Hai, sa fiti sanatosi

Imi fierbe tochitura de carne în moare de toata casa miroase a varză şi a afumătură. Capul enorm de somn de Sulina se dezgheaţă încet, o să trag o zamă acră de peşte de o să stea mâţa-n coadă. Gropăreasa o făcut tiramisu de-al ei, şi amu lucră la nişte chiftele de pui. În vreo 30 minute terminăm şi cu mămăliga cu brânză şi smântână şi ne apucăm de împodobit bradul (că şi aşa mi-am cioplit şi mânurile ca să-l bag în suport). Pe mâine avem la meniu biban de mare, pe poimâine raţă umplută cu prune.

Din raft îmi fac cu ochiul o sumedenie de beuturi cu etichete care mai de care mai fistichii, dar cred că totuşi mă voi deda la nişte rachiu de la naşu-meu ăla ungur (înainte de tochitură) şi nişte vin home-made de Drăgăşani, de la neamurile gropăreşti, ca digestiv (poate invers). Dacă mă răzgândesc, am bere aproape suficientă (vreo 20).

Pe la 9 îi facem băiţă la ăsta mic. O să ne distrăm, ca de obicei. O să ne mirăm de ce puţă mare are şi cum se dublează ea de la o baie la alta.

Pe la 10 scot chitara şi o să cântăm nişte colinde la lumina lumânării, aşa, uşor. O să o sun pe sorella în Germania şi o s-o colind, şi apoi pe cumnatu-meu, în Italia. După, îi sunăm pe Gropăroi. Mama o să plângă, io o să mă distrez de ea.

Retrospectiv, am avut un an fascinant. Zeii m-au răsfăţat: era să mor ucis de o locomotivă în Copşa Mică, am supravieţuit unei nunţi, unei naşteri şi unui botez, am văzut două ţări străine, am lichidat un card de credit şi am rambursat anticipat un împrumut de nevoi personale, al doilea mai are câteva luni şi îi punem cruce. Am fost la Ţiganiada şi am fost în Deltă, Doamne, fain mai e în Deltă cu ţiganiazii! Am pierdut un prieten – dar numai temporar (Mile, brate, vezi că mai stau o vreme p-acilea). Am muncit nopţile de m-am rupt (efectiv m-am rupt), am avut o lună de miere fabuloasă alături de o muiere benga (da, ştiu, aşa-i la-nceput), şi amu Gropărelul gângure că vrea atenţie. Şi de fapt nu ştiu ce naiba mai fac eu la calculator acum, când ar trebui să merg să scot odată murăturile alea asortate, că cine-o mai auzit de tochitură fără murături pe sfânta lume!

De fapt ştiu ce fac acum aici: vă urez tuturor sărbători fericite, cu sănătate şi bucurie, şi să aveţi un an în care să vă simţiţi cel puţin la fel de bine ca şi mine în 2010. Că futui mama ei de viaţă, ce-o mai iubesc!

50 lovituri, dă-i și tu!