Cum Dumnezo reușesc galeriile de antichități să mai trăiască pe piața asta „suptă” de vampirii numiți online, Facebook Ads, millennials, strategii, bugete, awareness și alți termeni pe care nu-i putem nicicum explica părinților noștri? Păi ia să vedem: din sursele mele gropărești cu care am împânzit Clujul, am aflat de o galerie cu totul și cu totul specială.

Galeria Ernest este ținută de (surprizăăă) domnul Ernest, unul dintre cei mai pasionaţi oameni de antichități, sticlărie, bijuterii, ceasuri, argintărie și alte obiecte cam de pe vremea străbunicului lui Decebal – dar și al lui Scorillo.

Versánszky Ernő, numele întreg al domnului Ernest, este unul dintre primii colecționari care rezistă pe piața clujeană de 25 de ani. Dl. Ernest are 71 de ani (!) și merge zilnic la programul lui de lucru de la galerie.

CAM02998
71 de ani? Pe bune?

Cum a început?

„<Vinovatul> a fost băiatul meu. În vremea aceea, la sfârșit de 80′, reparam biciclete, ca un câștig în plus față de salariul care era mic în construcții. Am câștigat foarte bine. Aveam duminici când mergeam la Oser (Obor, de!) și vindeam biciclete reparate: cumpăram o bicicletă desfăcută și o puneam la punct și o vindeam. Nu lucram pentru străini, lucram pentru mine. Aveam sâmbete (că atunci era Oserul) când am câştigat salarul directorului meu general. Nu se găseau biciclete și erau la modă bicicletele rusești.”

Ficiorul lui Ernest a venit acasă cu o informație pe care a auzit-o de la un prieten care locuia într-un hotel: veneau mulți străini din Germania, Austria, America, Italia care căutau fel și fel de obiecte vechi și puneau preț mare pe ele. Apoi a venit și cu rezolvarea: să deschidă un magazin.

CAM02979
Firește, Yorick a fost de acord

O idee bună la vremea ei, pusă în practică

În acel moment, Ernest s-a hotărât că deschidă magazin și a început să cumpere diverse obiecte, prima dată niște ceasuri. Bicicletele au rămas pe planul doi, apoi s-a terminat de tot cu acea etapă. Dar a început o altă etapă:

Antreprenor cu acte în regulă în anii ’90 în Cluj

De 25 de ani, Galeria Ernest rezistă pe strada Horea nr 22. Din ’90 și până acum au fost cel puțin 8–10 magazine care s-au deschis și între timp s-au închis în Cluj.

„Pot să zic că am rezistat concurenței, modelor. Azi e la modă să cumperi nu știu ce pictor clujean, mâine nu mai e la modă. Este o meserie cam complicată.  Am rezistat prin colaborare. În loc să înjur și să bârfesc despre alții, mai bine colaboram cu fiecare. Cumpăram de la ei, câteodată mai cumpărau și ei de la mine. Și așa că am supraviețuit.”

CAM02974
Probabil și pentru că ardelenilor le place să bea pălinca din vaze de cristal de Boemia

Clientelă fidelă din caietul cu notiţe

Galeria Ernest are clienţi fideli care sunt interesaţi de un anumit gen de obiecte şi el îi păstrează în agenda lui offline (deci nesincronizată cu Facebook sau cu Google Contacts): într-un caiet plin cu nume,  numere de telefon și adrese. El notează ce interese are fiecare și îi sună când primește ceva ce l-ar putea interesa.

Deși acum nu mai este plină galeria de oameni pasionați care să mișune printre obiecte, Ernest a rezistat în piața asta care pare că se umple de magazine online cu strategii alambicate și imagini 3D. Și asta pentru că Ernest a fost aproape tot timpul constant, a mers la târguri, a vizitat alte magazine, a colaborat și a fost perseverent.

CAM02976
Știți voi, ”nimicurile” alea fermecătoare care te țin lipit de vitrine cu orele

Vremurile s-au schimbat, au apărut sute de inovații de când a deschis Ernest galeria, dar încă este activ în mica lui lume a galeriei. Ba chiar, anul acesta scoate a 4-a carte scrisă de el și organizează o expoziție surpriză pentru pasionați.

Fii activ la orice vârstă? Mission complete!

Ernest spunea mândru că de-a lungul anilor foarte mulți oameni au intrat să vadă ce vinde el și ce expune, chiar și Ion Caramitru…

CAM02992
Bună seara, iubito. Te anticariez ca și când

…ambasadorul Austriei, cel al Moldovei, mulți profesori universitari, pictori și artiști.

CAM02952
Vaza o poți lua de aici. Îți mai trebuie numai șemineul și casa în care ții șemineul

Omul este foarte pasionat, vorbește de obiecte cu o prețuire aparte și se vede că îi face plăcere să se ocupe cu asta, mai ales că nu ai cum să înveți arta recunoașterii valorii într-un obiect.

„Dar acum avem o politică așa urâtă că ne urăsc străinii. Dacă zici că eşti român, deja ești șters de pe lista lor. Acum nu mai vin străini nici la galerie ca pe vremuri.”

Ca să fiu rău: firește, noi suntem mai preocupați acum de sirienii cei răi care vin să ne strice țara, nu de cum putem ridica țara asta. La orice vârstă.

Proiectul „Fii activ la orice vârstă!” este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi System & Network Solutions şi este finanțat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Zic asta pentru că sunt sigur că vă interesează, nu de alta.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 7 comments

 1. ionb52 Reply

  Ca lumea postarea!
  Citeva remarci:
  1/ Uitati-va cum il cheama….!
  2/ Citat din Gropar: “Dacă zici că eşti român, deja ești șters de pe lista lor. Acum nu mai vin străini nici la galerie ca pe vremuri.”…deci acesta e spiritul..omul e roman, nu maghiar!

 2. Bula Reply

  O remarca IMPORTANTA:
  ANTICARIATul se ocupa de CARTI !
  Domnul Ernest se ocupa de ANTICHITATI.
  Este bine de stiut, in Cluj sunt si cateva anticariate, cel mai cunoscut este cel al domnului Roser, care exista de asemenea inca din anii ’90.

 3. Bula Reply

  @Groparu Nemernic: magazin de antichitati sau magazin de obiecte antice. Simplu.
  In anticariat, clientii melomani cauta carti vechi, nicidecum fier de calcat pe baza de carbune 😀

 4. Miron Andrei Reply

  Am o poza cu un anunt discriminatoriu facut de fundatia Motivation (motivation.ro). Daca te intereseaza da-mi o adresa de email sa ti-l trimit.
  Mi se pare foarte interesant cum un ONG care teoretic lupta cu discriminarea atunci cand primieste bani de la UE uita ca si oamenii peste 25 de ani pot fi someri.

 5. Adi Reply

  Anticariat e un termen acceptat pentru acele magazinele care vand nu doar carti vechi, ci si obiecte de arta (vezi DEX). In acest context, termenul “anticariat” este utilizat corect.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *