Când s-o născut ăsta micu, nievasta mi-o ordonat: repede! Fugi şi îi faci un plan privat de contribuţie cu acumulare, că mintenaş îi vine alocaţia de la stat, şi dacă nu-i băgăm în ceva fond de investiţii să aibe ăsta micu bani de facultate, tu îi bei cu prietenii tăi beţivani!

Când nievasta ordonă, eu mă supun instantaneu – ceva de speriat cât îs de supus. Aşa că m-am luat şi m-am dus direct la banca X (nu-i dau numele, că de data asta nu e vina băncii).

– Bună ziua, vreau să aibe copilu’ meu ceva de haleală când a fi student, nu ca tac-su.
– Sigur, luaţi loc, avem oferta asta şi asta, spuneţi-mi repede pentru ce variantă optăm!
Not so fast, pumpkin, îi spun doamnei cincuagenare foarte politicoasă, care-şi lingea deja buzele gândindu-se că-şi atinge targetul de vânzări pe luna în curs. Trebe să discut cu nievasta-şefă de acasă, că dacă nu, îmi dă dupa aia cu poşeta în cap toată viaţa! Şi dacă e să-i distrug viitorul lu’ Gropărelul, măcar să o fac de când e mic!
– Sigur, zice ea, să vă sun mâine?
Not so fast, pumpkin, îi răspund. Deocamdată nu ne grăbim, sunaţi-mă peste două luni, să vedem şi alte oferte de la concurenţă!
– Sigur, înţeleg că este o decizie cu bătaie lungă, nici o problemă.

Trec două luni, mă sună. O amân iarăşi cu două luni, că no, nu am avut vreme să ne gândim şi la asta.

Mai trece o lună. Şi mă sună o damă. Alta.

– Bună ziua, haideţi să vă prezentăm oferta băncii X de plan de acumulare pentru studiile pruncului!
– Bună ziua, răspund. Am vorbit deja cu colega dvs, numai în martie am întâlnire cu dânsa.
– Da, noi vă aşteptăm astăzi, când puteţi dvs!
– Doamnă! zic. Ştiu că pe treburile astea se iau comisioane, deci nu mi se pare normal ca după ce colega dvs a transpirat sânge o oră întreagă prezentîndu-i unui romun tumpit ca mie oferta băncii X, acuma să vină altcineva să mă culeagă pe mine, fruct pârguit, direct din ram! Să-i fure comisionul!
– Sigur, zice doamna.
– Deci mulţumesc, întâlnirea oricum va avea loc pe la mijlocul lunii martie, aşa cum am stabilit cu colega dvs, la revedere, viaţă frumoasă s-aveţi.

Stau un pic şi mă gândesc: bă, mare foamete bântuie în domeniul bancar, dacă îşi fură colegele una alteia ofertele în sânul aceleiaşi bănci! Aşa că am luat o hotărâre de bun simţ: m-am dus la tanti cu care am vorbit prima dată, şi i-am zis: vedeţi că o colegă de-a dvs vrea să vă sape! Că m-or sunat! Aveţi de grijă de dvs! Ne revedem peste o lună.

Nu trec bine două săptămâni, că mă sună tanti din nou. Deci prima tanti, aia cu care negociasem de prima dată:

– Domnul Groparu, v-am sunat să vă fac o ofertă!
– Ha, zic, ştiu oferta!
– Nuuuu, altă ofertă. Că amu nu mai sunt la banca X, m-am mutat la banca Y, şi amu vă ofer oferta băncii Y!
– Wtf, îmi zic!
– Da, da. Haideţi pe la mine să vă ofer oferta!
– Mulţumesc frumos, zic. Ne-am hotărât să nu mai încheiem nici un plan de ofertă de acumulare pentru studii pentru copil pentru facultate. Mulţumesc, numa’ bine.

Deci tanti aia fugise de la Banca X la Banca Y cu toată baza de date cu tot. Pe care o folosea acum ca să-i aducă clienţi noi băncii Y. Şi amu îmi pare un pic rău că am refuzat-o, că poate aveau o ofertă avantajoasă la portare, cu minute incluse.

Deci mare, mare foamete în domeniul bancar!

PS: Apropos, care e, după voi, care bancă oferă cele mai bune condiţii de plan acumulare de bani studii pentru prunc? Aveţi cumva idee?

 

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 45 comments

 1. gaben.ro Reply

  banca pe care o cauti , prietene, nu se afla in romania.
  ioț jur ca daca pui bani in contu pruncului, cand o sa-i trebuiasca or fi mai putini decat pui tu.
  mai stii cum apar niste comisioane peste noapte, pe ultimii 3 ani retroactiv , si cu penalitati…

 2. Adi Dragoș Reply

  apoi treaba asta cu plecatu cu bază de date cu tot îi o practică întâlnită în orice domeniu care folosește așa ceva – de la vânzători, la directori de tot feliu, bancheri sau chiar mecanici cu ăia câțiva prieteni de-ai lui.

  așe-i la noi la români, nu știm a cui îi excelu’ ăla cu numere de telefon și nu-i greu să ni-l trimitem pe yahoo.

 3. culaie Reply

  Ei, nu chiar cu toata baza de date! Avea si ea un mic portofoliu de clienti si le notase numerele de telefon in agenda. Unii lasa carti de vizita.

 4. Dan Patrascu Reply

  Tocmai am scris si eu despre o banca. Aceasta m-a trecut in Biroul de Credite pentru o datorie din comisioane de 23 de lei, fara sa fiu instiintat ca sunt datornic si fara sa fi avut vreodata un credit.

  Este strigator la cer.

 5. Greuceanu Reply

  banca “Saltelutza”- e singura care nu ia comicioane, comisioane de administrare a contului, comicion de administrare a comicionului de administrare, apoi mai e un comision de admin a comisionului de administrare a comisionului de administraere a contului sio… cred ca mai sunt vreo 3-4 comisoane

 6. Groparu Reply

  @ Greuceanu: io am una care e şi mai plina de comisioane. Se cheama “Banca Soţiuţa”.

 7. Lucius Fascius Reply

  O banca de sperma 😛
  Da’ daca ii faci Groparelului un cont, si pui tu bani in el cand oi ave’ tu bani, o suma acolo o data la 2-3 luni macar, ce are? Si ii pui o parola d’aia de sa nu o tii tu minte sa te atingi de bani sa ii bei cu prietenarii tai 😉

 8. Rares Cojocaru Reply

  :))) Am cautat in dex cuvantul ” cincuagenare ” din propozitia “Not so fast, pumpkin, îi spun doamnei cincuagenare foarte politicoasă” si nsu l-am gasit. Ce vrea a inemna daca nu-i cu suparare ? 😀 Nu de alta dar nu strica un cuvant in plus.

  App de banci.: Nu stiu eu prea multe despre ele. Am fost si eu sa intreb de carduri. waa..Prma experienta conteaza… mi-am zis ca nu mai trec prin banci.

 9. Necunoscutu Reply

  pe mine atata mo ametit un nene ca ma-m dus dupa un nr de cont si am ajuns acasa cu o biblioteca multicolora de la banca barbosului

 10. Nea Reply

  Foamea naşte genii. Dacă gropărelul va şti că are cămara plină, nu va pune osu.
  Bagă mare şi bea orice leuţ rămas prin gep după ce plăteşti întreţinerea, consideră că astfel investeşti în viitorul durabil al lui Gropărel.

 11. Cata Reply

  Gropare, de vrei sa-ti aranjezi pruncul pe viata si cand o fi mare sa nu te ia la suturi ca “nu mi-ai asigurat nici un viitor, mosneag betiv”, eu zic sa faci rost de undeva de niste diamante, nu multe, cam o mana, pe care sa le pui frumusel la o banca elvetiana ceva, si cand o fi mare, Groparelul sa vanda “pietroaiele” si sa traiasca fericit pana la adanci batraneti, savurand un coniac de calitate in cinstea batranului, care l-a aranjat pe viata :mrgreen:

 12. Robert Antonescu Reply

  E mai mult treaba de asigurari ce povestesti matale aici. Stiu ca bancile mari (ca BCR, la care te-oi fi dus tu :P) au si produse de genul asta, cum are si ING. Si toate celelalte mari companii de asigurari, ca Generali, Aviva sau mai stiu eu care. Deci lac sa fie, ca broaste, destule ;).

 13. Iuli Reply

  Cumpara-i aur sau argint (nu bijuterii). Daca faci economii in hartie ai toate sansele sa patesti ca aia cu carnete cu 5000 de lei la CEC.
  Recomand un drum la Viena la cateva luni, si Silber/Gold Philarmoniker ca si obiecte 🙂
  Best of luck si multa sanatate la Groparel 😉

  P.S. Baga un ochi pe graficul asta de 10 ani http://www.kitco.com/charts/popup/au3650nyb.html si vezi ce banca iti da asa ceva 🙂

 14. Dan Ciulea Reply

  camataria… alege uncamatar … astia’s oameni cinstiti ma… investesti in ei, iti recuperezi bani…astia nu se joaca!

 15. soro Reply

  Toata lumea isi da cu parerea la banci, dar nimeni nu se intreaba care studii, pentru ce?! Eu ti-as sugera ca acum sa ii iei jucarii Groparelului de toti banii.
  Mai tarziu poti sa ii folosesti ca sa-l inveti business (ii dai lui alocatia si il pui sa faca afaceri – cu tine sau cu altii). La scoala poa’ sa mearga sau nu. Baza e sa stie a se descurca.

 16. stolojansky Reply

  Bancile sunt de kkt. Fondurile de investitii sunt de kkt also. Bineinteles ca asta se aplica pentru Romanica, unde muia e la ea akasa. So, my friend Gropare, dupa cum spunea si altcineva mai sus, investeste in metale pretioase. In special in ala care le place mult femeilor. Si uite asa ai impacat si capra si varza. Groparelu’ o sa fie “potent” financiar cand o sa mearga cu betzivanii lui la baut, ca doar e baiatu’ lu’ tata, plus ca si sotioara va fi numa lapte si miere ca vorba aia, o sa i se umple inima de bucurie cand o sa umble la cutiuta cu bijuterii, iar tu o sa ai parte de sex nu doar sambata..:)).

 17. Radu-Mihai Reply

  Gropare, io n-am comentat prea des p’acilea, da’ amu nu ma pot abtine sa nu-ti dau solutia salvatoare. 💡 Am un ciorap cam ros in calcai din care-ti promit ca nu cheltuiesc nici un ban… fara folos (pentru mine, evident 😛 ).
  Deci si prin urmare, dai la mine alocatia Groparelului s-are gura me ce manca?! 😆

 18. Horatiu Reply

  Ma, io zac sa iei actiuni la Ursus…esti castigat si tu si Groparelu… asta binentales daca nu tremeti dividendele pe gat in jos…

 19. Gabi Reply

  Subscriu la sfatul lui Iuli dar dacă va fi să faci ”biznis” cu vreo bancă, atunci, îti recomand BRD. Am avut experiențe cu mai multe bănci și BRD sunt ceva mai echilibrați.
  NOTĂ:
  Pe cât posibil, EVITĂ băncile!!!

 20. Stephanie Reply

  Pai eu as putea sa-ti recomand o banca si un sistem de economisire pentru borac, ca tocmai ce am facut eu o miscare de-asta. Am primit si un bonus de “bun venit ” de 30 de euro din partea bancii pentru ca am facut acel cont pentru Junior. Dar…banca nu este in Romania… :d

 21. TNH Reply

  Gropare, nu prea știu eu multe despre finanțe, dar ideea cu aurul ar fi fost mult mai bună dacă o aplicai de acum câțiva ani.
  Un gram de aur în 03 ian. 2011 e mai mult decât dublu decât în 03 ian. 2008, după cum poți vedea pe site-ul bnr. ro, mai exact 67 lei în 2008 și 144 lei în 2011.
  Ca o concluzie, aurul este o foarte bună investiție dacă îl cumperi când e ieftin.
  Și acum intervine partea aia mai complicată, când trebuie să te gândești dacă prețul aurului va continua să crească pe termen lung, caz în care prețul de 144 lei/g de acum ar fi ok, sau va începe să scadă, caz în care cam pierzi dacă scăderea e pe termen lung. Termen lung în cazul ăsta fiind vreo 10-20 de ani, depinde când preconizezi că ai nevoie de bani să-i dai lu’ Gropărel să-i glojdească.
  Baftă și ai grijă, că mulți oameni și-au pierdut banii la bursă, Forex, etc. , deci nu te lua după toți specialiștii, mai ales că dacă ar fi cu adevărat deștepți și-ar ține previziunile pentru ei, să nu mai câștige și alții.

 22. ion ion-romanul care nu face politica Reply

  Poate lacomie.ANgajatilor bancilor nu le-au fost tatiate lefurile.Si atunci fac nu smen mutand baze de date de la o banca la alta.

 23. Iuli Reply

  cat timp toate bancile centrale tiparesc bani (de hartie/plastic sau virtuali) si creeaza inflatie toate preturile la produse tangibile vor creste.
  Avea un american un exemplu cu o moneda de 25 de centi de argint, cu care puteai cumpara acum 40 de ani un galon de benzina. Si acum, cu aceeasi moneda cumperi un galon. Cu un sfert de dolar de hartie… mai putin.

  Investitiile in aur/argint nu le faci pentru profit, ci pentru ca isi pastreaza neschimbata valoarea. Aurul e mai usor de manipulat, pentru ca exista stocuri mari si consumul efectiv e destul de mic. La argint consumul industrial depaseste productia. You do the math.

  Oricum, nu e o chestie recomandata pentru specula. E ok doar ca sa “parchezi” banii in ceva sigur/fara risc de inflatie, pentru ca vorbim de aproape 20 de ani.

 24. mihai Reply

  romun [..] *ca mine*
  :-j o fi fost de la foametea cu pricina

 25. Nea Reply

  Zicea unul că a face dragoste cu o femeie frumoasă e ca şi cum ai deschide un depozit la o bancă elveţiană. Nimeni nu-ţi mai poate fura acele active.
  Acu, nu ştiu dacă poţi transfera gropărelului acest gen de depozit.

 26. NCs Reply

  eu zic ca cea mai buna banca e salteaua….acolo nu iti umbla nimeni…nu iti ia comision de intretinere… asta in conditia in care sotioara ta cea draga nu se gandeste sa faca un pic de curat si sa arunce salteaua ca nu mai e buna ….
  in rest…multa sanatate lu` ala micu…si voua parintilor…

 27. Ramses3 Reply

  eu pe vremuri am lucrat broker pe chestii de genul asta, acuma dupa cum stii nu-i ca cand era bunica fata mare, nu. ori inventatara astia produse ca…calau, din cauza carora a pornit si criza zic unii, deci acuma e altfel de cat cand lucram eu (acu 6 ai).
  Deci am sa-ti vand cateva ponturi de bun simt pe care sa le intrebi acolo, cand ti-ai face planu ala:
  1. Pontul asta e pur romanesc. Daca vrei sa incepi un plan de finantare incepe-l cu cateva saptamani inainte de ziua lui nastere. Sistemele fondurilor calculeaza varsta Groparelullui in ani, ca de asemenea si maturitatea fondului, adica ai facut un fond pt 18 ani (varsta cand o sa-l dai la facultate in caz ca nu va fi geniu, si-l dai la 12), ai platit prima rata lunara (cand el sa zicem avea 11 luni si 2 saptamani) urmatoarea rata se va socoti al doilea an din viata Groparelului (sper ca ai inteles, ca eu nu prea :mrgreen: )
  2. Leaga-i fondul de investitie de o asigurare medicala + una de viata, cu optiunea ca suma asigurata platita pe parcursul acestor 18 ani, sa ti-o da integral + dobanda cand Groparelul face 18 ani. In acest fel poti sa ai niste bani gramada si ca orice barosan care se respecta sa-i iei la majorat un bmw x1 decapotabil sau o garsoniera cu x-box d’ala mai smecher ca o sa se invente in 2029.
  3. Fondul acesta sa aiba o asa o optiune smechera, ca in caz ca bunicii (la zile de nastere sau la o ocazie) ar dori sa-i depuna o suma frumusica sau de mai multe ori in acest fond al Groparelului, aceasta suma sa poata functiona: a) ca un fond aparte insa care sa fie investita la fel ca si intreg fondul, si ca daca sa zicem peste n ani, tu* vrei s-o scoti acea suma, s-o poti scoate fara sa deranjezi restul fondului. * mai precis nevasta-dtale; b) sau din acele sume sa se plateasca in avans in caz sa zicem, un alt gropar iti ia nisa si te lasa, doamne feri, duca-se pe pustii, lua-l-ar dracii, uscai-s-ar coaili, doar cu 2000 de unici / zi.
  4. Doamnele cinquagenare o sa-ti zica, mah fondurili noastri se impart in patru: a) conservativ, adica ei o sa investeasca banii aia adusi cu sudoarea fruntii, in titluri de stat, certificate de trezorerie, adica investitii in care statu e garantor, adica aici iei teapa totala doar daca Romania intre in faliment, cunoscut si sovereign risk care nu exista. Tu normal ca o sa te gandesti, bah esti nebun este vorba de viitorul Groparelului in jos, citez:” Şi dacă e să-i distrug viitorul lu’ Gropărelul, măcar să o fac de când e mic”. b) un pic mai indraznet, adica el 75% iti baga in titluri de stat si restul in actiuni gen SNP, BRK, SIF 5 ( cred ca ai inteles) c) 50% – 50%, d) le rupi curu cu 75% la suta in actiuni si in 3 ani de cand incepi fondu dai lovitura si la 5 ani ai banii de facultate tip Yalle, Cambridge sau chiar Universitatea de Vest ” Dunarea Albastra”.
  Insa, exista si aici un mic, insa, sa bifezi te rog urmatoarele puncte:
  4.1 ei o sa zica: bah, tu cum vrei: 4.1.a. vrei sa investim noi de capu cela al nostru banii in actiuni si bonduri sa-i frecam si sa-i pierdem si bagami-as sa dai dupa aia vina pe noi ca am ruinat viitorul …..sau te crezi mare bloger si 4.1.b dirijezi tu unde bagi banii ( ceea ce eu bineinteles ca nu te sfatui), doar daca nu ai un 4.1.c ai un pretin broker pe care-l platesti cu ceva bani asa sa te sune pe la 4.1.c.1. 2 noaptea sau chiar 4.1.c.2. cand te-a trezit Groparelu ca-i foame sau 4.1.c.3 sau cand faci si tu ca omu un sex d’ala ca-n filme si sa-ti zica: bah cumpara acuma SIF 1 ca-i ae.
  4.2 am uitat ce voiam sa zic
  5. in Romania se poate insa nu miza pe chestia asta. Garantia – adica el o sa-ti zica asa. Domnu Groparu ( si numele mic) dvs ati ales fondul …. conservativ, deci prin urmare estimativ, calculand dobanda anuala de 7,5% practicata pe piata secundara minus, inflatia de 6%, ramaneti cu 1,5%, domnu Groparu, dar noi in marinimia noastra cea enorm de generoasa ca sa nu zicem de-a dreptul ne furati – va dam 3% garantat 100% pe an, orice s-ar intampla.
  PS tre sa plec…ma scuzati

 28. codru Reply

  Nici una!
  M-am pornit si eu vitejeste cand s-a nascut pitica, da m-am calmat repede. Pai tu stii ce am putut face eu cu banii pusi la cec de tata si mama timp de vreo 18 ani?
  Cred ca mi-au ajuns de-o inghetata pentru mine si vreo 2 prietene.

  So, my advice, tocati banii pe vacante, aveti grija cu sanatatea si mai incolo luati o garsoniera pe care sa o dati in chirie, macar cand ajungeti la pensie sa nu trebuiasca sa va dea asta micu bani de paine.

 29. mitza Reply

  off topic

  V_for_whatever a pregatit al doilea articol?
  Ca eu m-am pregatit sufleteste si nemica!!

 30. dada Reply

  ca om ce lucreaza la o banca 😕 mere de-ti deschide un cont de depozit la luna, cu suma minima, adica fara bere si palinca, mai exact strange doua indemnizatii si ai banii de inceput. In fiecare luna cand intra indemnizatia sau alocatie pentru bebe mai adauga la depozit. Depozitul nu te costa nimic, in schimb te costa contul pe care e atasat. Depozit fara cont curent nu mere la cele mai multe banci!
  Nu ATASA ALTE PRODUSE AUXILIARE GEN CARD, INTERNET BANKING, WTF SI ALTE CELE PENTRU CA NU ITI TREBE!!!!!!!!!!!

 31. Groparu Reply

  @ mitza: maine il atac pe mes, sa vad ce zice!
  @ codru: you’ve got a point. Garsoniera o avem deja, numa’ ca mai trebe si platita.
  @ all: multumesc tuturor de sfate;))
  @ Ramses 3: esti foarte meserias! Am ras si am bagat la cap in acelasi timp;))

 32. curly Reply

  Ramses3 e foarte pe treaba. daca totusi ti se pare complicat ce zice el si vrei ceva mai simplu, trimite-mi mail. dau cu sapa la o institutie care are plan de acumulare simplu de folosit, da’ nu vreau sa zic aici care din cauza ca nu ma platesc sa le fac si pub pe un site celebru
  deci, daca e de interes, te pot trimite la un preten din Cluj care sa te trateze ca pe un odor

 33. lore Reply

  Fara gluma: Deutsche Bank! Au plafon garantat de 50.000 euro bani pe care-i poti scoate chiar a doua zi dupa ce ai depus cererea. Stiu nemtii engleza, n-ai grija ca nu o sa va intelegeti!
  Noi i-am facut copilului un cont Alpha Dreams la Alpha Bank (statu’ lucreaza doar cu cateva banci; am inteles ca de anul asta si cu ING). Primeste chiar si dobanda la banii pe care-i strangem (si nu-i chiar putin daca primesti 22 lei/ luna, avand in vedere ca-i un depozit la care chiar am de gand sa nu umblam vreo 10- 15 ani).
  Daca ar fi sa iau decizia iar, as depune banii la nemti! Macar am incredere!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *