God

Azi am tradus asta, si mi-am rugat moartea sa vie sa ma duca in focul Gheenei, unde sa ma lase pana la a doua venire.

Viata crestina este viata liturgica în Biserica. Biserica este Organismul viu, Trupul lui Hristos condus de Dumnezeu-Tatal si însufletit de Duhul Sfânt. Întru acest har treimic sunt toate cântarile, slujbele si rugaciunile bisericii. Ele slavesc pe Dumnezeu-Tatal prin Hristos-Cuvantul, facandu-se simtite prin Duhul sfant. Cântarile slujbei unui Praznic împaratesc vestesc iubirea, bunatatea si maretia lui Dumnezeu, smerita pâna în adâncul iadului de dragul fapturii Sale – Omul. Cântarile liturgice cuprinse în acest album fac parte din slujba Utreniei Praznicului Taierii Împrejur a Domnului Nostru Iisus Hristos si a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.

Rabdând taierea împrejur dupa Legea mozaica, Mântuitorul îsi arata disponibilitatea persoanei Sale iubitoare pentru suferinta înca din sfânta Sa pruncie. În ciclul liturgic al celor sapte laude, utrenia ocupa un loc central. Rânduita în primele ceasuri ale zilei, slujba împleteste armonios citiri si cântari din psalmi, tropare, canoane, irmoase. Dupa cântarea mariologica destinata Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, sfârseste cu cântarea Laudelor si Doxologia Mare. Alcatuirea ei genereaza în suflet o stare de bucurie, multumire si slavire a lui Dumnezeu Treimic, pregatitoare pentru dumnezeiasca si Sfânta Liturghie.

Aflati la al treilea CD, membrii Grupului Psaltic Sfântul Roman Melodul ne aduc bucuria venirii lui Dumnezeu între noi oamenii ca Prunc, pregatit sa sufere si sa ne mântuiasca. Într-un autentic si dulce cânt bizantin ne aduc în suflet bucuria fireasca de a-l slavi pe Hristos Stapânul si Împaratul Nostru precum si pe sfintii Lui. Între acestia, un loc aparte îl ocupa ”omul cel ceresc ”, ”îngerul cel pamântesc”, dumnezeiescul si marele ierarh Vasile, Arheipiscopul Cezareii Capadociei. Dorim celor ce vor asculta aceste cântari sa primeasca ajutor de la stapânul Hristos,cu rugaciunile si mijlocirile Sfântului Ierarh Vasile. (Ieromonah Andrei Coroian, staret al Sfintei Mânastiri Râsca Transilvana)”
La final, am batut cu creionul in masa si l-am chemat pe Dumnezeu la apel si i-am zis: “Duamne, iarta-ma ca te intretup tocma’ amu cand poate vrei sa dai cu ceva tsunami in asiatici sau cu vrio inundatie la paganii aia de americani din New Orleans, da’ amu stii ca trebe sa imi ierti niscai gafe pacatoase facute de mine de-a lungul existentei mele mizere, finca am tradus acest text din pasiune, fara vreo rasplata omeneasca. Iata-le. Is numa 17. Se poate?”

1. Doamne, iarta-mi betia aia colosala trasa de ziua mea la 19 ani, cand sarbatoream prima mea picare la facultate si stateam cu mainile dupa capu lu Niatza (ne luasem reciproc de dupa cap cand stateam ingenuncheati langa buda) in baru’ Cleopatra, ca ne bagaseram toti banii in pochere si am baut vodca, si nu mancasem de vreo 18 ore. Si amandoi vorbeam engleza unu cu altu, si era 6 dimineatza. Si Calin ne-o bagat cu capu’ in zapada, sa ne trezim, si erau -12 grade afara. Si tot nu ne-am revenit.

2. Doamne, iarta-mi betia aia colosala din anu I cand Mitroa era sa o ia in gura de la badi-gardurile din Bianco ca s-o rastit la ei, si io am zis ca daca o ia in gura ii dau si io un picior in bot, da’ in shimb ne-am ales cu un permis de intrare libera timp de un an studentesc.

3. Doamne, iarta-mi bataile pe care i le-am administrat lu Cristoff in copilarie. Nu am fost niciodata xenofob, nu am nimic cu ungurii, sasii sau tiganii. Cristoff e sas, si noi radeam de el zicandu-i “Cristofor Columb”, si el plangea.

4. Doamne, iarta-mi capul ala pe care l-am dat in stalp cand pacatuiam cu gandul si cu inima la vederea unei eleve de la Industrial 3. M-a durut capul trei zile si orgoliul doua saptamani, ca aia m-o vast si o ras. Aveam 17 ani.

5. Doamne, iarta-mi data aia cand eram prof si am ajuns la scoala dupa ce bausem pana la 4 noaptea in Jay’s. Si nu mi-am putut tine orele, si copiii or trebuit sa copieze din manualu’ ala najpa.

6. Asijderea, cand eram prof si am mers la scoala unde predam dupa ce am mers in Wake Up si am stat langa boxele la maxim si a doua zi nu mai auzeam nimic, si l-am pus din greseala absent pe un elev care strigase prezent, si i-am promis ca il motivez, da’ n-am mai apucat ca am uitat. Doamne, iarta-ma!

7. Doamne, iarta-ma ca am votat cu Constantinescu. Jur ca la vremea aia mi se parea ca e cel mai bun.

8. Vreau sa te rog frumos sa ma ierti ca am dormit ca porcu’ intins pe bancheta de tren atunci cand eram student si veneam de la Sibiu, si pe hol era plin de oameni care nu s-or putut aseza jos.

9. Vreau sa ma ierti cand am mintit-o pe fosta mea directoare de la scoala, ca am intarziat din cauza ca imi rupsesem picioru cu o zi inainte.

10. Doamne, iarta-ma ca l-am urecheat pe elevul Astilean, dar efectiv m-o scos din minti. Si iarta-ma ca nu-mi pare rau nici macar azi.

11. Doamne, iarta-ma ca tot timpu in autobuz ma pun langa fete frumoase. Ca daca ma pun pe doua scaune goale, langa mine se pun numa babete.

12. Doamne, iarta-ma ca injur ca un sergent de la Campina. Jur ca atunci cand imi aduc aminte a tot chinui sa ma stapanesc, da cum dre sa nu ma enervez cand primesc de lucru la firma?

Doamne, is numa 14, mai is trei pacate, dar vreau sa Te rog frumos sa ma pasuiesti cu astea trei, ca va veni vremea sa completez lista. Se poate? Te rog frumos.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 5 comments

 1. Ovidiu Reply

  superb … nici nu stiu cum am ajuns sa citesc articolul asta dar ma bucur de micile strazi laturalnice pe care le intalnesc in cursul navigarii pe net.

 2. Adriana Reply

  Doamne, iarta-ma ca tot timpu in autobuz ma pun langa fete frumoase. Ca daca ma pun pe doua scaune goale, langa mine se pun numa babete.

  absolut fenomenala!:))

 3. Astilean Radu Reply

  Sigur nu m-ai urecheat , in ciuda faptului ca sunt convins ca profesorii m-au iubit precum sarea in ochi. Apropo ce materie ai predat si la ce scoala? 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *