Primarul din oraşul fără primar a ajuns în folclor

Dacă nu trăiţi pe staţia spaţială orbitală, aţi aflat probabil că primarele Clujului este acum cercetat penal pe motive de umblat la borcanul cu miere. Conform rechizitoriului, se spune că cerea 50% din orice contract semnat cu firmele pentru lucrări publice, de unde i s-a şi tras porecla de fifti-fifti. Mă rog, încă nu l-au judecat incoruptibilii judecători ai patriei noastre, aşa că ne abţinem să facem comentarii, sunt alţii mai iscusiţi să despartă firul în multipli de patru.

Dar nu despre asta vreau să vă vorbesc.

La un prieten din Cluj vine unchiul său în vizită dintr-un oraş oarecare (să-i spunem Oradea, oraşul cu cei mai mulţi cumpărători din hipermarketurile ungureşti). La noi, la ardeleni, cine vine în vizită trebuie musai omenit: primeşte de la periuţă de dinţi nefolosită şi păpucaşi de casă până la cea mai babană friptură, cel mai adânc sos cu usturoi, cea mai tare pălincă; apoi oaspetele mai primeşte câteva ture de pălincă, dar numai dacă protestează vehement, căci dacă acceptă din prima, de regulă, se mai răreşte insistenţa gazdei  (“na uite şi la unchiul ăsta din Oradea, a venit să-mi bea toată pălinca mea preţioasă şi neaccizată, traficată ilegal!”).

Dar unchiul nu era pălincar, lucru rar care la un ardelean nu înseamnă decât un singur lucru: nu-i mai permite ficăţelul. Asta e, există o vârstă pentru toate.

În schimb bea vin cu plăcere nedisimulată.

– Unchiule, bei un vin bun? întreabă gazda.
– Beu, dară! zice uncheşul.
– De care vrei, am roşu, am alb…
– Pune un vin alb!
– Na bun.
– Da’ fă-l şpriţ! zice unchiul. Că dacă mai aveam ficăţel, beam direct palincă.
– Bine, zice gazda. Câtă apă, cât vin?
– Păi… zice unchiul, fă-l ca la Cluj!
– Cum să-l fac ca la Cluj? întreabă gazda.
– Cum adică cum să-l faci ca la Cluj? Fifty-fifty!

Text publicat şi în CJ24FUN

 

15 lovituri, dă-i și tu!