Inovație: pe unde sunt ei și cam pe unde suntem noi

Când auzi de America, primul gând care-ți vine în minte este ăsta – deși nu prea poți încapsula o națiune de 325 de milioane într-un filmuleț de 1 minut:

Dpă ce am stat și eu acolo 5 zile, am devenit, firește, expert în America. Și pot să vă zic că-n San Francisco și în Silicon Valley, locul cel mai technology-friendly de pe glob, cuvinte ca angel investors, entrepreneurs, startups, hub, business accelerator sunt ca o mantră, le auzi la fiecare respirație.

Iar cuvântul innovation l-am auzit de 6000 de ori pe minut.

La San Francisco am ajuns la invitația companiei Enel, care tocmai a inaugurat în Silicon Valley ceea ce se cheamă Enel Innovation Hub. Adică un accelerator de startup-uri. Ai o idee care ar putea ușura munca Enel-ului? Păi, frate, ia vezi cum o poți implementa și vezi ce poate face Enel pentru tine!


Dacă știe careva ce va fi în sec. 22, apăi să ne spună și nouă

Am vorbit cu un puști din Berlin (25? 26 de ani?) care avea o firmă de mediere a negocierilor dintre startup-uri și investitori. Era deja la a treia (!) companie. Pe primele două (nu am aflat din ce domeniu fuseseră) le bușise de gard cu grație. Asta e, te ridici, te scuturi de praf și mergi mai departe.

Am vorbit cu oameni care au venit cu idei de startup care acoperă nișe nebănuite. Am vorbit cu o gagicuță din El Salvador care vorbea engleza complet fără accent, deși era acolo de numai 2 ani, și care avea mega stofă de manager (ciobanul sibian-clujean observă imediat gesturile alea mici și delicate care fac diferența). Am vorbit cu niște studenți la inginerie energetică (sau ceva de genul) care aveau deja ideea startup-ului în mânecă și s-au grăbit, entuziaști, să mi-o împărtășească (probabil m-au văzut cu sacou mai curățel pe fizic, hehe). I-am certat părintește și le-am zis să nu mai divulge ideea din prima nimănui, decât cu semnătură că nu o fură, și le-am mai zis ce știu și cred eu că trebuie să facă, din experiența Usturoiului (analiza SWOT, să-și facă PR, să-și patenteze ce au de patentat, să dea bani unui avocat, indiferent cât de mult costă etc. – dar mai ales să cheltuiască mai puțină energie vorbind despre ideea lor și mai multă implementând-o).

Am cunoscut oameni care vorbeau curent engleză, spaniolă, italiană, portugheză (braziliană) și germană (nu în același timp, da?). Am renunțat să mă mai dau grande că vorbesc engleză și franceză și mai rup câteva limbi pe lângă 2 minute mai târziu.

Involuntar, nu m-am putut abține să nu fac o comparație între ei și noi. Pentru că, în timpul ăsta, noi ce facem?

Păi, nici un startup românesc nu are reprezentare in Silicon Valley.


Startup Europe comes to Silicon Valley. For now, Romania has lost the flight

Ne batem de la egal cu orice țară din UE la capitolul ingineri/IT/telecom (sunt la a treia multinațională de IT, știu ce vorbesc!), dar linia de inovație europeană se oprește la Elveția/Austria.


Da, am folosit cheliuța din față ca să compensez ISO-ul de la telefon

Deși mă învârt prin IT, doar la Talpeș (Bitdefender) și la Sergiu Biriș (fostul Liverail, cumpărat de Facebook) mă pot gândi când vine vorba despre startup-uri românești. Mai am un amic care își duce compania pe culmi nebănuite, dar anotimpul culesului nu a sosit încă. În rest… cam secetă.

În timp ce conglomeratele astea internaționale cu afaceri de zeci de miliarde susțin inovația (presupun că nu degeaba și-au proclamat birourile din zona aia scumpă din Silicon Valley drept startup accelerators), noi suntem încă la capitolul ”corporațiile să facă bine să-și plătească impozitele”. Asta fără ca vreun politician să poată numi măcar o corporație care nu-și plătește impozitele la stat, deși i-am tot întrebat pe Facebook.

