Eram la Cora, adunam un cărucior de proteine pentru gulaş-sleş-tocana pe care l-am făcut în mini-vacanţa prelungită, şi a cărui singură legătură cu ce fac ungurii este dezacordul din chiar această propoziţie. Nu pun poze, pentru că bucătarii care ard tocana pe fundul ceaunului nu au vreme de fotografiat!

Şi, când eram prin Cora şi mă zbăteam să completez  lista de cumpărături pentru 8 oameni, 4 copii plus un sugar plus un pui de boxer (pe care nu aveam voie să-l gătesc!), primesc mesaj de la nievastă să iau şi o pită mare, că aşa mănâncă ardelenii gulaşul prins pe fund, cu pâine, de-aia suntem noi aşa deştepţi şi plin de carbohidranţi.

Şi mă duc să caut o pită mare feliată, într-un şuvoi de oameni care se băteau pe pâine ca orcii; şi în toată Cora nu am găsit pită mare feliată, aşa să le ajute Dumnezeu!

Dar, perseverent (a se citi căpos) din fire, mă dau mai la o parte şi stabilesc legătura cu una din tănţicile care cocea pâine:
– Săr’na! Aveţi pâine mare feliată?
– N-AVEM! Că e prea fierbinte să o tai.
– Şi nu se poate tăia deloc-deloc?
– Numai câteva felii vă pot tăia!
– E bine şi aşa! Că mi-or cerut nievestele pâine feliată de la Cora.
– N-am ce vă face! Cum le creşteţi, aşa vi le-aveţi!
(începe să taie pita)
– Aşa-i! zic. Da pe mine aşa m-o-nvăţat mama, să o ascult pe nievastă!
– Aha! Ăsta e mare lucru!
– Mhâhâ.
– Că şi eu am doi ficiori. Mari.
– Mhâhâ.
– Şi io le-am zâs! Le-am zâs: să nu rădicaţi mâna la nievastă!
– Mhâhâ.
– Ăla care ridică mâna la nievastă, ăla nu-i bărbat!
– Mhâhâ.
– Ce bărbat ridică mâna la femeie?
– Mhâhâ!
– Şi-s cumsecade şi la ei în casă nu e bătaie. E scandal, dar nu e bătaie.
– Mhâhâ.
– Mno, că uite ce m-ai pornit cu discuţiile, că ţi-am tăiet tătă pita.
– Mno, apăi mulţumesc frumos!

Şi-apăi m-am tot gândit de la cine am învăţat eu să negociez aşa frumos; şi m-am tot gândit pân-am aflat.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 9 comments

  1. Atti Reply

    Gropare, cu gulyásul nu te stresa – pana ce contine carne si urme de cartofi, zaft mult si un pic de picant si ceva de baut rece pe langa, se califica 😀

  2. mac gregor Reply

    Deci sa nu puneti tomate in gulas, ca dupa aia nu mai e traditional, e o tocanita proletara si fara fainosag..

  3. Groparu Reply

    @ Atti: Aveam o pastă de ardei iuți cu gogoșar cu care mi-aș fi acoperit negustul, dar nu am putut s-o adaug din două motive: 1. Și copiii trebuiau să mănânce, și dacă era picant nu mai haleau și rămâneau subnutriți și flămânzi; și 2. Am uitat-o acasă.
    Oricum, bună explicația a ce înseamnă un gulyas, cu asta m-am scos pe viitor indiferent de.
    @ mac gregor: Acolo am dat-o-n bări. Pasta de roșii de la Râureni e atâta de concentrată, că o ieșit supă de tomate, deși am pus numai jumate de sticlă.
    De ținut minte pe viitor 🙂

  4. Zev Reply

    @ Macgregor – mare adevar graiesti! Si musai supa de carne scazuta bine.

  5. mac gregor Reply

    Daca tot am inceput…

    Stiu ca la gulas carnea de vita fierbe 3 ore. Ceapa trebuie si ea prajita si fiarta 3 ore. De ce: ca sa se topeasca cu totul in zeama, Ceapa se dizolva si da consistenta gulasului.

    Deci:
    1 Carnea cubulete bine sarata piparata se prajeste in putin ulei
    2 Scoti bucatile de carne, pui ceapa + o parte din ardei cubulete in loc sa se prajeasca putin in uleiul rezultat, la foc mic. Se amesteca sucurile.
    3 Adaugi chimen, carnea
    4 Opresti focul, adaugi boiaua (nu te zgarci), amesteci bine, pui apa, apoi la fiert 2:30 sau pana e fiarta carnea
    De ce: boiaua nu trebuie arsa, ca devine amara.
    5 restul legumelor se pun cu 40 de minute inainte de final.
    De ce: atunci au gustul cel mai bun, daca le fierbi prea mult si-l pierd
    6 Gustul se poate completa cu pasta de gulas, din aceea buna, nu din aceea ieftina

    Mai exista si alte aspecte de finete, dar asta e asa cat de cat.

  6. Mihai Reply

    Cum naiba sa cumperi paine feliata?
    Si, mai ales, paine calda feliata?
    Adica, de ce-ai face aceasta blasfemie si pt. ce? N-ai cutit prin casa, s-au ti-e prea lene sa arzi 2 calorii(ca atata consumi la o pita taiata manual)!!!

  7. ba_laura Reply

    Nţ,nţ.
    Nu-i mai zice gulaş prins pe fund de mai mulţi ani, acuma îi spunem frumos:gulaş fumé.

  8. Groparu Reply

    @ mac gregor: Să-ţi deie Dumnezo sănătate, am salvat şi voi aplica întocmai. ÎNTOCMAI!!!!
    @ Mihai: Ştiu ele nievestele ce ştiu! Că mi-am tras o tăietură de toată frumuseţea cu cuţitul în timp ce mă luptam cu doi cartofi. La pâine, mi-aş fi luat şi beregata.
    @ ba_laura: Hahahahaaaa, o s-o ţin minte!
    Iată, deci, câte lucruri poţi învăţa de la cititorii gropăreşti, ţucu-i mama.

  9. mac gregor Reply

    Gropare, daca vrei sa-ti dai peste cap oaspetii, mai este un truc.Ca sa iasa, carnea sa acopere fundul vasului/ceaunului. Ceea ce e mai complicat si cere sa faci prajeala in 2 ture.

    Deci.

    Prajesti un pic jumatate din carne – o scoti din ulei, o pui deoparte
    Prajesti un pic restul. Amesteci, adaugi si prima tura. Sa acopere tot fundul.

    Acuma pui peste carne ceapa tocata, pui capacul. Si nu mai amesteci pana e gata! Sa vezi ce fain curge sucul din ceapa peste carne si o imbiba si ii da gust. Numai pana se inmoaie ceapa, si sigur carnea nu trebuie arsa.

    Dupa aia se procedeaza la fel, scoti carnea, etc etc

    E destul de complicat, si nici io nu fac asta mereu. Dar mno! sa fie la retetar.

Leave a Reply to Groparu Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *