Nu faceţi poză domnişoarelor de vitrină din Amsterdam!

Deci unde altundeva să-ţi petreci concediul decât în Amsterdam? Ziceţi şi voi! Că efectiv n-ai unde.

Un coleg, enervat la culme de penuria de oferte de la agenţiile de turism care vor să te trimită pe bani mulţi în destinaţii jalnice de vacanţă (gen Halkidiki, Kuşadasî sau Monte Carlo), pleacă în Amsterdam la soare, plajă, droguri şi fetiţe, sau măcar la două din trei.

Cu gaşcă.

În Amsterdam, dacă nu ştiaţi, nişte fetiţe în chiloţei dansează foxtrot prin vitrine luminate cu roşu.

Cred că pe lumea asta fiecare al doilea turist vrea să facă poze la ce se vede în aceste vitrine de Amsterdam (turiştii care nu vor poze sunt, fireşte, prietenele, soţiile şi concubinele acrite de nervi ale fotografilor); când am mers în Cartierul Roşu, Mr. Kapra ne-a prevenit să nu cădem în ispita pozatului, că vin peştii domnişoarelor şi ne aruncă camerele în canal, şi că e plin de aparate de fotografiat pe fundurile apelor.

Dar ei, neavând nici un Mr. Kapra cu ei, s-au hotărât să o tragă în chip pe o lebădă din asta de vitrină din Cartierul Roşu, să arate şi ei prietenilor avifauna olandeză.

Aşa că, cu tupeu românesc, s-au oprit în faţa unei asemenea pelicăniţe de noapte, de parcă ar fi vrut să îi închirieze serviciile pentru un preţ cinstit; şi când îi era vrăbiuţei lumea mai dragă şi zâmbea mai cu tâlc, ţac! Un bliţ în freză. După care au luat-o la pas, că nu se ştie.

Frumoasa prepeliţă parcă a luat foc! Şi a deschis repede vitrina ei şi a guiţat o dată către ei, de a-ntors jumate Amsterdamul ochiul după ei:

– Gura mă-tii, no pictures, fuck you!

29 lovituri, dă-i și tu!