În timp ce peste ocean vezi absolut toate națiile Pământului lucrând cot la cot fără să-i pese cuiva de unde ești (sud-americani, asiatici, africani, europeni, chinezi), noi suntem încă la etapa ”imigranții să facă bine să rămână la ei acasă!”, fără să ne gândim cum am putea beneficia de exodul creierelor către vest. Nu știu, poate ne-ar prinde bine mai mulți medici din Pakistan sau India sau Iran. Poate.

În timp ce mama încearcă cu disperare să mă împiedice să mai fac un film și mă tot bate la cap să-mi iau de banii ăia un apartament într-un bloc comunist, aici, dacă NU ai încercat ceva pe cont propriu, chiar dacă ai dat câteva rateuri răsunătoare, nu ești deloc relevant într-o discuție. Devii brusc invizibil.

Ei au Elon Musk, Steve Jobs și Bill Gates, noi avem ”nu ne vindem țara”.

Ei discută despre cum dronele modifică paradigma industriei aeronautice, la noi TAROM se îndreaptă spre un faliment răsunător. Sau avem oameni care aplaudă la aterizare. Și oameni care nu se pot răbda să nu-i înfiereze pe cei care o fac, pentru că ce face vecinul este sportul nostru național.

Ei au un startup care colaborează cu Enel pentru a monitoriza prin drone dacă apar rupturi de cablu, iar dacă există asemenea rupturi, repară firele electrice cu nu știu ce brațe robotice; noi încă avem gospodării care alungă întunericul din casă cu lampa pe gaz.

Ei vorbesc despre cum Uber a devenit cea mai valoroasă companie de transport persoane fără a avea nici măcar un singur taxi, sau cum AirBNB a devenit cea mai mare companie din industria ospitalității fără a avea nici măcar o cameră de închiriat, noi refuzăm cu încăpățânare să construim autostrăzi pe care să-și vândă americanii și francezii mașinile mai repede. A, și construim blocuri între case cu mare veselie.


Energy ca energy, da’ blogging…?

Ei discută despre cum orice gospodărie poate deveni, din consumator, prosumator, noi încă nu avem apă curentă în majoritatea toaletelor din patrie.

În San Francisco, oameni cu CV tehnic impresionant strălucesc în postura de oratori. La noi, în 99% din cazuri, moartea unui inginer este să-i pui un microfon în mână în fața unei audiențe din două cifre.

Nokia (da, băi, Nokia bagă 1 miliard de dolari în inovație!), Swisscom, Schneider Electric, BNP Paribas, Capgemini, Philips, Orange, toate au sediu în Silicon Valley special pentru a vâna creiere cu idei.

Suntem europeni. Vă dați seama ce avantaj avem? Suntem buni vorbitori de engleză, suntem calificați, suntem harnici, suntem pe același fus orar cu lumea civilizată din partea asta a mapamondului. Nu avem tabuuri, sau trecem peste diferențele culturale cu relativă relaxare.

Mai mai avem mult până departe.

Din fericire, avansăm.

Din fericire, avem tineri care ”rup pisica” și vin cu idei.

Tineri care trebuie încurajați, cu orice preț. Pentru că niciodată nu vei avea disponibilitatea, energia și motivația unui tânăr odată ce atingi un prag de vârstă și prioritățile se schimbă.

Așa că, dragi tineri, haideți cu inovațiile! Probabil că niciodată în istoria omenirii nu a existat vreun moment mai bun pentru inovație, așa că inovați; plus că mama mea-și va lua o mică țepuță cu apartamentul ăla, parol, și eu nu mai sunt chiar așa de tânăr.

PS: Și da, până și la conferința asta de tehnologie am văzut oameni care filmează cu tableta. Și oameni care le fac poze celor care filmează cu tableta. Și am încerca să le fac și eu poze amândurora cu laptopul, dar s-au mișcat prea repede pentru bloggerul ardelean. Așa că am făcut o poză la mâncare, ca ultimul și cel mai jalnic instamgammer, că mâncarea nu fuge când îi faci poze.

Mâine vă povestesc cu poze cum este sediul LinkedIn, că am ajuns și acolo.

18 lovituri, dă-i și tu!