Un tanar maghiar a fost batut de ziua lor (şi a lui) nationala

Deci, ca sa pricepeti mai bine cum stau lucrurile cu ungurii.

Eram in Cluj, prin anu 2 sau 3 de faculta, tocma bagasem o tura de piata la Mihai Viteazu sa imi ieu salata (descoperisem o reteta de zamă de salata apsolut dementiala, că şi acuma îmi lasă gura apă) şi legume şi slană şi telemea, şi mă sui în troleu, plin de sacose din care se iţeau ba frunze de usturoi verde, ba de ceapă – tot verde.

Claro, stam cu morcovu infipt sub nada curului, că din pix bilet – şobolan am fost toată studenţia, şi mult mai şobolan am fost după studenţie, când am ajuns să fiu chiar mai sireac decât un student – fincă eram prăfiesăr. Şi mă uit în jur, spionez după controlori (controlorii, în Cluj, au geci negre şi ceafă groasă de manelişti si se scurmă în nas într-un fel aparte, că scrie în statutu’ lor de controlori), nu văd pe nici unu, zic las’ ca-i bine, mă mai uit in jur, si langa mine o tanti imi zambeste. Si ma uit la ea, si imi zice ceva in maghiara. Pentru cei care nu ati auzit niciodata maghiara, limba asta suna cam asa:

“kekerekerekekrreekree!”

Io ma uit la ea in continuare, si apoi ma uit in jur. Eram in plina epoca Funar: banci tricolore, steaguri tricolore pe toti stalpii (am sa va zic mai incolo doo faze tari cu steagurile funaresti), totul respira nationalism si sloganul preferat era afara, afara cu ungurii din tzara. Si imi trag aer in piept, si ii zic inapoi la tanti, răstit, ca un jicnit în propria mea ţară:

– Da’ de ce nu vorbiti romaneste???
– Vai, zice ea, si incepe sa rada cu un ras foarte cumsecade, ma scuzati, zice, uitati aici, am un bilet gata compostat de la o prietena de-a mea care tocmai a coborat, daca vreti sa va compostati biletul nu o mai faceti! Si imi intinde biletul prietenei ei.

Nu are rost sa va mai zic ca m-am simtit ca un magar – o senzatie cu care, de-a lungul timpului, am inceput sa ma obisnuiesc. Si i-am multumit cu “multumesc”, si ea mi-a ras inapoi cu pofta, un ras de femeie cumsecade, in semn de “cu placere”.

Deci acuma sper ca ati inteles cum stau lucrurile, nu numai cu maghiarii, ci si cu ungurii.

28 lovituri, dă-i și tu!