Nu, copiii nu au nici o vină dacă fac cancer.

Ştim cu toţii că, din păcate, cancerul nu este pretenţios: oricine este eligibil (da, inclusiv oamenii buni la suflet sau chiar copiii). Şi trebuie să avem grijă: să nu mâncăm prostii şi să încercăm să ducem o viaţă echilibrată. Şi, mai ales, să mergem la doctor cu cei mici! Pentru că la copii cancerul se poate vindeca mai ales dacă este descoperit la timp.

Pentru că a simţit că poate face ceva, spre deosebire de alţii asemenea care pot, dar nu fac nimic, Danone România a lansat o campanie de educare şi de vindecare numită Zâmbet pentru viitor, pentru că în România situaţia cancerului la copii nu este deloc aducătoare de zâmbete (aşa cum puteţi citi aici). În cadrul campaniei s-au făcut deja paşi mari:

– au fost instruiţi circa 2.200 medici, iar 4.500 de medici au participat la congrese, simpozioane, mese rotunde
– s-a crescut ponderea diagnosticării cancerului în stadii incipiente de la 32% la 51% (2006 vs. 2010 – date oferite chiar de Institutul Oncologic de la noi, de la Cluj)
– s-a creat portalul www.oncopediatrie.ro, o platformă de e-learning şi informaţii
– s-a creat un curs online absolvit de 100 de medici
– s-a implementat Registrul Naţional de Cancer la Copil, cu o bază de date naţională, la care participă 11 centre de oncopediatrie din ţară, afiliat la Asociaţia Internaţionala a Registrelor de Cancer
– programe de sprijin pentru pacienţi si supravieţuitori, în parteneriat cu Asociaţia Little People, pe secţiile de onco-pediatrie din Cluj, Bucureşti, Timişoara, Iaşi
şi, probabil cele mai îmbucurătoare rezultate,
– 200 de supravieţuitori sprijiniţi prin Clubul Temerarilor

Bătălia aceasta are nevoie de noi, de bloggeri, pentru a populariza mesajul. Putem salva vieţi împreună! Dacă doriţi să luaţi parte la această campanie, puteţi scrie pe blog, vă puteţi pune bannere, iar dacă sunteţi părinţi vă puteţi instrui citind acest ghid sau întrebând medicul.

Fiind o campanie umanitară, vă rog să mă înţelegeţi pentru că am luat hotărârea de a nu permite comentarii.

 

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.