Studenţii din ziua de azi

Ies dimineaţa pe uşă, alerg către staţia de autobuz cu copchilul de mână, fluturând pe lângă mine… ajung tocmai când pleacă un autobuz plin de cetăţeni, ce mai, ghinion iliescu, fir-ar să fie.

Îl aştept pe următorul, vine şi ăla ticsit… ne facem loc înăuntru cu greu, ne strecurăm ca limacşii pe sub căpşuni, încercăm să nu cădem prea mult la curbe că n-avem de ce ne ţine – ce mai, supravieţuim.

Ajungem în cenbtru – full de lume, tineret cât cuprinde, zici că se dădea untolduri gratis, ce mai, toţi pregătiţi de începerea anului universitar… mă uit la ei – toţi fresh, veseli, îmbujoraţi, vorbeau de cursuri, burse, programe Erasmus, locuri în chirie şi prin cămine, depănau amintiri de peste vară, ce mai, toţi numai o fericeală.

Am tras aer în piept şi m-am întristat… iată-i, bieţii de ei! Copiii fără de noroc ai României! Generaţia cu viitorul strivit!

Şi m-am gândit să le spun, să ştie şi ei, săracii… poate citesc aici: băi studenţi, vouă cine v-o zis, mă mamă, că trebuie să fiţi prezenţi la prima oră la deschiderea anului universitar? Luni, la 8 dimineaţa, în prima zi de cursuri? De ce faceţi din astea? Voi nu mai aveţi crâşme pe Piezişă, sau ce? Aţi venit la Cluj direct săraci şi nu vă permiteţi nici măcar o halbă de vodcă duminică seara? Ce-i cu atâta vioiciune în prima dimineaţă de reîncepere a cursurilor, când în mod normal ar fi trebuit ori să veniţi de la club, ori să mergeţi într-unul?

Păi băi, voi speraţi să prindeţi vreun job bun, la vârf, cu coatele roase prin biblioteci şi fundurile plăcinte de la scaunele incomode de la cursuri? Credeţi că aveţi vreo şansă cu sintaxă perfectă şi gramatică impecabilă şi mai multe limbi străine? Păi băi, voi nu vedeţi cine ne conduce? Hai, valea la agenţiile de pariuri dacă vă trebuie bani, puneţi şi voi o manelă cinstită în căştile de la telefoanele alea, căutaţi un ghost writer să vă scrie eseurile şi lucrările la masterat şi, în general, pregătiţi-vă de lins nişte funduri de comuniști bătrâni dacă vreţi un job călduţ, altfel munca vă mănâncă.

H-ai, succesuri în noul an universital.

10 lovituri, dă-i și tu!