Două din Florești. Azi, a doua

Unde găseşti cei mai fraieribili oameni? Se dau următoarele opţiuni:

– printre ăia săraci şi proşti? Nu, că ăia ştiu că-s proşti şi se feresc.
– printre bogaţi şi proşti? Chiar dacă o regulă de aur a capitalismului este să nu laşi prostul să-şi ţină banii, chiar şi bogaţii proşti ştiu că sunt proşti şi nu dau nici ei drumul la lei.
– printre inteligenţi? Eeeeei… aşa mai vii de-acasă!

Un ardelean cinstit, antreprinzător român tipic (adică fără şcoli în domeniu, fără meserie şi bogat ca un iobag) se tot gândea cum să facă el să antreprindă ceva. Aşa că a studiat niţel piaţa, s-a interesat şi într-un târziu a găsit nişa (presupun că în momentul acela a şi strigat “No, Evrica! Or something“).

Apoi a făcut un plan de bloc, a cumpărat nişte teren şi a pus bazele fondării unei asociaţii cu nume măreţ şi pârţâitor: Agenţia de Reconversie a Excedentului Locativ. Apoi a început să advertizeze noul lui concept de bijniţ: un bloc în Floreşti pentru intelectuali finuţi.
– Cum adică, un bloc pentru intelectuali? s-a răţoit prima doamnă care sunase la numărul de telefon.
– Doamnă scumpă, păi să vă spun: dvs. v-ar plăcea să aveţi ca vecini oameni din păturile inferioare?
– Cum adică, din păturile inferioare?
– Păi dvs. ce meserie aveţi?
– Profesoară de chimie.
– Ei bine, cum v-ar sta să locuiţi într-un bloc cu taximetrişti, pedichiuriste, distribuitori de marfă, caseriţe la Profi sau – Doamne fereşte – ingineri?
– …
– Exact! Uite, doresc – pentru sufletul meu – să ridic un bloc numai şi numai pentru intelectuali. Pentru cadre universitare, parlamentari europeeni, medici, PR-işti, soprane… ştiţi? Fără ţigănie, fără manelişti în bloc! Ştiţi?

Şi a continuat cu poezeaua la fiecare telefon.

Într-un final, “Blocul Intelectualilor” din Floreşti
Cai in Floresti
ajunsese un concept atâta de cool, că lumea a stat la coadă ca să dea primul avans, al doilea, ba chiar toată suma, înainte ca blocul să fie terminat! Şi nu oricine a primit dreptul să locuiască în viitorul coteţ multietajat, ci numai cei care reuşeau să marcheze un anumit punctaj.

Când a vândut toate apartamentele, dezvoltatorul a băgat el ceva – gen insolvenţă, falimenţă sau ceva de genul – şi s-a spălat pe mâini de toată afacerea, că aşa citise el în Biblie că se face.

Povestea – de aici şi de aici. Prima din Floreşti e aici.

13 lovituri, dă-i și tu!