Sieranevada: filmul despre care nu știe nimeni de ce se numește așa

Sieranevada este încununarea noului val românesc, în care realitatea (românească, de cele mai multe ori sumbră) are mai multă importantă decât imaginația. Nu știu, sincer, ce ne va izbăvi pe noi, ca nație, poate-mi spuneți voi.

img_2539

https://www.youtube.com/watch?v=NLIrDfySU3U

De ce să nu-l vedeți:
– are 3 (!) ore. Dacă la Cloud Atlas acțiunea te poartă pe continente și timpuri flexibile timp de trei ore, Sieranevada este o înșiruire de discuții și situații tipice unei întruniri de familie. La câte discuții (ale altor familii) ați asistat fără să căscați? Exact.
– 90% din acțiune se petrece într-un apartament.
– vreo 20 de minute durează un parastas. N-am mai ascultat atâta o slujbă de când am fost botezat (știu, voi ajunge-n iad! Plus că nici n-am donat la beserică).
– culorile sunt exact de apartament comunist cu macrameuri pe mobilă, iarna. Vă plac apartamentele astea? Exact.
– nu are nuditate (și ar fi prins bine, că e prea cenușiu, zic eu).
– 70% din dialoguri (zic eu) nu aduc valoare, nu te îmbogățesc, nu te captivează. Sunt de acord că sunt făcute pentru a transmite o stare de fapt, un mesaj, ceva, dar cred că din cele 80.000 de pagini de scenariu se puteau lăsa vreo 60 cel puțin la fel de bine. Dialoguri alerte și animate de cele mai multe ori, păcat că multe sunt seci. Românesc de seci. Și unele demiseci.

De ce să-l vedeți:
actorii joacă ireproșabil. Inclusiv amatorii. Și-s aleși pe sprânceană.
Andi Vasluianu face cel mai credibil rol al lui de până acum, când joacă episodic un băiețaș de cartier care sare la bătaie pentru un rol de parcare.
– Câteva replici și situații, totuși, te dau pe spate. Da!
– Execuția și montajul sunt foarte bune, chiar dacă, repet, culorile sunt alea de iarnă românească. Anumite scene, totuși, par lipite cam ciudat (extrem de lucid în situația cu locul de parcare, Mimi Brănescu se prăbușește în lacrimi în scena următoare, dintr-o dată, fără o introducere în discuție, fără nimic; abrupt).
– a fost nominalizat la Cannes și e propunerea României pentru Oscar. Aș fi preferat Câini, e mai pe gustul americanilor, dar no, ca referință și cultură cinematografică, este un musai.

Fun facts:
– La Q&A, nimeni nu a știut să spună de ce filmul se numește Sieranevada (eventual Raluca Bugnar, de la cinemarx.ro).
– Când am aflat că într-un apartament de 3-4 camere au stat, timp de 40 de zile (!), vreo 12 actori bașca echipa, Groparu a fost curios să întrebe băi, fraților, cum v-ați descurcat cu nevoile fiziologice? Păi când ții 20 de oameni la două toalete, cum se procedează, ”la 5 facem pauză de pișu, iar caca vă rog să-l faceți la 9 seara, când plecăm, ca să nu-mpuțiți holul!”?

12 lovituri, dă-i și tu!