Despre vraci

Deci sambata numa’ am lenevit, si seara am iesit la mall, finca o cântat Stratan, şi io de multa vreme i-am promis lu’ Stratan ca ii dau in gura, finca ma enerveaza la culme cand vad oameni care mie mi-s mai superiori, si am zis ca acum am ocazia.

Nu am avut-o, fincă nu o cântat la bisuri, şi strategia mea pe asta se baza. Da’ am observat ca nu mai e nici el ce-a fost, finca mai nou canta si piesele lu’ fie-sa, Cleopatra parca o cheama, care mi se par un pic piese de gradinitza, si eu nu dau in copii, decat daca e auto-aparare.

În schimb, la mol m-am procopsit cu o dragutza de viroza respiratorie care ma tine legat de pat de parca ar fi o gajica d-aia kinky in lenjerie ieftină ecologică de cauciuc de Danubiana.

Şi mi-am sunat cei treizeci de şăfi care trebuie înştiinţaţi în caz ca îţi permiţi să te îmbolnăveşti (de ce cand le zic ca imi trebe medical imi zic toti “Iar ai beut ca porcu’, hihihi!!!”); şi mi-am sunat şi vraciu de famelie, care imi e mie medic de famelie, deşi io nu am famelie. Şi ii zic: Bă, nene, zic, ioz Groparu, şi-s cam răcit, ia auzi numa cum tuşesc! Şi îi trag o rafala de tuse ca o artilerie de Verdun d-aia cu scuipaturi sonore râcâite de pe fundul gâţilor, că am şi crezut că se parazitează tot Oringiu de la fojgăituri. Amu că ai aflat ce motor diesel am în gâţi, bă Doc, ia porneşte matale un concediu medical pe numele meu, şi zi-mi şi mie ce medicamente să-mi ieu, că n-aş muri chiar acuma, ma-ntelegi!

Din momentul ăla m-am hotarât să il schimb pe doctor, deşi nu făcuse pe el; fincă îmi gâjâie “Dooooomnu Gropaaaaruuuu,” (da’ un ton la care i-aş spune, aşa, peiorativ), zice, “unde aţi pomenit dumneavoastră aşa ceva? Aici nu se dau concedii medicale prin telefon! trebuie sa va prezentati la mine sa va consult!”

Buricu’ matii aleia care nu-i o doamna, zic in gandu-mi; “Dom’ doctor”, zic io, ripostand cu o rafala de tuse de parca eram Trabant, “io nu viu amu la consultare transpirat si cu febre pe vântu asta! E iarna, ce pana mea, nu vedetz ca in toata emisfera nordica e luna ianuarie?” “Domnu Groparu, zice iel, la mine vin si oameni cu pneumonii pe vanturile astea!” “Nu, zic, io nu vin; stiu ca faceti si vizite la domiciliu, si va convoc!” “Cum sa nu, zice el, va costa 30 lei!” “Primiti euro?” intreb (stiam ca nu mai am lei decat pe card, da’ aveam ceva marunti de euro, in monede). “Primim! zice. Termin programul si vin sa va vad.”

Muri-ti-ar la intrare, zic io, no hai!

Si pregatesc TarafTV sa il dau la maxim cand intra nenea doftoru, scot eurutzii si fac o piramidutza cu monezile, arinjez un pic prin casa ca sa para ca dupa o noapte nebuna de sex cu fetele de la un internat catolic, eventual si cu doo perechi de chiloti de-ai mei pe perna, am foarte mare grija sa nu ma spal pe dinti si nici sa fac greseala sa il rog sa nu se descalte, finca trebe sa se descalte: la mine in casa toti care intra se descalta (stiu, is naspa, mi s-o mai spus).

Si vine doftoru; nici macar nu schiteaza gestul de a se descalta, intra inauntru, io tusesc inspre el fara sa pun mana la gura, el ce sa faca, ofteaza, sireacu, intra inauntru, si ma consulta. Dupe aia imi zice ce sa iau, si incepe sa se disculpe:

– Stiti, intelegeti ca nu pot da prin telefon concedii medicale.
– Nu, zic io, nu inteleg. In orice tara europeana, daca suni la doftor ca esti rupt in gura de mahmur sau de gripat, doftoru te crede!
– Da, zice, dar am pacienti care ma minte. NU ZIC DE DVS, DOAMNE FERESTE!!!
– Bun, zic io. Io am vreo 3-4 joburi la ora actuala, pentru ca asa e filmu. Si pentru mine fiecare zi d-asta de stat cu coaiele la tavan inseamna bani pierduti. EU nu am nici un interes sa obtin medicale cand am inceput anul 2008 cu vreo 7 zile de concediu neluate din 2007. Si mai stiti ca io si azi vara, cand erau 38 de grade la umbra, am racit, ca asa e la moda cu geniile, sa stea prost cu racelile; si va mai zic ceva. Io am si rate, o groaza. Deci io nu prea-mi permit sa fiu bolnav. Luati va rog astia 10 euro (si flutur monezile), vi-i dau la cursul de 3.75 lei/euro, fara comision.
– Nuuuuuu, zice el, lasati… imi aduceti lei la cabinet cand veniti dupa concediu medical… sanataaaate!!!

Gura matii, Caragiale, mi-am zis, ca daca nu scriai tu inainte, as fi scris io o nuvela cu bagat dulceatza in sosoni la antipatici, ca d-aia nu se mai descaltza! Da’ nu-i stress, ca cand ii duc aia 30 lei pentru consultatie il pun sa-mi taie chitantza, o sa-i zic ca mi-o deconteaza statu’ la impozitu’ global.

PS: daca va intereseaza si care ie vraciu, cautati ce doftor are cabinetu pe Calea Manastur. No – ala-i!

18 lovituri, dă-i și tu!