Nu sunt supărat: după cum am zis şi la plecarea Ursus din Cluj, este un proces normal: ne transformăm într-o societate în care sectorul terţiar (serviciile) vor domni, iar producţia se va muta, încet-încet până la complet, aiurea pe alte meridiane. Mai ieftine.

Singura şansă: să producem chestii cu valoare adaugată mare. Produse cu brand. Aici trebuie pus osu’.

Pariul Groparului: punem pariu ca absolut nimeni din absolut nici o autoritate a statului nu are absolut nici un back-up plan pentru Jucu şi Cluj în eventualitatea plecării Nokia?

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 31 comments

  1. Makavelis Reply

    am auzit la tv ca in Cluj sunt (pregatite) 4000 de locuri de munca ce urmeaza sa fie ocupate de oamenii dati afara de la Jucu 😐

  2. Lorand R. Minyo Reply

    La Nokia Jucu lucreaza 2200 de oameni, nu 4000. In cei 4k probabil sunt inclusi si subcontractorii care, sa ne fie cu banat, conteaza fix mai nimic in cartile Nokia, acum ca pleaca.

  3. marius Reply

    Lasa ca deschid in spatiul ala o linie unde poti sa-ti produci propriul telefon…nefiltrat. Si apoi zic ca n-au parasit Clujul 👿

  4. Dan Andrei Reply

    Ce pariu e ala in care toti sunt de aceeasi parere ? Ce guvern ? Ce strategie ? Ei nu inteleg bine nici ce s-a intamplat, cum sa prevada ce va fi ?

  5. dorina Reply

    “ne transformăm într-o societate în care sectorul terţiar (serviciile) vor domni, iar producţia se va muta, încet-încet până la complet, aiurea pe alte meridiane ….să producem chestii cu valoare adaugată mare. Produse cu brand” Gropare adanca!
    si uite asa se pricep filologii la economie! ce urmeaza? finante? imi spui te rog cat va costa yuanul in 2043? te roooooooggggggg……multumesc.

  6. Groparu Reply

    @ dorina: …o mai tradus si filologu’ asta niste economie de-a lungul vietii… Dar daca stii mai multe decat pari, de ce nu dai un share si noua? (share = cuvant introdus abuziv in limba romana de acelasi filolog).

  7. dorina Reply

    mama ce ocos esti….ce te superi asa? poftim de citeste la domnu Arhi.
    daca e sa ma iau dupa logica ta de fier, abia astept sa te vad medic. banui eu ca traduci si din zona aceea.
    p.s. te rog nu te supara, e doar o gluma. sigur poti sa spui ca e proasta dar poate unora le place…..
    p.p.s totusi, cat va costa yuanul in 2043?

  8. Groparu Reply

    @ Dorina: Am tradus si medicina o tona, si chiar bine, dar din păcate nu te pot consulta 😛
    Ce yuan vrei să ştii, Yuan Mircea Paşcu?

  9. dorina Reply

    no ase, ma ficior. o clipa am crezut ca ti-ai lasat humoru in Spania langa pemparsii folositi al lu copilu tau rasfatat…..
    De consultat ma indoiesc. Numa un pic daca ma grabeam fiul meu cel mare se putea mandri ca-i din leat cu Groparu.
    p.s te citeste de prin Canada cand poate. mi-o zis si mie si uite asa….

  10. cristi Reply

    Al dracu’ popor mai suntem domne’! Tot timpul cautam nod in papura conducatorilor nostri. E ca si cum barbatul care-si lasa muierea pentru alta mai tanara si mai buna ii ofera acesteia ca back-up un vibrator lasat pe noptiera.

  11. dorina Reply

    stii care-i back-up planu – aici am facut copy paste – autostrada lu stim noi cine…..si daca nici autostrada asta nu-i produs brand – si aici am facut tot paste delea – apai io nu stiu ce sa mai zic. chiar ar trebui sa mai tac.

  12. Groparu Reply

    @ cristi: apai avem si noi niste pretentii exagerate, ca natie, gen sa fim condusi bine.
    @ dorina: word! tu fata:D

  13. cristi Reply

    @groparu: intr-adevar sunt pretentii exagerate, daca ne gandim ca individual nu prea exageram in a faptui diferit fata de conducatorii rai, pe plantatiile nostre

  14. Groparu Reply

    @ cristi: eu zic ca nu ar fi bine sa vorbesti in numele tuturor, s-ar putea sa ai surprize. Stiu cel putin cateva sute de oameni care asuda din greu, cum trebuie, pentru o pita.

  15. Razvan... Reply

    da ce s’o intamplat?? s’o inchis Nokia?? Ca nu prea is la curent…daca s’o inchis atunci de ce?

  16. kekee Reply

    Dar TU ai impresia că pe gargaragii cu diaree de la guvernări ( actuală şi trecute ) îi interesează de ţară ??????
    😯 😯 😯

  17. Laur Reply

    Adicătelea e capitalism – primesc! – da’ numa’ până se-nchide fabrica? Grea viața în democrația asta, vericule.

    Presupun că logica este ceva de genul: Nokia a zis că vine dacă se bagă bani în infrastructură, s-au băgat, a venit, amu pleacă și noi rămânem cu infrastructura. Da’, numa că ăi de au pus stiloul pe hârtia în cauză au uitat să zică și: băgăm bani în infrastructură, da’ stă și Nokia X ani cu minim Yk angajați acolo, în caz contrar plătind penalități în valoare de Z/an fentat. Când ne purtăm ca o țară bananieră și dăm numa cu sărumâna boierule când vine o firmă mai avută prin preajmă, de ce ne mirăm când onor firma își vede strict interesul ei, repet, în condițiile contractuale cu care am fost de la început de acord.

    Cât despre viitorii foști angajați Nokia, nu pot decât să le doresc succes la viitorul loc de muncă, sau, de ce nu, la viitoarea lor firmă. Cu sediul la Jucu. Că acolo e infrastructura faină, deh.

    TL;DR: Back-up planul se face cu planul odată. Acu e nevoie de plan nou. Eventual local.

  18. Olteanucluj Reply

    Ai nostri si actualii si fostii-viitorii nu au solutii, insa le e plina gura de texte si reprosuri binenteles la adresa celorlalti. Nu-i Tise rupt din Soare, insa reactiile lui Nicoara si Uioreanu m-au umplut de greata.

  19. Mircea Reply

    Groparule in general esti simpatic insa de data asta gresesti. Nu cred ca statul poate elabora planuri de rezerva sau de avarie in cazuri ce privesc companii private. Statul a acordat toate facilitatile pe care le putea acorda insa daca Nokia este in declin ce sa-i faca…. Poate doar sa cumpere pentru fiecare bugetar cate un telefon Nokia. Mai mult nu putea face sincer. Nokia nu mai tine pasul cu tehnologia de ceva ani si asta incepe sa se vada…. Stima.

  20. Ginecologu' Reply

    @Mircea:
    Statul roman a “pompat” vreo ~20 milioane euroi ca sa vina Nokia la Cluj/Jucu/Tetarom. Se putea scrie foarte usor o clauza in contract prin care Nokia sa “plateasca” banii astia in cazul in care pleaca mai repede de 5-10 ani. E ceva foarte simplu, o scriau chiar si bancile cind iti luai un credit pe vremea aia, prin 2008 (se numea ceva de genul “comision de rambursare anticipata” – adica daca dai toti banii inapoi mai repede, ai de dat si o amenda).
    Deci, daca statul roman avea acuma 20 milioane in buzunar, ia imparte banii astia la 2200 de angajati si vezi cit iese. Cam ~9000 EUR de persoana. Care se puteau da ca si saqlarii compensatorii. Eu sunt convins ca oamenii aia care vor fi dati afara se bucurau faorte mult chiar si cu un sfert din suma asta.

    Cu stima,
    Un ginecolog

  21. Ion a lu' Ion Reply

    Pai acu’ prima chestie care trebe facuta e fuguta la samsung,htc, apple etc, si zis ceva de genu: “Ba, avem 2000 de capete plecate specializate corespunzator care abia asteapta sa ia suturi de la voi, teren moka este, hala gasim, inclusiv indicatoarele cu nokia pot fi revopsite…”

  22. roman Reply

    eu nu inteleg cum poti sa ajungi pana in pragul falimentului si sa nu vezi semnele care indica o mare prapastie
    si asta este valabil si pentru noi, romanii, daca nu punem osul la treaba si sa incepem sa producem o vom suge mai rau ca nokia

  23. trandafir Reply

    e foarte trist sa ti se aduca la cunostinta ca incepand cu data de tu roman harnic ce esti vei fii trimis in somaj pentru ca vezi tu nokia are alte planuri si statul este prea ocupat cu alte “treburi”

  24. CristinaBRB Reply

    Hai sa facem un calcul ochiometric pentru cei care nu cunosc macroeconomie: veniturile la buget de la Nokia 1% din PIB adica aproximativ 1.2 miliarde euro pe an. Nokia e in Romania din martie 2007 dar sa presupunem ca produce venituri doar de 4 ani. 4×1.2=4.8 miliarde euro. Costul autostraziiTransilvania 3 miliarde de euro (oficial, acuma ca ne-a costat mai mult e din vina noastra). Rezulta un profit brut de aprox 1.8 miliarde euro la buget. Deci profit!!!! Ca sa nu amintim de dezvoltarile imobiliare din zona, de cei peste 2000 de angajati care au avut o putere de cumparare ridicata, de subcontractori care au produs alte venituri, salarii etc. (nu amintesc de localitatile invecinate care efectiv au explodat ca dezvoltare, de gradinitele, spitalurile si scolile din zona care au fost imbunatatite, ca amplasamentul Nokia a atras alti investitori mai mici in zona, a se vedea dezpozitul IKEA din apropierea garii CFR).
    Deci frati romani haideti sa vedem ca am avut doar beneficii din poposirea Nokiei pe plaiurile mioritice (aaaa am uitat sa amintesc ca ne mai spalam si noi imaginea in lume ca avem Nokia). Si sa nu uitam ca autostrada ramane aici pentru viitorii investitori (cu siguranta vor fi altii) pe care am construit-o pe banii NOKIA. Deci ce e cu penalitatile de plecare anticipata si statul care nu are strategii de back-up si etc?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *