Zilele astea, în timp ce PSD ne fură pensiile, ați întâlnit pe Facebook o sumedenie de argumente anti-referendum, unele puerile, altele aproape sexy. Ca om pasionat de alegeri în ultimii 21 de ani…

…am cules câteva asupra cărora m-am aplecat cu augusta mea înțelepciune și, firește, cu încărcătura personală de bias antipesedist evident:

1. Gropare, când se făcea referendumul pe familia tradițională ai invitat lumea la boicot, iar acum chemi oamenii la vot. Asta nu e ipocrizie?
Păi, scuză-mă, și Opel Corsa, și Jaguar E-Pace Elite Edition sunt autoturisme, dar n-au mare lucru în comun.
Nu poți pune egal între un referendum care incita la restrângerea drepturilor unor oameni (drepturi inexistente, pentru că homosexualii oricum NU se puteau însura în România, și puteau oricum înfia copii) și un referendum (consultativ, e drept) pe justiție numai pentru că ție nu-ți plac homosexualii (sincer, nici eu nu m-aș însura cu vreunul, dar asta-i altă poveste).
Referendumul pentru familie a fost o aberație populistă – drept dovadă, absolut nici un homosexual nu a furat nici un copil de atunci, nici nu a venit să se lingă ostentativ în fața familiei tale cu un alt homosexual, iar la un an de atunci absolut nimeni nu mai vorbește de acest non-subiect.
Al doilea referendum, în schimb, va defini politica constituțională, și nu numai, pentru o bună perioadă de acum înainte (vezi punctul doi de mai jos). Cum am zis, Opel și Jaguar? Mai degrabă planor și barcă.

2. Oricum nu schimbă nimic.
Cel mai mare succes al diavolului este să-i convingă pe oameni că nu există. Practic, dacă ne lăsăm păgubași este ca și cum am tăcea din gură în timp ce PSD ne lucrează la fundic. Citiți finalul de aici:

Daca ipotetic, intrebarea ar fi ,,Sunteti de acord cu inasprirea legislatiei penale in ceea ce priveste infractiunile de coruptie?” iar referendumul este validat, nu poti obliga legal parlamentul sa inaspreasca legislatia in privinta infractiunilor de coruptie. Insa, Parlamentul NU va putea promova nici o legislatie care relaxeaza sanctiunile pentru infractiunile de coruptie. Acela e efectul. Nu pot face nimic ce ar contrazice rezultatul acelui referendum, pentru ca ar incalca vointa suverana a cetatenilor.

Are multe bube România, dar CCR poate, ipotetic, bloca orice inițiativă care nu ține cont de referendum. Da, știu, CCR e corupt, pesedist și iohannist și murdar: dar fotbalul se joacă după reguli, iar arbitrii sunt temporari.

3. A mai fost odată un referendum și n-a ținut nimeni cont de el.
Da? Am aflat cu ocazia asta că, dacă faci un pas, mai trebuie și al doilea ca să ajungi la frigiderul cu bere.
Când i-ai scris senatorului sau deputatului de care aparții să-l întrebi de ce nu propune și susține modificarea Constituției ca să permită un parlament unicameral cu numai 300 de membri? Niciodată? Păi, poate acolo ar trebui să-ncepi, chiar dacă e mai comod să te lamentezi pe Facebook.
Drepturile și dreptatea nu pică din cer în guri nătăflețe, uneori (deseori) trebuie luptat pentru ele. Stresează-ți nițel parlamentarul și abia apoi supără-te pe tot sistemul care rezistă formidabil la asemenea schimbare contrară intereselor sale directe, dar nu tăia spagheta celor care se luptă cu sistemul pe alte fronturi.

4. Referendumul se face numai în scop politic, ca să-l ajute pe Iohannis.
Bravos, ești perspicac(ă)! Ai aflat și tu că orice pârț tras de un om politic are finalmente un scop – ai ghicit! – politic.
Și acum răspunde-mi: ai văzut vreun sondaj cât de cât veridic care să-l arate pe Iohannis cu mult în urma oricărui alt posibil candidat la prezidențiale?
Ți se pare Iohannis genul gălăgios care să calce-n străchini înainte de alegeri și să piardă al doilea mandat? Nu cumva tăcând și nefăcând nimic (așa zice propaganda) și-ar menține lejer peste 50% din voturi? Câte procente crezi tu că va câștiga cu referendumul, odată cu niște alegeri europene notorii prin absență? Nu cumva se expune și riscă inutil? Nu cumva ar fi dat mai bine să pozeze în perpetuă victimă pesedistă, dar totuși singurul care reușește să țină piept, cât de cât, eternelor schimbări și remanieri de guvern? Îl ajută referendumul chiar așa decisiv pe Iohannis?
Nu știu, răspundeți voi la întrebările astea, eu zic că riscă prea mult pentru o miză destul de vagă, dar poate greșesc eu.

5. Întrebările sunt prost formulate/alea nu-s întrebări de referendum.
Dacă nu înțelegi întrebările, poate te ajută intelectul să-nțelegi răspunsurile:
– Dacă ești pro corupție, votează NU.
– Dacă ești anti-corupție, votează DA.
Vezi? Simplu.

6. Nu știu, m-am săturat. Am ieșit în stradă doi ani de zile degeaba.

Îmi poți spune o.singură.chestie.frumoasă din viața ta care a venit peste noapte? Pentru primul sărut ai așteptat 12-16-44 de ani, pentru primul sex nu mai zic. Educația ți-a mâncat zeci de ani din viață ca să obții o diplomă cât de cât, iar un job bun poate nici acum nu a venit (!). Ai nevoie să mergi la sală vreo 3 ani ca să nu-ți mai fie rușine cu trupul tău la plajă, șofer bun ești după un milion de kilometri, expert devii după 10.000 de ore lucrate, o limbă străină o-nveți de 30 și de ani și tot îți joacă feste (asta pentru când mai aveți impresia că mă dau expert pe engleză). Pe bune amu, chiar te așteptai ca PSD să depună armele și să se predea după ce ți-ai pus frame-ul cu #rezist în poza de Facebook?
Da, este o bătălie lungă. La final va câștiga cel care rezistă cel mai mult în tranșee, iar noi, intelectualii bășiți, suntem experți în a arunca ostentativ stiloul pe pupitru după absolut orice fleac. Avem de toate, mai puțin tenacitatea asta becaliană a milioanelor de Cătălini Rădulești care s-au ajuns în postura în care spun orice. Renunțăm? Serios?
Nu.

7. Nu mă mai interesează, oricum plec din țară.
Ia-te, du-te, bucură-te că poți. Nu uita apoi să te plângi pe Facebook cât de rahat este administrația de la consulat când încerci să-ți înregistrezi copilul făcut cu asiatica aia extra-comunitară, copil pe care încerci să ți-l înmatriculezi pe România, că pe Germania nu ai cetățenie. Sau cum la ambasadă nu-ți răspunde nimeni la telefon cu orele. Sau cum îți moare mama într-un spital de stat, la numai 55 de ani, în timp ce tu te perpelești de la 2000 km distanță și mă suni pe mine să merg să dau șpagă la medic (Doamne, ce subiect am pe tema asta, dar trebuie să mai las să treacă niște timp).
Vor reuși ”ai noștri”, șalangerii USR-PLUS-iști, să schimbe asta? Poate că da, poate că nu. Dar știu că dintr-o relație toxică, cum e cea cu PSD-ul, trebuie să ieși cumva, cum și cât de repede știi și poți. Cu curaj uneori, alteori cu lașitate (cum am mai făcut și eu cu unele relații toxice – căci am fost și eu măgar uneori), dar trebuie cu orice preț să ieși. Și de la ăștia n-am văzut aproape nimic bun în ultimii ani de zile, în afară de scuipat propriul popor în gură. Iar argumentele susținătorilor lor sfidează orice logică elementară, mă mir că mă mai și enervează la cât de puerile sunt.

8. Eu țin cu ceilalți.
Super. Nu te întreb de ce, poate vrei bani mai mulți la pensie așa cum îmi doresc și eu autostrăzi, iar scopurile fiecăruia sunt străine unul de celălalt.
Dar eu aș fi mers la un referendum pe o temă reală (nu ca cea la punctul 1) convocat de Dragnea. Oricât de mult îmi displace personajul, orice referendum care nu e făcut în bătaie de joc este un referendum la care merită să mergi.

Am scris asta și pe Facebook, o scriu și aici: patriot este cel care merge la vot în ciuda îndemnurilor agresive de a merge la vot.

Eu merg, voi – treaba voastră. Și – da, ce vedeți mai jos este un pavian cu mantie, de la Zoo Sibiu.
Mehehe.
PS: Știu că poate n-are rost, dar totuși o scriu aici: nu, n-am primit bani de la nimeni pentru postarea asta, niciodată nu am acceptat favoruri sau bani pentru păreri politice, voi oricum faceți cum vreți, doară nu v-oi influența eu pe voi, ce tăt atâta influensereală.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 41 comments

 1. Ciprian Reply

  This is reallly good: Îmi poți spune o.singură.chestie.frumoasă din viața ta care a venit peste noapte? Pentru primul sărut ai așteptat 12-16-44 de ani, pentru primul sex nu mai zic. Educația ți-a mâncat zeci de ani din viață ca să obții o diplomă cât de cât, iar un job bun poate nici acum nu a venit (!). Ai nevoie să mergi la sală vreo 3 ani ca să nu-ți mai fie rușine cu trupul tău la plajă, șofer bun ești după un milion de kilometri, expert devii după 10.000 de ore lucrate, o limbă străină o-nveți de 30 și de ani și tot îți joacă feste (asta pentru când mai aveți impresia că mă dau expert pe engleză). Pe bune amu, chiar te așteptai ca PSD să depună armele și să se predea după ce ți-ai pus frame-ul cu #rezist în poza de Facebook?

  Like and share and VOTE!

 2. mac gregor Reply

  Exista si pdv 9. Daca nu ar fi miza asta anti-PSD, nu as fi fost de acord cu prima intrebare pusa de Johannis.

  „1 – Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

  Nu, pt ca daca poate presedintele poate gratia ucideri, tb sa poata gratia si coruptie. Plus, alegerea presedintelui e o chestie mai personala pt poporul roman si ar tb ca macar aceasta putere sa o aiba, si asa Constitutia il lasa prea slab

  2 – Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

  Absolut, in plm. platim parlamentarii regeste ca sa faca legi, si de fiecare data hop, OUG, ca parlamentarii nostri nu is in stare sa modifice o lege, ei fiind prea prosti.”

  • Groparu Nemernic Reply

   Nu știu ce să zic, depinde ce ți se pare important.
   Există litera și există spiritul legii. De exemplu, un președinte poate grația orice condamnată la omor, dar nu o va face pentru o femeie care-și omoară iubiții pe stil Văduva Neagră (litera legii), ci numai dacă e vorba de omor din culpă, dacă se apăra de un viol/soț abuziv etc (spiritul legii).
   Aberez, nu am date, dar cam așa aș vedea lucrurile.
   Iar lucrurile cu parlamentari și decis, există derapaje cu care democrații bătrâne își bat capul. Uite ce bulibășeală este cu brexitul ăsta.
   Life is never easy, my friend.

   • costicămusulmanu

    mai degrabă corupția înseamnă, pe termen lung, genocid…
    puteți înjura liniștiți, că îmi asum:orice pierdere de viață omenească (referitor la omor) este în sine o tragedie însă la nivel macro este suportabilă; cu țara în schimb nu ne permitem dilema lu’ rromică, cel care-și întreabă piranda privitor la copchilu’ care a căzut în rahat: “ai, fa, ci facem, îl spălăm sau facem altu’?…suntem nevoiți să o “spălăm” de fiecare dată, că alta nu mai putem face!
    vă aștept la vot!
    și n-am drept nimnică cu “alinoștri” da’ așa-i zîcerea…

 3. Strigo Reply

  Gropare, tu esti pentru mine un erou. As fi preferat sa nu fie nevoie de asa eroi…

 4. neamtzschantz Reply

  sa va ajute dumnezeu sa iasa cine trebuie,si referendumu sa fie votat impotriva psd.
  personal sint sceptic, dar va tin pumnii.

  • Groparu Nemernic Reply

   Și dacă nu iese, vom putea spune că am trăit vremuri interesante.
   Chiar, nu te plictisești cu atâta perfecțiune nemțească?

   • neamtzschantz

    pai nu e atita perfectiune cita se vede din afara – hahaha

 5. Grig Reply

  Gropare, respect. Te citesc de niste ani buni deja, nu m-ai dezamagit niciodata.

  Te salut.

 6. Remus Reply

  Ma trezesc de dimineata, vin (ca bere nu) la corporatie, login, open chrome si surprizaaa, nu mai apare groparu.ro in taburile mele favorite, alea adaugate de gugal in mod automat!!!
  Gropare, vezi cum te porti ca la gugal nu ii place de tine.
  Da e bine ca merem la vot impreuna.

  zilele urmatoare o sa imi vina netul pe fibra la casa (ma rog, santier la care astept geamurile). si ma gandeam ca is in pana de idei cum sa se numeasca SSiD-ul de la noul meu wifi. si ma gandeam ca #m***psd ar suna bine! ce zici?

  Stii bancul cu caldura mare? (daca nu ti-l zic i alt post) aia doresc eu PSD-ului, Caldura mare!

 7. Sorin Reply

  Dubla măsură, văzută de cele mai multe ori ca o trăsătură de caracter negativă, este de fapt prezentă la fiecare dintre noi, chiar și la cei definiți de virtute. În cazul de față, legat de referendumuri, dubla măsură se vede de pe Lună atât la pesediști, cât și la oponenții lor. Pot fi aduse argumente consistente atât pro, cât și contra ambelor. Din punctul meu de vedere, ambele sunt ridicole.

  Un referendum perfect este cel care are întrebări simple, nu combinate, astfel încât să le înțeleagă toți cei care știu citi. Răspunsurile trebuie să fie DA și NU. Un exemplu de referendum absolut odios a fost cel din Crimeea. Căutați, de curiozitate, cum opțiunile au fost ceva de genul: vă alăturați Rusiei acum, sau mai târziu? Bine întrebările au fost altfel formulate, dar concluziile cam asa erau, indiferent de rezultate.

  P.S. La referendumul din iulie 2012 nu ai votat.

  • Groparu Reply

   Da, nu am votat. Crezi că de la mine i s-a înfundat lui Liviu? Sper că da.
   Am mai ratat niște alegeri de primar acum vreo două mandate, eram plecat din localitate și oricât am tras de mașină nu am mai ajuns la urne, stătusem cu ai mei părinți la grătare la Sibiu și nu prea m-am îndemnat să plec mai degrabă.
   iar legat de dubla măsură… de-aia am scris și de aia am lăsat și comenariile decente mereu pe site, chiar dacă mă contraziceau. Dacă dorești să dezvolți, te invit.

 8. Petre Reply

  Te citesc, dar nu stiu daca am comentat vreodata, dar iti multumesc. E un imbold mare cel putin pentru mine si cu acordul tau as vrea sa postez acel citat si pe pagina mea de fb daca se poate.

  • Groparu Reply

   “Luați și share-uiți și înmulțiți pe tot Pământul!”
   Apocalipsa după Groparu, 6:49.

 9. Mihai Reply

  Sunt plecat din tara, la sute si mii de km distanta, mama mi-a murit intr-un camin de batrani din Romania, am invatat zeci de ani, dar am votat de fiecare data, si daca este nevoie vom mai sta cate 7-8-9 ore la coada ca sa ne exercitam obligatia (ca acum nu mai este un drept). Nu renunt la cetatenia romana, inca ma intereseaza ce se intampla acolo. Pentru alegeri, ne intalnim grupuri de prieteni, si mergem sa sprijinim peretii cladirilor, sau sa lustruim bordurile in fata ambasadei in timp de hoarde de turisti ne fotografieaza ca pe niste curiozitati ale naturii (ca deh, la ei se voteaza electronic. nu au ajuns inca la votul de dincolo de moarte).
  De la Tamango citire – Binili invinge !

 10. Paula Reply

  Nu voi vota la referendum dintr-un motiv foarte simplu, nu mă inspiră întrebările. Mai corect ar fi fost ceva de genul: vreți că indiferent de rezultatul alegerilor să guverneze cine zic eu? Sau: vreți PSD interzis ca partid politic? Sau: vreți să Muie PSD? Astea întrebări, nu paliative și fonfleuri pe care nu le ține minte nici măcar întrebătorul mintos(!!) de la Cotroceni.

  • mac gregor Reply

   Eu vreau PSD desfiintat ca si partid politic.

   Daca PDL a putut sa se desfiinteze, nu vad de ce PSD ar fi scutit. Ca sunt infinit mai prosti.

