Ziua in care pe Facebook nu s-au mai pus poze cu mancare

O catastrofă nu e un eveniment care ia o turnură proastă, ci o succesiune de evenimente care iau o turnură proastă. Dacă puneau fonoizolant ignifug, dacă nu aprindeau artificiile alea de tort de nuntă, dacă nu lăsau prea mulți oameni în club, dacă deschideau ușa cealaltă de evacuare, dacă învăța și patronul ăla de mucava ceva din cele două incendii precedente de la cluburile sale, în fine, dacă pur și simplu respectau litera legii și obțineau aprobările de rigoare, cu inspecție care să identifice punctele nevralgice și care să-i oblige să modifice proiectul… dacă, dacă, dacă. Uneori, viața este de o fatalitate incredibilă.

Știu că acum principala noastră preocupare este de a găsi vinovați. Se aruncă vina pe politicieni, pe sisteme, pe funcționarii corupți, pe procedurile prea stufoase ca să mai ai chef să le mai respecți și atunci dai o șpagă și lasă-ne, pe bisericile care sunt mai multe decât spitalele, pe Oprea, Arafat, Iohanniși, Piedoni. Da, și pedepsele sunt necesare. Dar mai mult îmi doresc însă ca, atunci când toate astea se vor fi stins, tragedia asta să scoată ce e mai bun din noi. Să învățăm să ne facem treaba mai bine, sau chiar așa cum trebuie. Să fim vigilenți și să nu-i lăsăm pe alții să nu și-o facă. Să respectăm naibii regulile – mai ales când este vorba de siguranța unor vieți de om. Să fim informați – până și în ceea ce privește ieșirile de incendiu. Să trăim viața așa cum și-ar dori acum să o facă cele 30 de victime care au plătit prețul suprem și mai ales ceilalți, răniții întinși între așternuturi albe de spital, zbătîndu-se între viață și moarte. Să învățăm să prețuim mai bine unele momente. Să ne dăm seama că 90% din zbaterile care ne țin nervoși și supărați nu merită nici măcar un strănut.

Și să fim toleranți, să învățăm să-i răbdăm și pe cei care declară că tragedia asta e o pedeapsă de la Dumnezeu, care cică ne aplică o corecție pentru că sărbătorim Halloween, deci sărbătoarea lui Satan – deși în vinerea neagră se sărbătorea lansarea unui nou album. Repet, nu vă supărați pe ei: oamenii ăștia atâta pot, ce, voi vă supărați pe bolovani că nu înoată? Pentru că există și asemenea deliruri mistice în mintea omului care găsește explicații clare, de sorginte divină, în orice, de parcă Dumnezeu joacă pocher cu diavolul și stabilesc împreună următorul cataclism. Omule, am o veste proastă pentru tine: nu e așa. Diavolul apare în momentul în care TU îl înfierezi și îl judeci pe altul. Atunci când te crezi mai bun decât cel care nu urmează norma ta. Atunci când îți faci cruce în fața bisericii, dar clevetești, minți, spurci. Când primești șpagă ca să nu-ți faci treaba cum trebuie. Când îți bați joc de meseria ta și de cei din jur. Când stigmatizezi în dreapta și-n stânga.

Omule, am o veste proastă pentru tine: diavolul ești chiar tu.

8 lovituri, dă-i și tu!