Normalitatea e ceva pentru care merită să lupţi

Acum vreo câteva săptămâni, cei mai simpatici ambasadori Lidl scriau despre o trattorie cu adevărat fabuloasă din Cluj, unde poți hali mic dejun toată ziua fără fasoane și mai și socializezi cu alți flămânzi: eggcetera.

După articolul lor am fost și eu cu familionul (#bloggeriilivrează), ne-a plăcut la nebunie, papa super, atmosferă faină, și am și legat o prietenie sinceră cu un cuplu fain de tinerei pe care sigur n-o să-i mai vedem în viața asta, de la care am aflat cum se poate lua carnet de condus ambarcațiune pe mare; căci uitasem să vă spun, gașca cu care mergem noi în Deltă, la pescuit, are barcă de-amu încolo, dar stă cam prost cu căpitanii, și Groparu are nevoie să se căpitănească.

În fine! Divaghez. Ce ar fi de zis este că Tudor Giurgiu, tăticul TIFF, a ajuns și el la eggcetera, a mâncat, i-a plăcut; și taman când savura gălbenușul unui ou Benedict poșat, dintr-o dată în local au descins politrucii de la Poliția Locală, înarmați până-n dinți de zici că urmau să-l belească pe Pablo Escobar. Și, când organele dau buzna ziua-n amiaza mare sub chipie sovietice și-ți trântesc o amendă pentru că încă nu ai orar de funcționare pentru că Primăria care-i angajează încă nu-l eliberase, atunci poate că democrația ta are probleme. Nu chiar ca-n Ungaria sau Turcia, dar are.

Și atunci Tudor Giurgiu a scris pe Facebook, și mai mulți oameni de bine au dat tag lui Emil Boc, care n-a mai putut s-o dea cotită.

Și, înghesuit în colț, Emil Boc a promis că organele de control nu se vor mai blinda cu uniforme și scuturi lacrimogene când vin la verificări de localuri cu ouă, ci se vor costuma ca băștinașii și vor vorbi normal, fără să dea impresia celorlalți mâncăi din localuri că vor fi și ei arestați și trimiși la gulag.

Și acuma: ce ar trebui să învățăm noi de aici, copii?

Păi, eu zic că ce trebuie să reținem este că, atunci când există probleme de orice fel care țin de administrații, politicieni, persoane publice… haideți să (continuăm să) le spunem. Pe Facebook, pe Twitter, la birourile lor parlamentare sau unde apucăm. De fiecare dată câd avem ocazia. Uneori poate chiar nu au habar de abuzuri, uneori poate chiar nu se gândesc și abuzează din inerție… sau da, alteori poate chiar sunt ticăloși și ne vor răul; dar dacă nu facem gargară, vor continua să ne fure amendeze. Și parcă n-aș vrea, peste 60 de ani, să asist la următoarea scenă:
– Gropărele, de ce-ți duci tăticul la azil?
– Cum de ce? Pe ăsta și pe generația lui i-au furat toți politicienii și mafioții, și ăștia n-au fost în stare nici măcar să protesteze pe Facebook.

PS: eggcetera sunt aici. Recomand.

11 lovituri, dă-i și tu!