O poveste cu nişte ţigani

Haideţi să o luăm aşa: afară termometrul arată cu minus. Tu locuiesti într-o casă pentru care plăteşti chirie la Primaria Cluj, ţi-ai plătit chiria pe luna decembrie, în câteva zile vin sărbătorile, ai copii care îl aşteaptă pe Moş, au mers la şcoală tot anul, au fost cuminti. Casa in care locuiesti arată cât de cât decent pe interior, are gresie, faianţă, mobilă decentă. Nu ţi-ai bătut joc. Ai loc de muncă, câştigi cât să-ţi ţii familia cu burta plină fără să dai în cap sau să cerşeşti cuiva pentru un covrig.

Şi dintr-o dată, într-o vineri, apar zeci de poliţişti, jandarmi, angajaţi ai primăriei cu buldozere care te evacuează. Cu două zile înainte ai primit o înştiinţare că trebuie să semnezi că vei fi relocat la marginea oraşului, pentru că în locul magherniţei tale (repet, luată de la primărie în chirie) se va construi un magazin mare. Eşti strămutat lângă groapa de gunoi. Unde casele, proaspăt terminate şi nefinisate, nu au încălzire.

Se dau alte premise: nişte plângeri ale vecinilor legate de faptul că în zonă se sparg geamuri şi se ascultă manele. Că pruncii rromi fac pişu unde apucă. Punctul de vedere al relocaţilor – dom’ne, copiii mei merg la şcoală în Cluj. Sunt curaţi, sunt îmbrăcaţi. Dacă îi cresc lângă ceilalţi copii de ţigan care toată ziua culeg gunoaie în Pata Rât (Protecţia Copilului, existaţi?), ce o să iasă din ei?

Puteţi gândi (că de scris oricum nu o să vă las) orice vreţi la postarea asta: că Hitler, că să se civilizeze, că să se integreze, că să mi-i iau acasă dacă îmi place aşa de mult de ei. Că să se înveţe să nu stea pe taxele plătite de noi, majoritarii. Că dacă era vorba de români, sigur Primăria nu depunea efortul de a le asigura locuinţe modulare în altă parte. Că şi voi aţi vrea să vă dea statul român casă gratis, că voi aveţi studii. Că ţiganii oricum ştim cu toţii ce fel de oameni sunt. Că să plece în Franţa.

Băi, dar îi evacuezi în miezul iernii în case fără căldură după două zile de la înştiinţare? Şi aştepţi, laş, ca după evacuare să vină weekendul, să se răsufle tot scandalul? Domnu’ Apostu, s-avem pardon…

PS: Nu, nu am fost la faţa locului, nu am făcut poze, nu am luat păreri de la ambele părţi implicate, nu am cerut şi nu am primit nici un punct de vedere oficial de la primărie. Ăsta e blog, nu ziar.

37 lovituri, dă-i și tu!