  • Groparu Nemernic Reply

   Refrendumul nu se poate face cu întrebări evidente (gen ”zăpada este albă?”) pentru că atunci ar fi neconstituțional.

   • DanC

    Deci ala cu parlament de 300 a fost prea evident? trebuia sa fie multiplu de 3.14 (K * PI)?

 11. Kopa_Kopan Reply

  Mai baieti, referendumul este INUTIL. Singurul castig ar fi o palma morala la adresa PSD, dar voi credeti ca ei sunt “atinsi” de asa ceva? Iohannis a riscat degeaba, daca nu se valideaza referendumul cei de la PSD vor striga ca romanii nu aproba politica stricta anti-penali. Daca se valideaza, cum am mai spus, o sa-i doara la basca, o sa spuna ca oricum nu e nimic concret de aplicat.

  • Groparu Nemernic Reply

   Nu e inutil: îți va spune unde ne situăm noi, ca nație, cu hoția sau împotriva ei.
   Dacă aveam 20 de ani, îi pupam și tălpile neamțului pentru că va clarifica asta, odată pentru totdeauna. Aș emigra cu inima mult mai ușoară.
   Dacă nu mai ai 20 de ani, vai de tine.
   Și de mine, că nici eu nu mai am.

  • mac gregor Reply

   Moise Guran says:

   “Și referendumul din 2009, cel cu 300 de parlamentari și unicameral, a produs efecte, chiar dacă toată lumea a rămas cu impresia că a fost degeaba. Fac acest demers și pentru a anihila efectele unei grave intoxicări perpetuate în spațiul public, preluată incompetent sau iresponsabil de numeroși politicieni, jurnaliști, lideri de opinie și cu efecte serioase asupra unei importante părți a populației. După 2009, dar și după referendumul din 2012, participarea la vot a scăzut dramatic, iar această intoxicare a avut rolul ei.

   Tot ceea ce spun mai jos, nu spun eu, a spus-o Curtea Constituțională în 2012, prin Decizia numărul 682.

   1.12 Curtea constată că reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art. 1, 2 şi 61.

   Ce înseamnă asta? Că nicio legislație ce contravine votului exprimat de popor (chiar și într-un referendum consultativ) NU mai este constituțională, din momentul validării referendumului.”

 12. DanC Reply

  @Bo$$:

  Re “Nu e inutil: îți va spune unde ne situăm noi, ca nație, cu hoția sau împotriva ei.”

  Hm, eu cred ca toata lumea stie unde stam in privinta asta. E mai evident ca faptul ca cercul e rotund. Cu referendum sau fara, tot aia suntem: fanariot-comunisti, cu ceva praf ezoteric/fundamentalist-ortodox presarat deasupra.

 13. Irina Reply

  Buna dimineata,

  Sigur ca am fost deja la vot si am ramas foarte uimita cum pot fi ardelenii asa de rapizi cu un act de identitate. Nici nu l-am scos bine din buzunar si a fost deja scanat… fara sa mai apuc sa zic ceva.
  N-ai zis nimic despre asta inainte, dar poate emiti o parere acum :).

 14. Kopa_Kopan Reply

  Uite ca am fost la vot! Ia sa vedem acum ce iese!

 15. Peredhil Reply

  @DanC “Hm, eu cred ca toata lumea stie unde stam in privinta asta. E mai evident ca faptul ca cercul e rotund. Cu referendum sau fara, tot aia suntem: fanariot-comunisti, cu ceva praf ezoteric/fundamentalist-ortodox presarat deasupra.”

  Nu zic ca n-ai dreptate. Zic ca daca pot incerca a face ceva impotriva unei situatii care imi displace si n-o fac din defetism, sunt idiot. Iar din intamplare prezenta mare la vot ii arde pe nenorocitii astia mai tare decat pichetarea guvernului jumatate de an.

 16. DanC Reply

  @Perdhil: Bineanteles ca trebuie mers la vot. Io de ex is ‘ntro zona super-stangista, se voteaza majoritate liberala (aici liberalii=stanga) din veac in veac. Dar oricum ma duc la vot si votez dreapta. Peace of mind. Ma refeream la faptul ca un referendum nu e masura la nimic. Se vbea mai sus ca daca referendumul iese intr-un fel putem trage concluzia ca poporul e X. Daca nu, Y.

Leave a Reply to Groparu Nemernic Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *