Galceava sistemului judiciar românesc cu logica

VărulNicudelaOradea (zis și ”Gropare, când pot să văd și eu filmul ăla Usturoi?”), neam prin alianță-Țiriac cu Nârțoagă zis Pârțoagă și prezent la ceva botez-cumetrie al celui de-al treilea (!) prunc halitor de alocație al acestuia din urmă (sănătate, fericire și să trăiască măcar până-i ies strănepoții la pensie!), mi-a povestit despre un caz extrem de incredibil, care demonstrează încă o dată ecartul dintre minte-slash-bun simț și ce se petrece prin tribunale în țara voastră.

Așadar: mare foame de bani mare, guvernul Boc (se știe, cel mai competent pe care l-a avut țara asta!) introduce obligativitatea ca toți piețarii să elibereze bon fiscal.

Era prin 27 septembrie 2007, iar înregistrarea unei case de marcat dura între 2 săptămâni și o lună (dacă sunteți din Ardeal, stați liniștiți, ordonanța încă nu a intrat în vigoare!). La 1 octombrie, deci după numai 3 zile de la ordonanță, în piața din Oradea se adunau deja roiuri de gardieni financiari, cu formularele de amenda deja completate (”lipsă casă de marcat, amendă 8000 de roni”), nu mai trebuia trecut pe ele decât numele și pronumele infractroului extrem de periculos care vinde pătrunjel și nu eliberează bon.

Când ajungi la spital, automat ți-amintești că parcă aveai ceva relație cu Dumnezău, ascunsă pe undeva; iar când iei o amendă în condițiile de mai sus, un nepot avocat e sinonim cu brelocul cu Arsenie Boca.

Avocatul – #vărulNicudelaOradea – a formulat două contestații la amendă, avînd în vedere condițiile. Le-a depus, iar sistemul le-a repartizat către două complete de judecată distincte.

Și amu începe distracția:
– un complet de judecată a dat dreptate piețarei;
– un complet de judecată a dat dreptate Gărzii.

VărulNicudelaOradea a făcut contestație la decizia de a menține amenda; iar Garda a făcut contestație la decizia de a se anula amenda.

Printr-un joc de pocher pe dezbrăcate al sorții, ambele contestații au ajuns la aceeași instanță, la același complet de judecată format din trei judecători, vajnici apărători ai legii.

Care judecă ambele cazuri în aceeași zi.

În cazul în care nu stați foarte bine cu memoria, să vă reamintesc: aceeași cauză, două dosare diferite pentru două persoane diferite, proceduri identice, contestații identice.

Instanța trage aer în piept și respinge ambele recursuri.

Aceeași faptă, aceeași perioadă, dosare identice (mai puțin numele implicate).

Hai să emigrăm în Bulgaria!

6 lovituri, dă-i și tu!