O afacere ardelenească

Sunday, 28 July 2013, 22:02 | Categoria : Ţara în care trăiţi
Taguri :

Era o zi ca oricare alta – aceleaşi ştiri, aceeaşi muzică, aceeaşi pereche de şosete – pentru Ananie, fratele lui Ţâlie, din Jibou. Se pregătea să dea de mâncare la porci, când telefonul lui mobil sună strident. “O fi banca”, îşi zise Ananie, pregătindu-se să răspundă cu o înjurătură de minimum 7.2 pe scara Richter.
– Alo, domnu’ Ananie?
– Da!
– Fratele lui Ţâlie?
– Da!!
– Din Jibou?
– Dară!
– Bună ziua.
– Bună ziua!
– Mă numesc domnu’ Dorin, începu vocea de la telefon, şi am auzit că dvs. sunteţi la pensie.
– Nu cumpăr nimic! Nici nu reîncarc cartele! îl repezi Ananie.
– Nu de asta v-am sunat, ci v-am sunat ca să vă propun o afacere. Uitaţi cum stă treaba: am aflat că dvs. aveţi mult teren care stă pârloagă.
– Mdea.
– No… şi nu aţi vrea să cultivaţi ceva pe el? Io vă trimit seminţele, că am o plantă medicinală rară, din Tibet, dvs. le cultivaţi, iar în toamnă, după cules, eu vin şi vă cumpăr recolta.
– Hmmm… îşi zise Ananie.
– …şi vă ofer o sumă frumoasă la hectar, continuă vocea (şi îi zise suma – pe care nu am reuşit să o aflu până la închiderea ediţiei). Cu banii ăştia vă acoperiţi aratul, semănatul şi culesul, că nu trebuie irigaţii sau pesticide sau îngrăşăminte scumpe, şi vă şi rămâne suficient ca să vă renteze efortul. Ce ziceţi?
– Pfuay, ce bine-ar fi! Că io-s amu la pensie şi tare bine mi-ar prinde nişte bani în plus.
– Foarte bine, zise domnu’ Dorin. Uite cum facem, io vă trimit pe autobuzul Zalău-Jibou pachetul de seminţe, trebuie semănate… (şi începu să-i explice, în două vorbe, cum stau lucrurile cu viitoarea cultură). Io am numărul dvs. de telefon, vă mai sun să văd cum staţi cu recolta şi la toamnă vin cu camionul, încarc tot, vă plătesc şi Doamne-ajută! Nu mai semnăm acte şi învoieli, că suntem argheleni de cuvânt, încheie domnu’ Dorin.
– E un vis devenit realitate, zise Ananie. Domnul să vă binecuvinteze!

Nici dacă ar fi câştigat la Bingo ăla de pe Antene nu s-ar fi bucurat Ananie – fratele lui Ţâlie – mai mult. A doua zi a ieşit în calea cursei de Zalău, a înşfăcat pachetul pe care scria numele lui şi, la data convenită cu domnu’ Dorin, se apucă de arat, îngrăşat, plivit… până se iţiră plantele verzi şi viguroase, care crescură într-o lună cât altele în 30 de zile. Ce mai, la finalul verii, lanul de plante medicinale făcea valuri-valuri în bătaia adierilor, iar Ananie nu mai prididea cu calculele, ce frigider şi maşină îşi va lua şi câte beri le va da celorlalţi jibouani la crâjma lui preferată.

Şi într-o bună dimineaţă, când îşi mânca păpăraia, înainte de recoltat, odată numai ce uşa de la intrare îi zbură în 1093 de ţăndări şi înăuntru dădură buzna o gaşcă de oameni nu prea cumsecade şi – fiţi siguri de asta – foarte, foarte urâţi, altfel nu ar fi avut atâtea măşti negre de faţă! Îl puseră jos, îi răscoliră casa, îi puseră cătuşele şi-l duseră la secţie. Acolo, un procuror îmbrăcat impecabil într-un costum negru-negru şi cu freza dată cu un kil de gel îl luă tare:
– Numele şi prenumele!
– Ananie, zise cultivatorul printre dinţi clănţănitori.
– Ananie?
– …fratele lui Ţâlie, completă Ananie, cu vocea pierită.
– Domnu’ Ananie, fratele lui Ţâlie, urmă procurorul, sever, spuneţi-mi şi mie ce voiaţi să faceţi cu cea mai mare cultură de cannabis din sud-estul Europei!

16 lovituri pentru “O afacere ardelenească”

 1. 1Gigi

  – Să o vând ca să am cu ce plăti berile la toţi jibouanii cumsecade timp de cinci ani de amu încolo ! veni răspunsul …… :mrgreen:

 2. 2boemul

  numa’ ce am auzit cum unuia de pe lângă Arad i-au ras plantaţia de cânepă. cânepă normală, şi omul avea autorizările necesare, da’ lu’ Garcea nu i-a păsat.

 3. 3ionica

  L-a facut bo$$. Geniala poveste intr-o luna 😀

 4. 4alin

  Pai ce ma, voi credeati ca avem dreptul sa le facem concurenta politicienilor ?! Doar ei si cu prietenii lor afaceristi vor sa cultive droguri, ce dracu, doar ei duc lipsa de bani, nu noi 🙄

 5. 5Andrei A.

  Ardelean să facă așa ceva altui ardelean? N-are cum! Nu cred! De altfel foarte faină povestea 🙂

 6. 6Buha Neagra

  Povestea asta cu patrunjelul tibetan ai depistat-o la filmarea “Usturoi”-ului pe plaiuri salajene?

 7. 7Groparu Nemernic

  @ Buha: nu, de la noii colegi de cooperativa – o mina de povesti neexploatate inca 😀

 8. 8omu' muncii

  deci sa-nteleg ca ai devenit cooperatist, dupa atatea concedii?

 9. 9calatoru intergalactic

  Eu shed in Jibou. Cultura a fost distrusa ori a supravietuit? Ca de a supravietuit, dau eu bere jibouanilor cumsecade si celorlalti argheleni de sama!

 10. 10cotos

  Oras fain Jibou, merita sa aiba si ei o plantatie 🙂

 11. 11Belle d”Imagination

  Apăi Gropare, baftă multă la noua cooperativă!
  Asta-i pe bune sau e banc?

 12. 12Groparu Nemernic

  @ calatoru’ intergalactic: ma tem ca nu am vesti foarte bune.
  @ Belle: asa mi se jura colegu’, ca e pe bune, drept urmare ma jur si eu ca cred ca da!

 13. 13vega

  ‘s-o dau la ‘porci”! urmara cuvintele fratelui lu ala.
  la care procurorul se uita imprejur. ‘ da matale ai porci?’
  – acu mai multi.
  hahaha ce ieftineala am paragladit.
  voie buna la ambii frati! :))

 14. 14Marius

  Povestea e dupa o intamplare reala. Doar ca nu s-a terminat atat de dramatic pt taranul roman.
  Era al 3 lea an cand taranul cultiva canabis pentru un englez, baiat bun, dadea samanta si jumate din bani, iar tomana venea cu camionul si isi incarca marfa, apoi achita si cealalta jumatate.

Trackbacks

 1. 1. De pe bloguri adunate și la lume date
 2. 2. O afacere ardelenească | Giorno.ro

Scrie cu pipi pe zid

NOU! Acuma poți scrie cu fețe galbene!Parteneri (da' nu de pat!)