Ca sibian crescut cu telemeaua de gât în faţa blocului, m-am dus la Comlact, producător local de brânzeturi de capră şi de lapte de capră şi de bivoliţe pe frânghie şi de iaurturi şi de tăt felu’.

Brânza lor de capră este fenomenală. Untoasă, gustoasă, delicioasă.

Intru în magazinul lor de lângă piaţa Mihai Viteazu.

– Săru-mâna, zic, aveţi brânzeturi de capră şi lapte de capră şi de bivoliţe pe frânghie şi iaurturi şi tăt felu’?
–  Ha? zice doamna.

Mie-mi place să mă duc la magazine de haleală şi să-i întreb pe oameni: aveţi haleală? Şi la benzinării, să-i întreb pe oameni: aveţi benzină? Şi la brutărie: aveţi pită? Şi când fac din astea mi se pare că sunt foarte amuzant. Aşa mi se pare mie.

– Puneţi-mi, vă rog, 7-800 de grame de brânză de capre, vă rog.
– Cât? 200 de grame? întreabă tanti.
– 7-800 de grame! zic.
– Pune-i la domnu’ nişte brânză, zice tanti către cealaltă tanti, că erau două.

Tanti cu numărul 2 ia 200 de grame de brânză şi-mi bagă într-o pungă.

– Altceva? întreabă.
– 7-800 de grame, vă rog! Nu 200!
– Păi io aşa am înţeles! zice tanti.
– V-am spus că nu 200, ci 7-800! zic io.
– Bine, zice ea. Bine.

Şi-mi umple punga.

– Mai daţi-mi vă rog frumos nişte brânză de vaci; şi iaurturi de bivoliţe pe frânghie, şi lapte tot de bivoliţe pe frânghie; şi lapte de capre! Cât face? 55 de lei! Scump, doamnă, scump! Poftiţi, săru-mâna!

Şi ies.

Şi, după ce închid uşa, mă uit într-o parte şi pornesc în cealaltă.

În drumul meu, lipită de zid, era o cutie din aia de fier în care sunt ascunse contoarele de la Romtelecom sau de la gaz sau de la ce ştiu io ce.

Băi, tată! Când i-am tras un cap în fix colţul cutiei ăleia de fier mi-au vâjâit urechile preţ de 18 minute şi 42 de secunde.

Şi mi-au vâjâit urechile aşa de tare că am auzit nişte consoane care nu mai există în nici o limbă de pe faţa pământului! Numai în nişte  limbi moarte, care de-aia sunt ele limbi moarte, pentru că au avut asemenea consoane.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 31 comments

 1. scorpio Reply

  😆 😆 te-ai uitat sa nu iti fi ramas tiparit in frunte vreun cod de bare sau serie de contoar?
  Cat despre consoanele alea ..erau sigur in limba caprelor si a bivolitelor pe franghie.. 😆

 2. WhiteWolf Reply

  Poa’ sa fie vorba de blestemul ala stramoshesc care mishuna pe dealurile din Sighi; de la Gustheritza si pana sus, in dealu’ cret din Poaiana. 🙂
  Mai devreme sau mai tarziu ii ajunge pe toti aia care schimba marfa de la Sibiana (citeste piata Cibin, piata “din Groapa” ) pentru aia a concurentei
  Io zic sa aprinzi candela mai des. Si sa dai o tura pe acasa inainte sa te duci la olandeji 😀

 3. pepe Reply

  ” iaurturi de bivoliţe pe frânghie, şi lapte tot de bivoliţe pe frânghie ”
  Ce-i asta ” pe franghie ” ? Parca am mai auzit-o undeva .

 4. Dan Ciulea Reply

  pe viitor, meri la poalele felacului sa cumperi “produse’ din lapte de capra … ii ferma aia … si cica nu au loc de dat cu capu… in schimb, in pretin au zis ca au tarus de lasat coitele… plm, acum vezi si tu 😀

 5. haolica Reply

  aventuri din cripta lu’ Groparu’ :)))

  mi-ai adus aminte de un prieten care a dat cu capul in bara de batut covoare din spatele blocului. impactul a fo’ asa de mare ca a cazut in cur, unde a ramas cateva minute.

 6. Injuratoru` Reply

  Na bloagare, sa mai razi de aia care-si dau cu capu’ de tocu’ usii de la microbuz in drum spre vesnicele plaiuri ale tiganelii.
  Sa-ti hie cucuiu’ gros mo!

 7. Hartia Reply

  pai daca trece o zi fara sa ma lovesc de ceva, simt ca am trait ziua respectiva degeaba.
  sa ai pofta la branzeturi :mrgreen:

 8. Diana Gal Reply

  Haaa, am facut si eu una de-asta, doar ca in interiorul magazinului; stiam magazinul de mult, dar facusera o imparteala, au inchiriat un colt si s-au reorganizat; si m-am dus eu la noul loc unde se platea, am platit, si m-am intors grabita si dezorientata, cu vreo 120 de grade in loc de 180, sa o tai spre usa. Si am ars un cap intr-un stalp de sustinere, de pot sa jur ca s-a miscat magazinul cu toata structura de rezistenta; mie nu mi-au vajait urechile, da’ nici n-am vazut decat negru in fata ochilor vreo 2 minute si 47 secunde 😛 timp in care radeam ca saracii cu duhul, desi nici acum nu stiu daca de la lovitura 🙂 iar oamenii din magazin se straduiau sa isi opreasca hohotele de ras, ca sa ma intrebe daca sunt bine… ceva de genul “haha…ha sunteti ha…haha bine haha…ha … ? Iar altadata mergeam eu frumusel cu umbrela desfacuta, am constatat ca s-a oprit ploaia, am lasat umbrela in fata mea ca sa o strang, si cum nu vedeam de ea am intrat cu ea tocmai intr-un stalp de-ala metalic pe care sunt agatate indicatoare de circulatie; si cum aveam si viteza (eu nu stiu ce e ala mers incet, da’ nici alergat rapid :D) manerul umbrelei mi-a scotocit bine prin cavitatea abdominala 😀 mai, dar sa fi vrut sa nimeresc stalpul cu umbrela si nu mi-ar fi iesit… ah, aveam pe cineva langa mine, care nu s-a prins ca eu m-am agatat cu umbrela de stalp, si s-a tot dus inainte…

 9. Mortyse Reply

  Mmm, io m-am dus la oringi inainte de Paste, incarcat cartela, intors pe calcaie, ma uit la usa si la geamul spalat cu cel mai ajax-clin-mr.muscolo-solutie de curatat geamurile si dau sa ies hotarata in strada si ma lovesc de ditamai campul de forta. Am realizat insa ca nu sunt in Star Trek si ca usa era…celalalt geam.

 10. Pavel Reply

  Mie îmi pare că te antrenezi forţat pentru viitoarele dureri de cap ce vor apărea datorită nemilosului soare şi a nemiloaselor grade cu plus de afară.

 11. Tot eu Reply

  TUTORIAL- Cum se cumpara lapte de bivoliță-
  1. Se ia la bătut drumul catre Jibou (dinspre Zalău, sau așa ceva), pe la 6 seara.
  2. Musai, da’ musai tre’ să plouă cu putin soare și să aștepți jumate de ora să traverseze niște oi strada… Altfel nu are nici un farmec.
  3. În primul satuc pe unde vezi ca trec vaci sau alte copitate, întrebi primul moș care sta în poartă (sigur găsești unu’), deci întrebi cine de pe acolo vinde lapte de bivoliță…Moșu’ o sa râdă de tine că ești orășean neinițiat și nu știi că se zice “lapte de ghivol, no!”…Deci ..No!
  4. Iți ceri scuze și o iei de la capat cu întrebatu’ și aici începe partea cea mai interesantă. Doar că în loc sa dai cu capu’ de contoare o sa dai cu capu’ de plafonul masinii pentru ca mergi pe cea mai desfundata și labirintică uliță, pentru ca acolo sta ghivolița.
  5. Și acum, clipa mult așteptată: Găsești ,în sfârșit lapte, care după ce că e proaspăt, mai costă și 2 lei litru.
  6. Cel și cel mai fain lucru este că după asta te oprești pe un deal, de unde se vede un curcubeu superb (pentru asta trebuie ploaia 😀 ), si zici ca ești în Rai, dacă nu cumva este chiar mai frumos de atât. Miroase a pamânt ud și a iarbă cosită și e totul atât de verde, de uiți că trebuie să te întorci la așa zisă civilizație, că te cerți cu vecinul de la 2 sau că trebuie să trebuie să îti plătești factura la ..bla bla…Atâta de fain îi..Și laptele parca nu e lapte, parca e smăntână..și nici tu nu mai ești tu, cu asemenea trofeu te crezi Hercules și îți vine să nu mai pleci de acolo..

  Așa se procedează dacă nu vrei să vezi bivolițe pe frângie din cauza interacțiunii cu un contoar neprietenos…

 12. aviatorul Reply

  si tantiile alea au inteles 200gr pentru ca dau mereu cu capul cand ies din magazin? poate ti-au gresit si pretul…

 13. CJ-07-CFR Reply

  Nu te grabi sa mergi pe franghie dupa lapte de bivolita made in Salaj. Mai asteapta putin si poti sa bei lapte de bizon de la Taga! Incurajezi producatorii locali, ce naiba!

 14. americanu Reply

  lasa ca nu esti singurul,macar nu iei cosurile de gunoi inainte k mn 😯

 15. Nothingforsale Reply

  Întotdeauna m-am întrebat: laptele de bivolitza … Este negru? 🙄

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *