Un prunc cu tupeu

Eram cu muierea la hipermarşé, dragă, că la magazinele de ţoale de fiţe nu se vinde brânză franţuzească cu 4 milioane suta de grame, aşa cum o citit nievastă-mea în Unica că e sănătos pentru organism.

Io împingeam la cărucior şi îngrijeam de Gropărel, nievasta trecea printre rafturi şi le răsturna în cărucior cu furie: hârtie igienică în 14 straturi cu foiţă de aur, maieu de bebel din bumbac egiptean ecologic, fudulii de marsupial în ulei de măsline din Tierra del Fuego, aripioare de marsuin cu condimente mongoleze, ceapă de Turda.

La un moment dat, lângă raionul de ciocolăţi, trecem pe lângă o mamă care se conversa cu pruncul ei, aşa cum numai mamele românce ştiu:

– Uită-te la tine ce prost eşti! Nimic nu faci bine! Semeni cu tac-tu! Niciodată nu mă asculţi! Parcă vorbesc turceşte cu tine! De ce nu vrei să înţelegi ce-ţi spun! Se vede că te-o învăţat bunică-ta numa’ prostii! Nu îţi iau ciocolată, ai mâncat şi săptămâna trecută! Vrei să mergem iară la dentist? Nu avem bani! Nu mai băga deştiu în gură când vorbesc cu tine! Stai drept, că nu eşti la gârlă! Nu te mai juca cu peştele congelat! Nu îţi mai iau jucării! Vorbesc io cu Iepuraşul să nu-ţi aducă nimic! Nu-ţi mai roade unghiile! Nu te pune pe jos, că te murdăreşti! Nu mai pune mâna pe toate prostiile! Uită-te pe unde mergi! Nu-ţi mai târâi picioarele! Nu pleca de lângă mine! Nu te sterge pe haine! De ce nu ţi-ai făcut păpucii azi-dimineaţă? Nu te mai holba la lume! Poartă-te frumos!

Şi iar:

– Poartă-te frumos! Nu te mai holba la lume! De ce nu ţi-ai făcut păpucii azi-dimineaţă? Nu te sterge pe haine! Nu pleca de lângă mine! Nu-ţi mai târâi picioarele! Uită-te pe unde mergi! Nu mai pune mâna pe toate prostiile! Nu te pune pe jos, că te murdăreşti! Nu-ţi mai roade unghiile! Vorbesc io cu Iepuraşul să nu-ţi aducă nimic! Nu îţi mai iau jucării! Nu te mai juca cu peştele congelat! Stai drept, că nu eşti la gârlă! Nu mai băga deştiu în gură când vorbesc cu tine! Nu avem bani! Vrei să mergem iară la dentist? Nu îţi iau ciocolată, ai mâncat şi săptămâna trecută! Se vede că te-o învăţat bunică-ta numa’ prostii! De ce nu vrei să înţelegi ce-ţi spun! Parcă vorbesc turceşte cu tine! Niciodată nu mă asculţi! Semeni cu tac-tu! Nimic nu faci bine! Uită-te la tine ce prost eşti!

Pruncul se uită o dată la maică-sa. Avea nişte ochi drăceşti în cap!

– Tu mamă… tu vrei năcaz?

Am crezut că mor de râs.

30 lovituri, dă-i și tu!