In august, cand am plecat in Delta, am platit facturile Electrica. Unele dintre ele, alea mai mititele.

Intre timp, puorcii mi-au tot trimis înştiinţări pentru o restanţă de prin nu ştiu ce lună, şi le-am tratat cu sictir. În mintea mea, eram la zi.

Ieri, venind acasă de la cooperativă, pula curent. Pula-pula!

Cobor jos, scot din cutia de poştă înştiinţarea: conform contractului, aţi fost deconectat.

Eu, de regulă, când iau loviturile în plex, sunt senin şi olimpian. Anul ăsta a fost într-adevăr de excepţie în ceea ce priveşte upercuturile, şi am învăţat că nu are rost să mă amărăsc gratis: dacă vreau să mă amărăsc cu orice preţ, bag o murătură.

Dar peştii mei aduşi din Deltă nu au fost de acord; şi fiindcă nu mai aveau curent în congelator, unde stăteau cuminţi şi curăţaţi, au început să plângă. Lacrimi de de-congelare.

Aşa că azi-dimineaţă, mă iau şi mă duc la sediul Electrica.
– Bă! Le zic. Na-ţi-vă banii. Conectaţi-mă!
– Nu se poate, zice ei. Că deja e trecut de 8:30, şi băieţii sunt deja pe teren.
– Doamnă! zic. Am 10 de kile de peşte din Deltă în frigider, vreţi să mă omorâţi? (am exagerat un pic, am numai trei caraşi cât palma).
– Nu! zice doamna, uşor retardă (bătea cu un singur deget la calculator).
– Bun! zic. Cu cine trebe să vorbesc?
– Păi – zice – mereţi la sediul ăla mare. Da’ mare-mare!

La sediul cel mare, mă preia gardianul pudic.

– Nu se poate decât după ora 11! Că nu le merg alea, cum dreq se cheamă,… calculatoarele.
– Şăfu! zic. Am 20 de kile de peşte din Deltă în frigider, îi musai să fiu conectat azi, că dacă nu – se strică! (eu nu am prins 20 de kile de peşte în toată viaţa mea, dar retorica mea mea avea nevoie disperată de o hiperbolă).
– Ia vino-ncoa, zice omul, dintr-o dată cooperant. Da’ ai plătit?
– Ni! îi zic, cu facturile în mână.
– Bun, zice, iasă de-o bere, nu?
– Iasă, dară, zic io.

Scot 5 lei, dau noroc cu el, îi palmează cu gesturi de expert.

– Dă-mi telefonu’! zice.

Îi dau telefonu’ meu, îl sună pe electrician.

– Bă! meri de urgenţă pe strada ţâ, şi conectază-l pe Groparu!
– Nu pot, zice electricianul, că-s în Mărăşti!
– Ia vorbeşte cu el, zice gardianul pudic. Zi-i că iasă de-o bere.
– Şăfu! Am 30 de kile de peşte în congelator! Vrei să mă omori? (se ştie că peştele congelat continuă să se reproducă cu o viteză uluitoare, de la discuţie la discuţie). Hai că fac o bere!
– Bine, zice. Sună-mă la ora 1, şi te rezolv.
– Sănătate! îi zic eu.

Ei! De-asta nu plec eu în Occident: acolo, dacă te deconectează, nu te poţi reconecta în aceeaşi zi – cu toate şpăguţele din lume.

Update: m-o sunat electricianu. Ca gardianu nu are ce bani sa-i dea, ca gardianu si-o luat banii aia pentru el, si ca io trebe sa-i dau o spaguta mica. Si va veni pe la mine pe la firma sa isi ieie dreptu’ pana la 5:30, ca si el trebe sa mananca!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 37 comments

 1. Neliniştitu' Reply

  Bine că ai rezolvat-o din a treia încercare, că de mai erau şi te puneau să le dai peşte în loc de bere, ce puii mei făceai? :))

 2. Dan Chichernea Reply

  Peştele-i pretenu’ omului, aşa că merită şpaga. Bine că n-ai dat peste vreun trist d-ăla puţintel la minte pe la Electrica că-ţi ţinea doliu stomacu’ după caraşii ăia. 🙂

 3. Darael Reply

  Neeee… si dincolo se poate, dar te verifica inainte daca ai cele 40 kg de peste pe care le-ai declarat inainte 😀

 4. La ce este util mobilul « Anti Telefon Reply

  […] – Bă! meri de urgenţă pe strada ţâ, şi conectază-l pe Groparu! – Nu pot, zice electricianul, că-s în Mărăşti! – Ia vorbeşte cu el, zice gardianul pudic. Zi-i că iasă de-o bere. – Şăfu! Am 30 de kile de peşte în congelator! Vrei să mă omori? (se ştie că peştele congelat continuă să se reproducă cu o viteză uluitoare, de la discuţie la discuţie). Hai că fac o bere! – Bine, zice. Sună-mă la ora 1, şi te rezolv. – Sănătate! îi zic eu. Tot textul aici. […]

 5. Andreuka Reply

  Eu nu stie multe despre strainataturi, dar “pula-curent”(io as dori mai multe detalii despre forma asta de electricitate) nu au ei in tari straine..si fishes,fishes au numa in forma de yuck-finger-fishes..sa nu te emigrezi,deci!

 6. Hybrid Reply

  Gropareeeeeee…..!!! stii ce fain miroase pestele dupe trei zile fara curent??? poti sa dai frigideru’ cadou la nush ce firma de parfumuri :))))))))

 7. sugi Reply

  wrong. “acolo” daca te deconecteaza intri pe net sau suni la nr verde, platesti cu cardu si te activeaza cu un buton ca e contoare legate cu centru. nu exista gigi pe teren.
  se face in cateva minute. plus ca nu te deconecteaza asa pe nepusa masa, pana la faza aia primesti ceva avize, luni de zile. mai degraba platesti ceva penalizare ptr intarziere la urmatoarea factura ( gen 4% , nu te speria )

 8. alexnicolae Reply

  si totusi pana la urma cate kilograme de peste erau? am auzit povesti din alea cu carasi de 5 kile. Vroiam numa sa vad si io o poza..

 9. ILUZIA Reply

  ai si tu dreptatea ta, da ia gandeste:afara ii poti da in judecata si pe Electrica, si pe Doamne-Doamne, si in unele state chiar si vecinul care a tras cu arme cand tu regulai nevasta. (a ta! ca daca era a lui avea voie)

 10. Ionut Reply

  Sunt primu de lasa comment dupa ora fatidica 5:30 … o venit electricianu? Peste e la locul lui!? 🙂

 11. marius vl Reply

  Io daca eram in locul tau prajeam pestele ,cu banii da-ti spaga cumparam bere si sa vezi ce chef era…:)

 12. dennis Reply

  de ce nu ne dai mai multe detalii cu privire la sediul electrica la care ai fost initial si apoi la sediul mare mare? nu de alta, dar cam pute ce ai scris tu p-acilea. in reallitate nu e chiar asa.

 13. Groparu Reply

  @ dennis: nu poci! ca am beneficiat direct de spaga. Asa ca… mnoa! Cate sedii electrica stii tu in Cluj? Fa un calcul mental!

 14. dennis Reply

  groparu: ideea e ca inainte sa incerce cineva sa te reconecteze, tre sa achiti taxa aia de deco-reco, undeva la 122.48 ron. nu cred ca te lasa de a ghiseu fara sa platesti taxa asta. in fine, data aviatoare cand mai ai probleme cu “corentu'” zi-mi mie si te rezolv eu mai rapid si cu bere de dat doar la electrician, ca mie oricum nu mi-o place (asta-i de bihor) 😉

 15. sugi bis Reply

  gropane, te-ai scos, ai motiv de colcait inca in rromania, inca mai e de-aia ca dennis care “poate” si care “te rezolva” rapid

 16. hpv Reply

  hahahaa:)) tare faza ..bine ca nu a durat chiar mult 😛 ca se inmulteau pestii in frigider pana la 100 ;))

 17. Adelina Reply

  Gropare, tată, ești dîn Cluuuuj!! Păi de-aia scrii așa bine, măh! Ioo, io nu-s clujeancă get-beget dar mă fac ușor ușor, că scolile e multe și e grele! Sănătate! Bagă-i mare!!

 18. Adelina Reply

  ..aaa, da! Mi-a venit un banc! Așaaa, ca să mă repet, cum spun frustrații că fac, cînd vine vorba de bancurile mele..Cică:
  Merge unul la alimentară și-ntreabă:
  – Doamnă, aveți fește?
  – Da, domnule, avem pește!
  – Și-i froasfăt?
  – Da, d-le, e proaspăt!
  – Și nu fute?
  – Păi cum să mai fută, că-i mort?!!
  P.S: pt bancul ăsta m-au dat afară de la grădi:P

 19. Adelina Reply

  „DENNISaaaaa, taci drecu! dă-te drecu mai încolo, nu vezi că se filmează?!” Dacă nu scrii pe bloage, nu știi cum e! N-ai auzit de „licențe poetice” (impropriu spus)? Păi ce scrie omul ăsta aici e fantezie, frenezie, galimatias, verbiaj, limbuție, logoree și alte cacaturi de-alea din literatură! Un scriitor spune în lucrările sale ce vrea pula lui (scuzați-mi șpangleza!). Nu are pus în fruncea blogului „adept al realismului”, a.î să-i ceri tu ca scrierile lui să respecte conceptele de veridicitate și verosimilitate! Așeee căăă, tu ăla aciduțu (uite cine vorbește!), îmbucură-te de cum scrie, nu de ceea ce scrie..dacă mai poți, că ești tare încordat așaa..dacă-ți freci mințișoara cu chestii gen „cît de adevărat este ce zice Groparu”!! N-ai imaginație, d-le! Mă scuzați, da m-am aprins! Sănătate Gropare, hai că te-am „lovit” destul :P!

 20. dennis Reply

  groparu: stiu n cazuri (din cluj), chiar si apropiati de-ai mei care s-au trezit fara corent si i-am ajutat (apropo, sunt unul “trist d-ăla puţintel la minte pe la Electrica” vorba stimabilului de mai sus). in fine. ma opresc acilea ca imediat iar sar astia sa mi-o dea prin toate partile…

 21. writeman Reply

  meriti si tu o bere pentru un ras zdravan la 1 noaptea, cand stau dupa u2be sa urca filme sus tocmai pe net… sa traiesti! prin noiembrie vin prin cluj, pot sa te-ating? (stai chill, sunt hetero, doar prieteneste…)

 22. Alexia Reply

  hahaha… eu chiar locuiesc pe alte meleaguri, am netul taiat de sambata noapte (asa il taie softul lor de fiecare data, ca deja am experienta. experienta nu de rau platnic, fiindca proprietarul apartamentului tot uita sa plateasca, ca cica UPC world fucking unreliable internet provider, nu trimite factura.si-l cred pe proprietar, pt ca upc mi-a mancat tineretea si prin Ro.) si as da orice acum sa pot rezolva cu o mica spaga 😛

  bine ca nu ti-au cerut jupanii astia cota parte din peste prins… ce te faceai atunci? 😛 cam scump iesea afacerea:)

 23. Laura Driha Reply

  Gropare dragule, sa zici merci ca ti-au cerut cate o bericioaica si nu vreo 2-3 kile de peste din DELTA, ca unde-s 20 ce mai sunt 2-3 bucati in minus, sa manance si burta lor!
  Ca atunci chiar erai intunecat! La propriu si la figurat! :))

 24. Porcusorul Radioactiv Reply

  Baieti de treaba nenea astia. Sper ca i-ai dat o spaguta consistenta electicianului, nu de alta, dar altfel, intr-o noapte neagra s-ar putea sa inceapa sa puta pestele. Si reconectarea sa dureze de 3 ori mai mult 😛

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *