În luna de miere am citit o carte excelentă (pe vremea aia încă nu-l aveam pe Gropărelu’, să-mi bage scorpioni în slip dacă nu-l bag în seamă pe plajă): The Sacred Sierra. Un scriitor scăpătat măritat cu o dansatoare de flamenco cumpără o fermă pe un munte din Spania și începe să se joace de-a agricultura. Cu crescut de migdale, cultivat ceapă, vânat de trufe. Pentru că aventura lui începuse înainte ca Internetul pe telefon să ne facă pe toți somnambuli Social Media, folosea drept îndrumar un tratat de agricultură persan din Evul Mediu. Cartea e foarte faină, mai ales că așa le povestește de fain, că zici că oricine s-ar putea lăsa de programare sau vândut șaorma ca să se facă mare fermier.

În zilele noastre, din fericire, informația este mult mai accesibilă. Unde stăm acuma, avem o grădinuță cu care am putea hrăni două mușuroaie de furnici: două straturi, unul cu ceapă, altul cu usturoi, plus niște cimbru, salată, pătrunjel și trei tomate printre ele; dar urmăresc paradisverde.ro pe Facebook (site-ul agricol, nu complexul rezidențial, hehe!) și mă dau mare latifundiar, să vezi ce savant studiez plantele cu sapa-n mână și plec fără să le fac nimic, zici că-s academician la munca câmpului!

No; dacă eram mega mare mogul agricol, cu terenuri și culturi de orz de bere și lanuri de malț și holde de hamei, șansele să fiu client Alcedo ar fi fost de unu la trei: circa o treime din fermierii din România îi sunt parteneri. Compania, care sărbătorește anul acesta 25 de ani de la înființare, a ajuns cel mai mare distribuitor de produse pentru protecția plantelor și de semințe din România și unul dintre principalii jucători pe piața de distribuție de îngrășăminte; plus că dețin și Alchimex, cel mai mare formulator local de produse de protecția plantelor și îngrășăminte foliare din Romania.
ALCEDO-05
Nu știu ce înseamnă ”foliar”, dar acești doi domni au aerul că știu. Plus că eu nu cunosc agricultură nici măcar cât combina aia din spate

Alcedo se laudă cu calitatea materialului uman, cultivat chiar pe solul patriei. Din ce știu eu, oamenii care lucrează în agricultură știu exact ce tip de carne să pună pe masă și mai știu și cum să vorbească legumelor ca să iasă din ele cele mai sublime mâncăruri, așa că sunt și nițel invidios (încă mai am pe limbă gustul delicios al cărniței gătite de un veterinar la un ciolhan din primăvara asta). Și așa de bine au dus specialiștii compania către tot mai sus, că au făcut ceea ce voi face și eu când voi deține 30% din piața românească de blogging: au vândut controlul majoritar unui ditamai concern japonez care desfășoară activități care anual face 72 de miliarde de dolari.

Iar acum, pentru că la ceasul la care scriu această postare plouă la Cluj de rupe, vă rog să mă scuzați: plec să pun bidoanele de apă sub burlane, să am cu ce-mi uda recolta când a fi caniculă.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 9 comments

 1. Cristi Reply

  Stiu ca e reclama dar pot sa confirm ca Alcedo sunt poate cea mai serioasa firma de profil. Astia nu-ti vand apa amestecata cu ardei iute pe post de erbicid.
  P.S.1: foliar = care se da pe frunze doh.
  P.S.2 : daca esti mogul agricol si nu ai auzit de Alcedo ar cam trebui sa te apuci de alta afacere.

 2. Marian S Reply

  Vaaaai, dar nu stii ce ma bucur eu cand gust o leguma sau fructa si dau de toate chimicalele lumii… :mrgreen:
  Chiar ma intreb cum naiba de am apucat 50 de ani??? Deja???
  O fi si de la faptul ca mai consum din cea mai buna leguma: porcul.
  Aia e, m-am lamurit. 🙄

 3. boierul Reply

  Fiind si eu un fermier de buzunar spart iti inteleg zbaterile cand e apa si cand nu e apa la cele numaratele radacini supravietuitoare de pe lotul ce asigura nu-i asa starea de bine eliminatoare a stresului. Pacat ca ne-ai bagat asa numai un sopozitor informational in creier cu cartea de agricultura persana si dupa aceea ai dat-o pe d’alde astia ce imput cu chimicale masa noastra de legume. Desi luam in usor problema legumelor ecologice , eu sunt sigur ca ai vazut precum cresc si se dezvolta taurii aia albastri belgieni de carne , in mod absolut similar in marcheturi exista si tone de legume cu “steroizi” sau mutante genetic.. ca bine ai dat exemplul tau cu leguma Porc.
  Va invit sa faceti un experiment simplu:
  Puneti intr-o farfurie cu niste vata medicinala si apa, cateva seminte de salata si ridichi , si urmariti procesul ca si cand ati fi pus aceste seminte in pamant si o sa va lamuriti sigur ca ingerati legume care n-au crescut niciodata in pamant de cultura , …
  Lasa-i pacatului gropare .. i treci la cultura ecologica… e mai mica da ea noastra…

 4. alin Reply

  Haha, am dat din gresala peste blogul tau, dar ai acum un vizitator regulat !

 5. andrei Reply

  Regulat ? …de catre cine….aaaaaa de catre blog, adica cititor regulat de blog.

 6. alin primordialul Reply

  Regulat de catre femeie, nu te-ai prins ? Cam asa au ajuns barbatii in 2015 in Romania, sa-si bata joc sotiile de ei.. 🙂 Asta observ in ultimii ani la toata lumea…

 7. boierul Reply

  Morom3t3 am vizitat link-ul propus de tine , brava te=ai aranjat cum s-ar spune cu o parte a ….presei , dar pentru mine , imaginea de acolo nu era decat un selfie al perspectivei Elenei Udrea din Beciul Domnesc cu vedere spre PDL…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *