Gropărele, nu tot ce se vede se comentează în gura mare

– Nu v-au sosit încă jumările și cârnații, și vi-i poftă? Da’ mereți la părinții mei…! zice un prekin.
– Apăi… să ce?
– Băi, au niște jumări și calta-boașe de-ți stă colesterolu-n loc! Și le dau ieftin, pe bune. Și vedeți că mai vând și zacuști, nuci, mere, pere… gutui și bulioane și must și vin de casă!
– Apăi cam avem… deși nu prea am mai mers acasă, să ne umplem tradiționalul portbagaj.
– Ai mei au de n-au ce face cu ele, serios. Mereți, cumpărați dacă vreți… oricum, ai mei stau la munte, mai ia și Gropărelu’ niște aer curat! Mereți, vede ăla micu’ niște curci și vaci și capre, beți un sirop și veniți înapoi.

Jur că am acasă suficientă hrană ca să conving statul islamic să lase armele deoparte și să petreacă următorii ani în belșug; dar, fermecat de pivnița fermecată plină de conserve fermecate, mi-am luat într-o sâmbătă dimeneață familia, mi-am înghesuit-o în mașină… și dă-i către munți, unde stătea pe vremuri Crăișoru’ Horea și actualmente Crăișoru’ Colesterolea! Cu gura plină de bale și burta plină de pofte, că nu degeaba am pus pe mine 25 de kile în doar 3 ani, mânce-o mama ce burtică o făcut bloggeru’.

Și ajungem, și ne iau oamenii în primire… ardeleni din ăia de-s în stare să-ți dea vaca gratis, dac-ar încăpea în Opel Corsa, numa’ să fii tu fericit. Și-i plantează Gropărelului un ditamai canceu de suc din sirop de soc în față, în semn de bun venit, de zici că era bavarez cu berea de un kil sub nas… și-l întreabă doamna, toată numa’ un zîmbet:
– Da’ pe tine cum te cheamă, puișor?

Gropărelu’ se uită fascinat la matroana ditamai gospodăriei cu șură cât un bloc din Mănăștur, care pulsa de orătănii și mugete și guițături… îi studiază posteriorul, blindat bine într-o pereche de ștrinchi din ăia groși, de lână, strânși pe picior ca să nu-i stânjenească mișcările… apoi la dintele cu nervul scos al doamnei, pesemne, că era de o culoare mai umbrită decât semenii lui… și se întoarce către mâne-sa, ridicând tonul în timp ce ea, biata, intuind ce urma să zică, tot încerca să-i acopere gura cu mâna…
– MAMI!!! AI VĂZUT CE FUND MARE ARE TANTI? DA’ DE CE ARE DINTELE NEGRU, CĂ NU S-O SPĂLAT PE DINȚI???

Îngerașu’ lu’ tati ce este el.
ingeras in zapada

12 lovituri, dă-i și tu!