni cu șoldul/picioarele ferfeniță înainte să se infecteze și să te doboare (dacă ai niște apă și niște hrană).
   Da, eu am pretenția să salvăm și animalul, dacă putem 🙂 cine știe, poate eu sunt cel defect.

  • mac gregor Reply

   Am citit undeva ca oamenii nu sunt deloc neajutorati in natura. Printre altele puterea noastra de a ne vindeca dupa rani grave ar fi mult peste medie.

   • mac gregor

    Daca te gandesti ca ursul isi poate reveni la fel ca un om, poti sa te inseli foarte mult.

  • Zev Reply

   Si eu zic la fel. A avut fracturi, nu cancer in metastaza. Dar e incomod, oamenii muncii ar fi trebuit sa il duca la un centru veterinar oarecare. Prea complicat, inpusca-l rapido. Mai ca ma mir ca n-a venit Tiriac cu vre-un manager de la Porsche, sau ceva Teldrumari. Cand vezi magarii de-astea, mai ca incepi sa te gandesti, de ce conceptul de vigilanti e atat de hulit?

   • Atti

    Zev, de pe pagina lui Transylvania Wildlife Project, de acum cateva ore, tot cu un urs lovit si fracturat:

    Ieri seară în comuna Cernatu un urs a fost lovit cu mașina. La ora 4:45 a fost anunțat medicul veterinar de la Transylvanian Wildlife Project, István Szász, care a declarat la fața locului că humerusul (femurul) a fost fracturat pe ambele membre anterioare. Animalul a fost apoi anesteziat, în timp ce autoritățile competente au organizat transportul la adăpostul de urși din Zernești. La ora 6 era gata de transport.

    Deci se poate. Nu de autoritati, ci de privati. Doar ca se pune intrebarea ta, cu vigilanti, daca privatii fac treaba asta rapid si bine, ce pzda mamii lor mai e nevoie de autoritati. Si aici e buba – nu avem voie sa ne dam seama ca sunt inutili.

 3. Andu YY Reply

  eu imi aduc aminte de idiotul ala care a jucat fotbal cu o pisica in holul unui bloc pana a murit pisica si a pus pe net .
  si cand s-au dus reporterii la el sa-l intrebe de ce a facut asta, el a zis : ei si ce? o pisica, ce are?
  daca or fi jumatate din cei care lucreaza in domeniu ca ala…?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *