– Bună ziua, domnule Bodiceanu. Oare îmi puteți acorda un interviu? Vreau să scriu despre seniorii care muncesc și după pensie.
– Dragul meu, te-aș ajuta cu dragă inimă, dar eu nu cunosc nici un senior!

Îl știu de când eram student și mergeam la Telecinemateca de la Casa Municipală de Cultură – pe vremea aia nu existau filme piratate, iar banii de cinema erau banii de pâine. Fapt trist: biletele la cinema nu țin de foame. Fapt vesel: studentului nici nu-i pasă de foame; numai de sete.

20 de ani de cinematecă. L-am revăzut la TIFF

…la Comedy Cluj, la premiere de filme românești (pe care le iubește mai mult ca orice alte filme – de-asta l-am numit cine-feel) – aproape ubicuu. Apare oriunde are loc un eveniment cinematografic.
Ucu Bodiceanu pe covorul rosu
Pe covorul roșu

Lucrează, publică, face vernisaje, expoziții, face prezentări, vorbește la deschiderea filmelor… ce mai!

arta si fum
Cea mai recentă carte: Artă și fum. Pentru că toți creatorii au viciile și viciurile lor

Povestea sa de dragoste cu cinematograful a început în copilărie, când vedea filme până și de zece ori. Pe vremuri, filmele de lung metraj începeau cu un documentar sau, și mai înainte, cu jurnale cinematografice. S-a lipit de cinema și a rămas acolo și îți poate povesti ore în șir despre cele trei case de producție de la Cluj de dinainte de război, despre producătorii și regizorii din vechime, pionieri în ale cinematografului de pe malul Someșului, sau despre concursurile auto și moto de pe Feleac… toate rodul trecutului său de istoric care a forat adânc în istoria cetății.

Acum? Face seri de educație cinematografică la cinema Mărăști din Cluj, organizează ”cele mai frumoase expoziții din țară” (despre expoziția itinerantă de reclame vechi, de pildă, citisem cu ceva vreme în urmă)…

Groparu: Și aveți de gând să vă liniștiți vreodată?
Ucu Bodiceanu: E… când mă liniștesc, mă prea liniștesc! Eu nu pot să stau pe jos… N-am fost plătit bine niciodată, dar am făcut ceea ce-am vrut și mi-a plăcut!

Un sfat pentru tineri?

Învățați, învățați, învățați! Educația se face cu cartea în mână, nu la televizor!

Un sfat pentru seniori?

Să-și găsească ceva de lucru! Dacă sunt puțin atenți la ce e-n jurul lor, își vor găsi ceva de lucru…

La final, discuție dintre Ucu Bodiceanu și Horațiu Mălăele:

Ucu Bodiceanu: Care este cel mai mare actor din toate timpurile?
Horațiu Mălăele (după ce se gândește un pic): Suntem mai mulți.

Proiectul „Fii activ la orice vârstă!” este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi System & Network Solutions şi este finanțat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 3 comments

  1. mutareainplic Reply

    – Bună ziua, domnule Bodiceanu. Oare îmi puteți acorda un interviu? Vreau să scriu despre seniorii care muncesc și după pensie.
    – Dragul meu, te-aș ajuta cu dragă inimă, dar eu nu cunosc nici un senior!
    – Va uitati la unul.

  2. Adina Reply

    Mi-a placut initiativa lui de a spune asta. Am vazut ca mai toata lumea are emotii privind viitorul, mai exact maturizarea si inaintarea in varsta, probabil ca si dansul vrea sa se simta inca tanar. Sau daca nu se simte, macar sa faca lucruri specifice acestei varste. 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *