Uite ce Jeep de cocalar

Mă roagă colegul Mişu: bă, Gropare, hai cu mine să-mi iau maşina de la reparat de la service, din spate de la Tehnofrig! Hai, că merem cu Fordul, şi trebuie cineva să-mi conducă Fiatul, că io nu pot conduce două maşini. Bă! îi zic. Io ţi-o buşesc! Mă pui pe mine să trec de la maşină franţuzească (Dacia berlină) la maşină italiancă? Taci, mă, că bine-a fi.

No – hai. Şi plecăm, ajungem la Service, intrăm înuntru şi-l salutăm pe şef, un ficior tânăr preten de-al Mişului care repara la un ditamai  Nissan 4×4 adus din Anglia, îi scosese morişca de la motor şi ciocănea pe la bujii ca ălade la CFR. Se discută despre arbori cotiţi, plăcuţe de frâie şi vremuri schimbătoare de viteze. Într-un moment în care conversaţia lâncezeşte, intervin şi eu decisiv şi abordez frontal tocmai autobuzul pe care îl repara:

– Să nu mai mor… bă, io când văd d-ăştia cu maşină cât China, bă, şi n-au bani s-o înmatriculeze…! Ui! Şi le iau din Anglia, că acolo-s pe toate gardurile şi-s aproape moca. Şi le aduc de-acolo cu o mie de lire, vin cu ele în România şi fac pe deştepţii, că ui ce maşină am io! Plm… îs sătul de ăştia, îi vezi prin trafic că nu semnalizează, parchează ca proştii pe pista de biciclete că nu au cum să ia amendă cu număr de Anglia, se bagă ca vaca în depăşiri, ba îţi mai dau şi flashuri dacă mergi cu 49 km/h prin urbe, că ei se grăbesc, cocălarii dracu’… Şi niciodată nu-şi fac plinul, că n-au ei atâta caş, îi vezi la benzinărie cum picură un litru de gaz înăuntru şi fac o tură de oraş, să vadă plebea în ce ştift îşi plimbă ei curu!

Urmează o tăcere de câteva secunde, Mişu cu mecanicul schimbă priviri; eu mă înfierbântasem.

– Da, bă, plm. Îi vezi cu lanţuri de aur şi-n maieu cu şlapi şi au icoana pusă la bord şi lor le sparge manelele timpanu! Şi coboară la terase şi îşi iau apă plată, că-s faliţi, da’ le stă cheia de la maşină ostentativ pe masă… şi se uită salivînd după gajici, ăştia nici să se uite cum trebe la gajici nu ştiu, că tre să te uiţi fără să te vadă! Ştiţi faza aia cu “ce-faci-fetele-te distrezi-vă-simteţi-bine?” O ştiţi? N-o ştiţi??? Cum, mă, n-o ştiţi! Şi-s genul de oameni care se uită la ştirileproteve şi îl regretă pe Ceauşescu şi ţin cu Steaua, e plină ţara de ei… plus că nuş ce dracu le trebe aşa maşină mare, că doară nu fac offroad cu ele, şi-ar putea liniştiţi plimba curu într-un Ford Fiesta…!
– E maşina mea, zice mecanicul, ştergându-şi mâinile cu o cârpă. Şi mi-am luat-o să mă duc cu ea la Beliş, că am cabană acolo şi e prost drumul.

25 lovituri, dă-i și tu!