Nu era submarin, deși nenea care ne-o vândut excursia i-a zis submarin; cei de la bord i-au zis submarin; ba chiar și DJ-ul pe care am vrut să-l bat i-a zis submarin, deși era o coajă de nucă.

– Salutare și bun venit la bord, ne-a zis DJ-ul pe care am vrut să-l bat imediat ce am pășit pe vaporul cu fundul de sticlă, ca o balerină-bibelou.
Saliut, zdrazviție, hello, zicem noi.
– Hai să vă zic un banc! zice DJ-ul pe care am vrut să-l bat. Un român și un bulgar sunt într-o mașină! Cine e la volan?

M-am ridicat și m-am îndreptat spre el cu pumnii încleștați, răcnind:
– Poliția!!!!!

Toți pasagerii de pe vaporaș s-or uitat la mine ca sălbaticii din Amazon la primul om cu chibrituri. Mă explic:
– Io-s din România, de-aia știu bancul.

Mă îndrept mai departe către DJ, pornit să-i fac submarinul vaporașul supozitor:
– Eu sunt din Bulgaria! se explică DJ-ul pe care am vrut să-l bat.

Ce era să mai fac? Am plâns unul pe umărul celuilalt că ce nenorocire pe popoarele noastre să aibă un asemenea brand de țară; asta în timp ce ne furam reciproc portofelele.

Apoi m-am așezat lângă un cârd guraliv de cipriote octogenare care vorbeau engleză, pentru că și pe această insulă fusese plin de engleji dintotdeauna (care cipriote, la final, nu s-au abținut să nu rupă condurii pe o manea, așa cum se vede în filmulețul de la final).

Să vedem cum a fost croaziera:
– apa – incredibilă;

– pești – apăi da și nu prea, dar apele alea nu colcăie de viață marină ca Marea Roșie;

– epava unei nave militare scufundate ca să formeze un recif artificial – nu s-a văzut, erau prea multe valuri, curenții răscoliseră fundul mării și am trecut în viteză pe deasupra, am tras numai un claxon cât să-ntoarcă ochii sirenele;
în schimb,
– am înotat în marea aia de cleștar albastru și l-am băgat și pe fiu-meu la apă de 4 metri, cu vesta de salvare pe el, și i-a mai trecut nițel frica de apă (frică pe care nu mă prea grăbesc să i-o risipesc complet, pentru că apa e periculoasă, totuși, și tati știe el ce știe).

Acuma, la un moment dat, în timpul unei pauze de înot, mă tot băgam eu și snorkeleam pe la fund, unde erau mai mulți pești.
– Gropare, vezi pești? mă strigă nievasta de pe vaporetto, că nu știa ea ce tot intru eu la scufund și ies și mă bag imediat înapoi.
– Da! Grămadă, zic.

Niște turiști ruși cred că s-au prins de ce ziceam; că m-or întrebat imediat:
Fish?
Yes, zic. Balșaia rîba.
Much? Many?
Many fish, le zic.

Îi văd cum se agită puțin. Apoi îmi întind un GoPro:
Film, pajalusta? You make film?
Film, yes. I make film for you.

Și am luat de la rusnaci GoPro-ul și m-am scufundat cât am putut eu de adânc în mare, și mi-am ținut respirația cât am putut eu de mult și am filmat gașca de pești adunați să se hrănească în ceea ce pe Animal Planet se cheamă feeding frenzy, că eram ca la televizor.

Și rușii mă așteptau cu sufletul la gură să vadă dacă le confirm că am filmat ce trebuie, și de fiecare dată le făceam semn, ca un scafandru profesionist ce sunt, că totul e OK, am filmat balșaia rîba, big fish, many fish! Și se bucurau ca niște copii!

Și nimeni altcineva nu mai vedea pești pe fundul apei, numai eu; căci peștii mei erau singurii care găsiseră de mâncare, și erau ca rechinii pe un banc de stavrid, așa-și dădeau rând să ciugulească, și eu îi tot filmam.

Ce găsiseră peștii de mâncare, poate vă-ntrebați? Păi, un tampon folosit de la ceva turistă neglijentă care și-l scăpase-n apă în timp ce înota și ea; oricum, rușii ăia vor avea surpriza vieții lor când le vor arăta neamurilor ce am filmat eu pentru ei, asta-i clar, să se-nvețe ei minte să mai voteze cu Putin și să mai fure tezaure.

Aici aveți și un filmuleț de un minut cu croaziera, cred că luni vă scriu și cum a fost la pescuit de ton, că acolo trebuie scris vreo 3 ore!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 6 comments

 1. ion ion romanul care nu face politica Reply

  Exact asa fac baietii si la Marea Rosie.Interzic turistilor sa hraneasca pestii ca sa o faca numai ei.Anul asta m-am nimerit in hotel cu un grup de rusoaice.Cand vanzatorul a vrut sa imi vanda asa ceva l-am refuzat insistent si fara jena.Cand le a povestit la colege aventura la snorkeling, singura rusoaica care venise cu mine, celelalte au decretat ca submarinul a fost o pierdere de timp si de bani.In rusa,engleza si dat din maini.Sa faci din mana de la 7 metri rusoaicei care face snorkeling cu ochelari de copii poate fi foarte amuzant.

 2. Nemultumitu' Reply

  Că român adevărat ce te afli, ai fi putut să iei camera ruşilor şi să ieşi pe partea cealaltă a insulei. Că şi ei ne-au luat tezaurul, măcar mai recuperăm ceva.
  În al doilea rând, ce joacă cipriotele alea p’acolo… Hmm… e ceva gen “podul de piatră s-a dărâmat”. Clasa 0 sau pregătitoare. Ai fi putut să le arăţi niscaiva sârbe, că ai sânge de oltean, ori căluşul, o geampara… ceva…

 3. ion ion romanul care nu face politica Reply

  Marea Rosie merita sa faci scufundari,chiar daca pentru asta tai din alocatia de bere.

 4. dumnezeu Reply

  @Nemultumitu’, din cea de hrana se taie, cea de bere e intangibila

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *